Advertisements

Maimuta Husar

Origine

Maimuta Husar (Erythrocebus patas) din familia Cercopithecidae, ordinul Primates. Poate fi intalnita in savanele si padurile ecuatoriale din vestul si centrul Africii.

Populeaza urmatoarele tari: Tanzania, Senegal si Etiopia. Este cel mai mare membru din genul Cercopithecidae. Cea mai apropiata ruda a sa este maimuta vervet.

Cea mai mare caracteristica a maimutei husar este fuga. Poate alerga cu o viteza de 55km/h.
Poate fi intalnita atat la noi cat si in strainatate sau in literatura de specialitate sub denumirile: maimuta patas, the Wadi monkey, The patas monkey sau The Hussar monkey.

Advertisements

Ca multe animale si maimuta husar este pe cale de disparitie din cauza pierderii habitatului natural, a vanatului excesiv, si a comertului. Peste 1000 de exemplare sunt vandute anual ca animale de companie.

Hrana Maimuta Husar

Hrana maimutei Husar este destul de diversificata.

Aceasta este alcatuita din ierburi, seminte, fructe, diverse plante dulci si suculente, rasini, iar dupa caz si nevoi mai servesc oualele pasarilor, insecte sau larve de insecte sau soparle.

Aspect Maimuta Husar

Maimuta Husar are o lungime de 60-90cm, o greutate de 5-13kg si lungimea cozii de 45-75cm. Are o constitutie atletica care si-o mentine consumandu-si energia zilnica. Membrele sunt lungi. Corpul este acoperit de o blana maroniu-roscat pe spate.

Membrele, fata si jumatate din coada este alba. Masculii sunt mai mari decat femelele si au caninii mai mari. Labele se termina cu degete scurte. Ambele sexe prezinta o mustata alba distincta.

Dimorfismul sexual este evident, masculul este aproape dublu fata de femela.

Comportament Maimuta Husar

Maimuta Husar traieste in grupuri de pana la 50 de indivizi. Grupul este condus de un mascul care protejeaza grupul in caz de pericol. Acesta iese in fata animalului de prada in timp ce restul membrilor grupului se indeparteaza sau se ascund. Au si cateva sunete pe care le folosesc in functie de activitate sau pericol. Pradatorii pot fi sacalii sau pisicile salbatice mari.

Este un animal activ in general, dar mai ales dimineata si seara. In miezul zilei cand temperaturile sunt ridicate se odihnesc pe ramurile copacilor la umbra acestora. Fata de alte specii de maimute petrece mult timp la nivelul solului si se deplaseaza in doua picioare destul de mult. Ca orice maimuta este o foarte buna cataratoare in copaci. Se urca in copaci ocazional pentru hrana si somn.

Fiecare mascul isi apara teritoriul cu ferocitate. Are un instinct teritorial fantastic. In cazul unui intrus mascul se lupta cu el pentru a proteja grupul si teritoriul. Pentru a intimida inamicii sau intrusii isi arata caninii mari si puternici.

Tot masculul are rol de supraveghetor al grupului. Acesta sta in doua picioare sprijinindu-se de coada sau se catara intr-un copac pentru a studia terenul. In caz de pericol isi avertizeaza grupul printr-un semnal silentios.

Daca intr-un grup se naste un mascul cand acesta paraseste grupul la maturitate. El poate forma un grup al lui, se poate alatura unui grup de burlaci sau poate incerca sa atace alt grup invingand liderul acelui grup.

Advertisements

In perioada de imperechere masculii burlaci fugaresc la propriu masculii de grupuri pentru a se imperechea si ei. La sfarsitul sezonului de imperechere grupul isi reia forma initiala si revine la un singur mascul care poate fi cel vechi sau unul nou.

Maimuta Husar este singura care calca pe varful degetelor cand se deplaseaza si nu pe toata talpa. Desi maimuta femela husar este o maimuta sociabila exista cazuri cand se poate certa cu o alta maimuta femela din grup. Dupa ce conflictul a luat sfarsit acestea se impaca si se comporta ca si cum nu a fost nici un conflict.

Reproducere Maimuta Husar

In perioada de reproducere masculul se poate imperechea cu femelele din grup. Cum nu reuseste primeste ajutor din partea masculilor burlaci. Este un animal poligam.

Dupa imperechere urmeaza perioada de gestatie de aproape 6 luni. Femela da nastere la un singur pui pe care il alapteaza si il ocroteste timp de 10 luni.

Dupa aceasta perioada este intarcat si devine un membru al grupului. La varsta de 4 ani pasareste grupul.

Maturitatea sexuala este atinsa la varsta 2-5 ani in functie de sex. Ca si la alte specii femelele ating maturitatea sexuala mai devreme. Pe perioada sarcinii culoarea faciala a femelelor se schimba. Coloritul negru al fetei (al nasului, tamplelor si sprancenelor) dispare si revine la sase saptamani dupa nastere.

Se stie ca maimuta husar are un rata mare de reproducere. Aceasta poate fi din cauza mortalitatii ridicate in randul adultilor.

Speranta de viata este de 20 de ani, iar in captivitate poate trai pana la 25 de ani. De aici rezulta ca traiesc destul de bine in salbaticie fata de multe alte specii de animale.

Poze Maimuta Husar

Stiati ca ..

  • Este cea mai rapida primata. Poate atinge viteza de 55km/h.
  • Coloritul fetei se schimba pe perioada sarcinii si isi revine dupa sase saptamani.
  • Masculul este supraveghetorul grupului.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii