Advertisements

Maimuta cenusie

Origine

Maimuta lanoasa cenusie (Lagothrix cana) face parte din familia Atelidae, ordinul Primates. Poate fi intalnita in centrul Americii de Sud in Brazilia, Bolivia si Peru.

Isi petrece majoritatea timpului in copacii din jurul fluviilor Amazon si Orinoco la altitudini cuprinse intre 1000 si 2500 de metri. Populatia din Bolivia care se asteapta sa fie o a treia subspecie se afla la 700m altitudine.
Este considerata cea mai mare maimuta americana. Poate fi intalnita in strainatate sau literatura de specialitate si sub denumirile: Geoffroy’s woolly monkey, The gray woolly monkey sau woolly monkey.

In momentul de fata este amenintata cu disparitia din cauza vanatorii pentru carne si comert si distrugerii habitatului. In ultimii 45 de ani populatia de maimuta lanoasa cenusie a scazut cu 50%. Mai multe parcuri nationale protejeaza aceasta specie.

Advertisements

Hrana Maimuta cenusie

Hrana maimutei lanoase cenusii este formata din flori, fructe, frunze, seminte si plante. In perioadele secetoase cand hrana nu este disponibila mai consuma diferite insecte si alte vietati mici.

Alimentele preferate sunt fructele, iar in lipsa lor mananca cel mai mult frunze si seminte. Este recunoscuta pentru stomacul mare.

Fiind animale foarte sociale de multe ori imparte cel mai bun loc de hrana in care se afla cu alte grupuri care vin ulterior.

Aspect Maimuta cenusie

Maimuta lanoasa cenusie are o lungime de 50-70cm, o greutate de 7-11kg si o coada lunga la fel de lunga ca si corpul de pana la 70cm. I se spune maimuta lanoasa cenusie deoarece corpul este acoperit cu o blana deasa si moale ca o lana de culoare cenusie.

Capul este acoperit de o blana de culoare inchisa. Membrele si coada sunt, de asemenea, mai inchise. Pielea este de culoarea neagra asa ca toate partile care nu sunt acoperite de blana sunt negre: fata, membrele, sau varful cozii.

Coada prehensila (o poate folosi la apucat) are partea de la interior de la varf fara par, este partea care o foloseste cel mai mult la apucat.

Pielea s-a adaptat si acea bucata de piele s-a transformat intr-un fel de „palma” cu piele mai groasa. Corpul este puternic si robust, membrele sunt destul de lungi, puternice si adaptate la viata in copac.

Dimorfismul sexual este destul de dificil de observat, masculii fiind ceva mai mari decat femelele.

Subspecii:

Lagothrix cana cana – Brazilia si Peru
Lagothrix cana tschudii – Sud-est Peru

Comportament Maimuta cenusie

Maimuta lanoasa cenusie se aduna in grupuri mixte (alte specii de maimuta care prefera haremul) de pana la 30 de indivizi in functie de sezon si disponibilitatea hranei.

Advertisements

Famiile pot fi identificate cu usurinta dupa sunetele galagioase pe care le scot cand se urca in copaci. Alta caracteristica este ca membrele din spate sunt ceva mai scurte si incetineste catararea in copaci cu rapiditate.

Fiind un grup cu mai multi masculi acestia sunt agresivi si fac demonstratii de forta pentru a stabili si modifica mereu ierarhia. Fiecare mascul vrea sa fie liderul. Masculii pot fi auziti de la 400 de metri.

Comportamentul lor natural de a sta atarnate in coada fac din maimutele lanoase cenusii niste maimute indragite. Gradinile zoologile le considera sociale si blajine care sunt intelegatoare deseori cu alte animale care isi fac aparitia pe teritoriul lor.

Cea mai mare parte din timp si-o petrec in varfurile copacilor cautand hrana. Se muta dintr-un copac in altul lasandu-se atarnata in coada si balansandu-se sa prinda crengile pe care vor sa se mute.

Reproducere Maimuta cenusie

In perioada de reproducere masculii sunt cei care cheama femelele la imperecheat cu ajutorul sunetelor. Imperecherea este destul de lunga fata de alte specii, aceasta dureaza 4 minute.

Dupa imperechere femela are parte de o perioada de gestatie de 7-8 luni dupa care da nastere la un singur pui. Rar se intampla sa dea nastere la doi.

Puiul in prima saptamana sta in fata pe burta mamei tinandu-se de blana dupa care se urca pe spate. Este hranit de mama cu lapte timp de 6 luni.

Speranta de viata este de 26 de ani.

Poze Maimuta cenusie

Stiati ca ..

  • Are blana deasa si moale de parca ar fi tunsa.
  • Este o specie de maimuta foarte sociabila.
  • Este mai greoaie fata de alte animale datorita gabaritului.
  • Nu sare dintr-un copac in altul ca maimuta paianjen si nici nu se catara repede in copac pentru ca are membrele din spare mai scurte.

Vezi si 16 cele mai inteligente animale

Comentarii
Toate comentariile
Comentarii