Advertisements

Maimuta cu diadema

Origine

Teritoriul de raspandire se intinde din regiunile estice ale Africii de Sud, pana in Zimbabwe, Kenya si Zair.

Unele populatii traiesc in padurile din sudul si estul Africii.

Maimuta cu diadema este in pericol de disparitie, deoarece habitatul sau silvatic este restrans treptat datorita defrisarilor.

Advertisements

Hrana Maimuta cu diadema

Cand pornesc in cautarea hranei, animalele isi traverseaza intreg teritoriul de viata. Hrana lor principala este reprezentata de fructe, dar consuma si seminte, flori, muguri, frunze si scoarta copacilor, precum si insecte, soparle, pasari si mamifere mici.

Acest meniu variat este valabil si pentru ceilalti cercopiteci. Maimuta cu diadema prinde hrana folosindu-se de unul sau ambele brate si o duce la gura. In timp ce se hraneste isi mentine echilibrul cu ajutorul cozii.

Agricultorii si padurarii africani considera maimutele cu diadema daunatoare, deoarece ocazional le invadeaza ogoarele si decojesc trunchiurile arborilor tineri de pe plantatii.

Aspect Maimuta cu diadema

Blana este moale si groasa, pe picioare si umeri culoarea poate sa varieze de Ia brun-inchis pana la negru-albastrui. Pe spate si pe partile laterale are o nuanta brun-cenusie.

Capul este rotund, are un nas scurt. Deasupra ochilor prezinta „sprancene”; pe urechi prezinta smocuri de par alb.

Membrele cele posterioare sunt mai lungi decat cele anterioare. Maimuta cu diadema se misca indemanatica pe crengi.

Coada lunga, serveste la mentinerea echilibrului, de regula maimuta o tine arcuita.

Lungimea corpului este de 40 – 70cm, iar a cozii de 70-100cm. Greutatea masculului este de 8-10kg, iar a femelei de 4-5kg.

Comportament Maimuta cu diadema

Maimuta cu diadema fricoasa si retrasa, isi petrece cea mai mare parte a timpului printre crengile arborilor din padurile din zonele montane, pe marginea raurilor cu vegetatie bogata sau in padurile de bambus.

Maimutele cu diadema traiesc in grupuri si au activitate maxima dimineata si seara. Animalele isi petrec dupa-amiezile calduroase la umbra copacilor. La pranz isi ingrijesc de regula reciproc blana.

Advertisements

Un grup este compus de regula din 10-30 de femele si un mascul dominant. Deoarece femelele raman toata viata alaturi de mama lor, femelele din cadrul grupului sunt inrudite.

Pozitia masculului in cadrul grupului nu este stabila, uneori poate sa traiasca mai multe saptamani in interiorul grupului, iar alteori poate sa conduca grupul chiar si cativa ani.

Desi grupurile de animale traiesc in spatii bine delimitate, pe care le ocrotesc fata de grupurile invecinate, in timpul zilei grupurile mai mici se amesteca intre ele. Noaptea animalele se intorc la locurile preferate pentru odihna si dorm intinzandu-se pe crengi.

Reproducere Maimuta cu diadema

Perioada de imperechere variaza in functie de habitat: in padurile tropicale umede aceasta pica in anotimpul secetos, pe suprafetele mai inalte are loc de regula toamna, iar in celelalte regiuni pe tot parcursul anului.

Alegerea perechii este un eveniment complicat, deoarece masculii si femelele pregatite de imperechere se cunosc deja. Daca in grup exista mai multe femele pregatite pentru imperechere, este acceptat temporar inca un mascul. Femelele fata la fiecare doi ani.

De regula este adus pe lume un singur urmas, noaptea, la locul de odihna al femelelor. Dupa aparitie puiul se agata imediat de blana mamei sale. Cu ajutorul cozii lungii si mentine echilibrul, se sprijina indemanatic sau se catara printre crengile copacilor.

Dupa aceasta puiul se catara pe spatele mamei, iar ocazional face dramuri scurte in cautarea hranei si pentru a invata cum sa convietuiasca alaturi de ceilalti membri ai grupului.

Odata cu atingerea maturitatii sexuale, masculul tanar paraseste grupul si traieste singuratic sau se alatura unui grup compus din mai multe femele.

Poze Maimuta cu diadema

Stiati ca ..

  • Are blana mai moale decat alte maimute.
  • Maimuta cu diadema se deplaseaza prin jungla deasa cu o viteza mai mare decat poate inainta omul pe solul acestei zone.
  • Maimutele patas sau husari ce fac parte din aceeasi familie, si-au primit numele de la coloritul blanii: rosu, alb si negru.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii