Weta

Weta cea mai mare insecta

Origine

Insecta Uriasa Weta apartine familiei Anostostomatidae. Este endemica in Noua Zeelanda. Se spune ca este unul din exemplele de gigantism ale insulei.

Introducerea de mamifere pe insula, cum ar fi sobolanul (rattus rattus) duce la diminuarea numarului exemplarelor care sunt vulnerabile datorita mirosului puternic.

Aceasta miscare ar putea duce la declinul sau chiar disparitia speciei.

S-au desfasurat o serie de programe pentru reintroducerea in diverse habitate a insectei si a restabili un mediu similar cu cel original.

Hrana Weta

Se hraneste la nivelul solului printre pietre si tufisuri cautand hrana preferata, flori de tauhinu (o floare din noua zeelanda).

In limba nativilor maori, wetapunga, asa cum este denumita uriasa insecta, se traduce prin „zeul urateniei”, o denumire care nu mai lasa loc de dubii cu privire la aspectul neobisnuitei lacuste.

Neschimbata in ultimii 100 de milioane de ani, insecta vegetariana mai este denumita si dinozaurul lumii insectelor, dimensiunile sale amintind, fara doar si poate, de giganticii dinozauri.

Caracteristici Weta

Insectele obisnuite care sunt considerate mari au lungimea de 10 cm fara antene sau picioare si o greutate de 35 de grame. Cee mai mare dintre speciile de insecte uriase weta face parte din genul Deinacrida care se traduce inseamna in limba greaca: lacusta feroce (fierce grasshopper).

In trecut au putut fi intalnite si in insulele adiacente Noii Zeelande, dar din cauza pesticidelor folosite acestea au disparut. Un exemplar a fost vazut in Macedonia.

Una sau toate speciile de insecta uriasa weta este nocturna. Aceasta se ascunde ziua printre iarba la suprafata solului printre frunze moarte, pietre sau in tufisuri.

Corpul este puternic si se termina cu o carcasa la partea exterioara. Falcile sunt mari, iar picioarele din spate, care au 5-6 tepi mari, pot fi ridicate pentru aparare deasupra capului. Femela este semnificativ mai mare decat masculul.

Cele mai citite articole

Insecta are o serie de pradatori atat din Noua zeelanda cat si din insulele adiacente. Printre acestia se numara mai multe specii de pasari si reptile precum tuatara.

Subspecii:

Deinacrida carinata, Herekopare weta
Deinacrida connectens, Scree weta
Deinacrida elegans, Bluff weta
Deinacrida fallai, Poor Knights giant weta
Deinacrida heteracantha, Little Barrier Island giant weta
Deinacrida mahoenui, Mahoenui giant weta
Deinacrida parva, Kaikoura giant weta
Deinacrida pluvialis, Mt Cook giant weta
Deinacrida rugosa, Cook Strait giant weta
Deinacrida talpa, Giant mole weta
Deinacrida tibiospina, Mt Arthur giant weta

(Giant weta, Tree Weta, Tusked weta, Ground weta, cave weta)

Reproducere Weta

Datorita stilului de viata solitar si nomad reproducerea insectei uriase gigant se bazeaza pe faptul ca masculul localizeaza femela.

Cautarea este facilitata de mirosul puternic emanat de corpul femelei si de fecalele acesteia. Masculii pot calatori 250m intr-o noapte in cautarea jumatatii.

Odata localizata femela, masculul ceaza un contact fizic punand un picior pe corpul acesteia pana la gasirea unui refugiu.

Imperecherea are loc pe tot parcursul zilei, iar daca vremea este rece si umeda si pe parcursul noptii. Femela depune in jur de 200 de oua in pamant si apoi moare.

Oualele se dezvolta timp de cateva luni si eclozeaza in primavara. Este nevoie de mai mult de doi ani e zile pentru insecta ca sa ajunga la dimensiunea completa de adult.

In 12-18 luni au loc aproximativ noua naparliri.

Poze Weta

Stiati ca …

  • Cantareste aproximativ 70 de grame.
  • Ocupa locul intai in topul celor mai grele insecte.
  • Este mai grea decat un soarece.

Citeste si despre fluture, termite sau licurici

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii