Maimuta Tamarin

Origine

Leul de aur Tamarin, cuoscut de asemenea si ca marmosetul auriu face parte din familia Callitrichidae.

Nativ in padurile din Brazilia, aceasta specie este pe cale de disparitie, cu o populatie de aproximativ 1000 de exemplare in salbaticie si 500 in captivitate.

Hrana Maimuta Tamarin

Majoritatea tamarinilor se afla intr-o zona protejata de padure din Rio de Janeiro. Habiatul lor a fost distrus de exploatarea forestiera si agricultura, acest lucru a dus in timp la izolarea exemplarelor si poate duce chiar la disparitie.

Bolta copacilor este o sursa importanta de hrana pentru ei. Fiind mici si usori se pot catara si deplasa catre varf cu usurinta.

Tamarinii sunt animale omnivore. Se bucura de apa de ploaie. Mananca insecte, animale mici, uneori si scoarta de copac. Fructele de asemenea sunt cautate consumand mai mult de 160 de tipuri de fructe.

Aspect Maimuta Tamarin

Dupa cum se poate deduce din nume, leul tamarin are culoarea parului de la portocaliu la auriu roscat. Parul este lung, mai inchis in jurul fetei, formand o coama pe partea de sus a capului, pe obraji si pe gat.

Membrele subtiri se termina cu gheare lungi si ascutite adaptate la traiul in copaci. Desi destul de lunga, coada nu este folosita la locomotie, inca ea si palmele si talpile pot avea culoarea neagra.

Corpul are lungimea de 335mm si coada de 400. Masculii ajung la greutatea de 700 grame, iar o femela ajunge la doar 550 grame.

Principalii pradatori ai tamarinului sunt pisicile salbatice si serpii.

Dupa cum se poate vedea exista si tamarini care nu au culoarea auriu roscat. Sunt mai multe tipuri de tamarin. O sa detaliem acest amanunt in viitorul apropiat.

Comportament Maimuta Tamarin

Sunt de obicei diurne si arboreale. Isi petrec cea mai mare parte a timpului in copaci fugind si sarind repede din copac in copac.

Tamarinii traiesc in grupuri de pana la 40 de membri din care fac parte una sau mai multe familii. Cele mai frecvente grupuri au intre 3 si 9 membri.

Masculii ajuta femelele carand puii pe spate si ii aduc la femele pentru nevoi.

Reproducere Maimuta Tamarin

Leul de aur Tamarin este un animal diurn care traieste in copaci care formeaza grupuri mici patruland teritoriul pe o suprafata de 400000 mp. Luptele intre grupuri este evitata prin marcarea teritoriului si anumite ritualuri.

Noaptea tamarinii dorm in cuiburi abandonate sau in scurburi de copaci. Masculii sunt cei care se ocupa in principal de responsabilitatile zilnice, in timp ce femelele au grija de sugari si cei mici transportandu-i.

Tinerii sunt bine ingrijiti pana la adolescenta, unde, spre deosebire de alte maimute si masculii si femelele parasesc grupul. Rata lor de supravietuire este mica, mai putin de un sfert reusind cu succes sa se integreze intr-un grup sau sa gaseasca un teritoriu neocupat.

Ating maturitatea la 56-75 de zile. Sezonul de imperechere are loc din septembrie pana in martie. Gestatia dureaza 216-136 de zile. mai putin din pui supravietuiesc in primul an, iar cei care o fac traiesc aproximativ 8 ani.

Cel mai batran tamarin a murit in 1999 la gradina zoologica din San Antonio la varsta de 31 de ani.

Poze Maimuta Tamarin

Stiati ca ..

  • Tamarinul leu auriu este in pericol de disparitie. Populatia tamarinului leu auriu, aflat in salbaticie in sud-estul Braziliei, a scazut la aproximativ 70 – 90 de indivizi.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii