Advertisements

Maimuta Colobus

Origine

Maimuta Colobus (Colobus guereza) face parte din familia Cercopithecidae, ordinul Primates. Este o maimuta arboricola care vietuieste in savanele si padurile din Africa din apropierea apei.

Poate fi intalnita in tarile din estul continentului: Etiopia, Nigeria Camerun, Uganda sau Tanzania. Este intalnita la altitudini de pana la 3000 de metri.
Poate fi intalnita atat la noi cat si in literatura de specialitate sau in strainatate sub denumirile: guereza cu mantie, the guereza, The mantled guereza, the eastern black-and-white colobus sau the Abyssinian black-and-white colobus.

Este numita cea mai frumoasa maimuta datorita aspectului sau unic. Capa de culoare alba care este afisata pe spate si coada care are terminatia de culoare alba i-a facut pe multi sa le aprecieze pe buna dreptate.

Advertisements

A fost descoperita pentru prima data de naturalistul si exploratorul german Eduard Ruppell in anul 1834.

Din pacate este vanata pentru carne. Si ca si cum nu ar fi de ajuns padurile in care traieste sunt taiate din motive economice sau din cauza infrastructurii. Habitatul lor este in continua degradare.

Hrana Maimuta Colobus

Hrana maimutei colobus este alcatuita din fructe, muguri si frunze. Sunt animale erbivore. Spre deosebire de alte maimute acestea au stomacul tricameral. Se mai hranesc cu seminte sau diverse artropode.

Aspect Maimuta Colobus

Maimuta colobus mai este numita si maimuta alb-negru datorita culorii blanii. Parul care ii acopera corpul are culoarea alb si negru. Fata de culoare neagra este inconjurata de un inel de culoare alba.

O parte din umeri, spatele si coada sunt de asemenea albe. I se spune si guereza cu mantie datorita firelor lungi de par care sunt ca o mantie pe spatele ei. Nasul este turtit, iar narile mari si lungi pana aproape de gura.

Adultii au lungimea de 50-70cm, greutatea de 7-14 kg si lungimea cozii de 50-80cm. Maimuta colobus nu are deget mare. Numele se traduce in greaca „cel mutilat”.

Subspecii: (denumire in engleza, denumire stiintifica, tara )

Western guereza, Colobus guereza occidentalis, Nigeria, Cameroon si Gabon.
Omo River guereza, Colobus guereza guereza, Ethiopia.
Djaffa Mountains guereza or Neumann’s black-and-white colobus, Colobus guereza gallarum, Ethiopia la est de Rift Valley.
Dodinga Hills guereza, Colobus guereza dodingae, Didinga la sud de Sudan.
Mau Forest guereza, Colobus guereza matschiei, Kenya Uganda si Tanzania.
Mt Uaraguess guereza or Percival’s black-and-white colobus, Colobus guereza percivali, Kenya.
Eastern black-and-white colobus, Colobus guereza kikuyuensis, Kenya.
Kilimanjaro guereza, Colobus guereza caudatus, Tanzania si Kenia.

Comportament Maimuta Colobus

Maimuta colobus isi petrece cea mai mare parte a timpului in copaci. Este un animal diurn care traieste in grupuri de 5 pana la 15 indivizi. In grup exista un mascul dominant si cateva femele cu puii lor.

Fiecare grup are un teritoriu bine stabilit. Daca se intampla ca un grup sa intre pe teritoriul altui grup masculii devin agresivi cand se intalnesc, scot sunete stridente, se manifesta facand salturi si incearca sa ii goneasca pe inttrusi. Un grup are un teritoriu de 15 hectare.

Advertisements

Comunicarea se face cu ajutorul a trei sunete distincte: unul de avertizare, unul ca un cantec si unu pentru reproducere. Localnicii spun ca sunt prezicatori buni. Cand vine vreme rea nu mai scot sunete.

Legendele africare le numesc mesagerii zeilor pentru ca se carata in varful copacilor si raman nemiscate ca si cum s-ar ruga pana rasare soarele. In fiecare zi, dimineata si seara, masculii scot sunete puternice ca niste ragete pentru a-si confirma dominatia asupra teritoriului sau.

Blana frumos colorata le ajuta sa se camufleze de pradatori. Principalii pradatori sunt leopardul, cimpanzeul si pasarile de prada. Cea mai placuta activitate a maimutelor colombus este sa flirtul.

Dupa ce se hranesc femelele dau tarcoale masculului pentru a-i castiga atentia.

Reproducere Maimuta Colobus

Dupa perioada de imperechere urmeaza perioada de gestatie de 6 luni in urma careia femela da nastere unui singur pui. La nastere blana are culoarea alba, dar in cateva luni va semana cu adultii.

Acesta este alaptat aproape 6 luni dupa care este intarcat. Dupa intarcare devine independent si paraseste grupul.

Masculii ajung la maturitatea sexuala la varsta de 6 ani, iar femelele la 4.

Speranta de viata este de 24 de ani.

Poze Maimuta Colobus

Stiati ca ..

  • Nu au degetul mare.
  • Datorita aspectului sunt numite cele mai frumoase maimute.
  • Cand se nasc sunt albe.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii