Uracioasa insecta, mai uracioasa chiar decat paduchii, deoarece nu suge numai sangele din om, dar improsca un suc atat de puturos, incat abia spalandu-te cu sapun, poti sa-l stergi de pe degete.
O cunoaste toata lumea, caci la noi este raspandita atat la tara, la munte, cat si in targuri, in casele murdare, necuratite des, oriunde e mare ingramadire de oameni.
Numele stiintific al plosnitei este: Cimex lectularius.
Hrana Plosnita
Plosnita se hraneste in timpul noptii. Hrana sa preferata este sangele uman; nu refuza nici sangele animal. In anotimpul cald suge sange la fiecare doua zile, iar cand temperaturile scad, o data pe saptamana.
Acest proces de suctiune dureaza 5-10 minute. Plosnita cauta suprafata adecvata suctiunii de sange cu ajutorul organului aflat in capatul ventuzei.
E o dihanie pe cat de lacoma, pe atat de rezistenta. Poate sa stea nemancata si jumatate de an, fara sa moara. Ajunge ca un solz straveziu, dar tot misca. Cand a dat peste prada, bietul om mai ales, suge-suge pana ce se umfla ca o „butelie”.
Apoi tot incetisor cum a venit, abia o simti pe piele, se intoarce la locul ei, mistuindu-si incet hrana. Daca i se pare ca drumul e prea lung pana la patul omului pe care-l simte dupa mirosul sudoarei, plosnita isi da drumul de pe pod ori grinda, pe asternutul de pe pat.
Caracteristici Plosnita
Locurile de suctiune preferate sunt gleznele, gatul si zona incheieturii. Mancarimea apare dupa cateva ore. Natura sa o obliga sa se stabileasca intr-un anumit loc si, atata timp cat are toate conditiile necesare unei alimentatii regulate, cu greu va parasi zona.
In ciuda faptului ca plosnita se hraneste cu sangele uman, aceasta insecta nu transmite boli de la o persoana la alta. Cele mai comune afectiuni intalnite sunt stres, insomnie si anxietate.
Cele mai citite articole
Evita lumina. In timpul zilei se ascunde in locuri intunecate, ferite de vant si zgomote, ca de exemplu diferite crapaturi, curburi, sparturi inguste, unde spatele si burta intra in contact direct cu peretele ascunzatorii.
Ascunzatoarele sunt foarte variate. Ii place sa se deplaseze in directii ascendente; de aceea, deseori, o intalnim in zona ramelor foto, ale baldachinelor si ale candelabrelor sau in crapaturile dintre pereti.
De asemenea, se simte foarte bine si in tapiseria patului sau in preajma mobilierele tapitate, dar si intre carti sau haine. Organele senzoriale nu sunt bine dezvoltate. Nu ii plac locurile umede sau cu aburi.
Specii de plosnita
plosnita-de-apa
plosnita-de-camp
plosnita-de-pom
plosnita-de-gradina
plosnita-sura
plosnita-verzei
Reproducere Plosnita
Se inmulteste din cale afara. Femeia da si 50 de oua mici, ca lindinele, din care pana la 2 saptamani a si iesit puiul; acesta are nevoie sa naparleasca de cateva ori, inainte de a se inmulti.
De aceea in cuibarele de plosnite, se gasesc numeroase piei si putine plosnite.
Cele dintai nu sant plosnite pierite, ci imbracamintea de chitina, lasata la naparlire.
Poze Plosnita
Stiati ca …
- Nu toate plosnitele arata la fel, cum nu toate zboara.