Tantarul

Tantarul insecta

Cum face tantarul:

Origine

Tantarul traieste in mlastini in principal in Africa,America de Sud si Sudul Asiei.

Tantarii pot fi intalniti oriunde in lume, mai ales in zonele umede. In cadrul speciei, exista o puternica „discriminare”.

Hrana Tantar

In timp ce masculii se multumesc sa se hraneasca cu nectar de plante si apa si sa trandaveasca, femelele au nevoie de sange pentru a-si procura proteinele indispensabile maturizarii aparatului reproductiv si producerii de oua.

Ele sunt dotate cu un sistem senzorial complex pentru detectarea „donatorului de sange” si sunt atrase in special de caldura, de umiditate, de culori si de parfumuri intense. Tantaroaica aterizeaza pe piele si inteapa folosindu-se de o trompa dotata cu mici dintisori prin care suge sangele.

Pentru ca intepatura nu ajunge la terminatiile nervoase, victima nu simte durerea si persoana, de multe ori, nici nu-si da seama ca este intepata, decat ulterior, cand apare mancarimea. Dupa ce se hraneste cu sange ca un mic vampir, femela tantar isi depune ouale.

Prin intepatura tantarul poate transmite multe boli infectioase, unele deosebit de grave, cum ar fi malaria, febra galbena si diferite forme de encefalite. Specialistii spun ca nu se transmite si virusul HIV.

Caracteristici Tantar

Corpul este alcatuit din cap, torace si abdomen. Prezinta doua aripi, iar aparatul bucal este specializat pentru intepat si supt. Prezinta schelet extern din chitina. Capul este format din doi ochi compusi, doua antene articulate si o gura cu piese chitinoase.

Pe partea dorsala a toracelui se prind aripile, iar pe partea ventrala se prind trei perechi de picioare articulate. Abdomenul este format din opt segmente, la fiecare segment, pe partea ventrala, se afla o pereche de orificii respiratorii numite sigme. Respiratia este traheeana

Copiii sunt tinte ideale pentru tantari: au pielea subtire, vasele sanguine superficiale, usor de patruns si un somn adanc.

Copilul nu suporta mancarimea, asa ca se va scarpina mai mult decat un adult, cauzandu-si mici rani ce favorizeaza infectarea cu bacteriile aflate in mod normal pe piele.

Cele mai citite articole

Prin intepatura, tantarii pot inocula omului agenti patogeni care provoaca boli ca malaria, febra galbena si altele, mai ales in zonele geografice tropicale si subtropicale in care astfel de maladii sunt raspandite.

Dar acum cativa ani a existat si la noi o severa epidemie de encefalita, cauzata de virusul West Nile, transmis prin intepatura tantarilor. La persoanele foarte sensibile, mai ales daca intepaturile sunt numeroase, zonele afectate se umfla si starea de rau se generalizeaza (urticarie, scaderea tensiunii sanguine). Atunci trebuie sa ne adresam medicului.

Expuneti cat mai putin pielea, in special dupa ce se insereaza; purtati haine albe, din tesaturi din fibre naturale. Evitati parfumurile pe baza de alcool, deodorantele, fixativul de par: mirosul acestora atrage insectele. Asigurati-va ca in casa, gradina sau pe balcon nu sunt zone umede.

Pentru o protectie eficienta si de lunga durata, medicii recomanda folosirea produselor repelente, care aplicate direct pe piele tin insectele la distanta. Acestea nu fac parte din categoria insecticidelor si au un miros placut. De exemplu, gama de produse Autan Family, lotiune, emulsie si stick, lansata de SC Johnson Wax, potrivita pentru orice tip de piele, chiar si pentru copii sau persoane cu piele sensibila.

Unii oameni au reactii mult mai severe la muscaturile de tantari decat marea majoritate. Pentru multi dintre noi, o muscatura de tantar inseamna mancarime locala si o umflatura mica care se atenueaza in cateva ore.

Dar exista si posibilitatea unor reactii alergice mai grave, precum Sindromul Skeeter, care face ca umflatura cauzata de muscatura sa devina foarte mare, cam de dimensiunea unei prune, si foarte dureroasa.Alergia e cauzata de compusii care se afla in saliva tantarilor. Efectele nu sunt altele mai grave pe termen lung, dar pe moment reactia este mai mult decat neplacuta.

Reproducere Tantar

Tantarii se inmultesc in mlastini, lacuri sau oriunde exista apa statatoare.

In numai sapte zile, tantarul ajunge adult. Femela supravietuieste pana la trei saptamani vara si multe luni peste iarna, pentru a-si depune ouale primavara.

Pentru a preintampina un atac al tantarilor, e bine sa improspatam periodic apa din recipiente, sa asanam locurile unde aceasta balteste, sa avem grija ca iarba sa fie tunsa deoarece le place sa se ascunda acolo.

De asemenea, trebuie sa alegem locuri de petrecere a timpului in aer liber care sa beneficieze de o usoara briza sau de curent, pentru ca tantarii nu pot zbura cand bate vantul.

Poze Tantar

Stiti ca…

  • Tantarii au dinti.
  • Tantarii sunt mai mult atrasi de persoanele care tocmai au mancat banane?
  • Tantarii pot consuma de doua ori mai mult sange decat greutatea lor corporala.Tantarii au si o digestie foarte rapida: ei elimina repede excrementele, astfel ca pot zbura imediat mai departe. Iar aceasta caracteristica este comuna tuturor tipurilor de tantari.
  • Numai femelele tantari musca. Ele au nevoie de sange, ca sa perpetueze specia si sa aiba forta necesara pentru a-si depune ouale.
  • Fiecare specie de tantari are propriul mod de a se hrani. Unele specii nu se hranesc cu sange deloc, iar alte specii nu se hranesc cu sange uman.
  • Exista specii care se hranesc numai noaptea, altele, numai pe perioada zilei.

Citeste si despre fluture, termite sau licurici

Cele mai citite articole