Uakari

Cum face maimuta:

Origine

Maimuta uakari (Cacajao calvus) face parte din Genul Cacajao, familia Pitheciidae. Este nativa din Brazilia si Peru. Vietuieste in padurile tropicale in jungla in locuri de unde au acces usor la apa.

Numele de uakari este dar de bastinasi. Inseamna „olandez” si are legatura cu fara maimutei. Aminteste de primele vizite ale europenilor in America de Sud. Acestia aveau tenul deschis si erau arsi de soare.
Denumirea stiintifica „cacajao” provine tot dintr-un trib. Din pacate traducerea n-a fost tinuta minte, iar tribul si limba acelor bastinasi au disparut.

In momentul de fata este amenintata cu disparitia datorita vanarii excesive si micsorarii habitatului datorita taierii copacilor.

Hrana Maimuta Uakari

Maimutele uakari se hraneste in grupuri de cate 10 indivizi. Hrana consta in diferite fructe, frunze, radacini si alune pe care le gaseste in copaci.

Cand mancarea in copaci se imputineaza ea coboara la sol unde cauta fructe cazute din copaci sau anumite radacini.

Fiind un animal omnivor din alimentatia ei fac parte si animalele mici sau insectele. Avand o alimentatie bazata in principal pe fructe are un rol vital in ecosistem imprastiind semintele in padure.

Aspect Maimuta Uakari

Maimutele uakari au lungimea de 40-50cm si greutatea de 3-4 kg. Corpullor este acoperit aproape in intregime de blana lunga de culoare variata (in functie de specie), de la roscat la porocaliu.

Capul este chel, fata are culoarea rosie pentru ca este bogat vascularizata. Cum nu are grasime subcutanala, pielea capului se muleaza pe craniu. Incisivii inferiori sunt proeminenti. O caracteristica a maimutelor uakari este ca nu au coada aproape deloc(15-18cm).

Faptul ca nu are pigmenti faciali nu este un lucru avantajos pentru maimuta uakari. Fata ei rosie este mai usor de reperat de pradatori. Cu cat fata este mai rosie cu atat este mai sanatoasa maimuta.

Toate subspeciile traiesc in nord-vestul bazinului Amazonian:

Uakaris cheala (Cacajao calvus)
Uakaris cu capul negru (Cacajao melanocephalus)
Neblina Uakaris (Cacajao hosomi)
Ayres Uakaris (Cacajao ayresi)

Comportament Maimuta Uakari

In salbaticie sunt animale active. Le place viata in copaci. Fac salturi de 6-20 metri. In caltivitate sunt mai tacute. Desi este considerata una dintre cele mai urate specii de maimuta, unii oameni prefera sa le creasca ca animale de companie.

De obicei vietuiesc in grupuri de 50-100 de indivizi. Se spune ca sunt animale sociale. Majoritatea timpului il petrec sarind de pe o ramura pe alta, din copac in copac folosindu-se de membrele puternice si agile. Sunt vazute rar pe pamant

Traind in copacii de canopi cat mai sus are putini pradatori. Cei mai de temut pradatori naturali sunt pasarile de prada si serpii. Cel mai mare pradator ramane omul.

Reproducere Maimuta Uakari

Femela uakari da nastere la un singur pui o data la doi ani. Femelele devin apte sexual la varsta de trei ani, iar masculii la varsta de 6 ani. Din aceasta cauza populatiile de maimute uakari nu se pot inmulti repede.

Imperecherea are loc in lunile Octombrie – Mai. Perioada de gestatie nu este cunoscuta, dar se presupune a fi 7-8 luni.

Din pacate populatiile de maimuta uakari sunt in scadere pentru ca sunt vanate pentru carne si capturate de triburile locale. Ca si cum asta nu ar fi fost de ajuns mediul lor este in diminuare din cauza taierii copacilor padurii amazoniene.

Speranta de viata in salbaticie este de 20 de ani.

Poze Maimuta Uakari

Stiati ca ..

  • Cu cat fata este mai rosie cu atat maimuta uakari este mai sanatoasa.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii