Musca

musca insecta

Origine

Mustele sunt insecte ale ordinului Diptera (termen provenit din greaca, di = doi/doua si pteron = aripa), care poseda doar o pereche de aripi pe toraxul median, respectiv o pereche de elitre. Musca de casa este unul dintre cele mai raspandite animale.

Ordinul Diptera este un ordin larg, cuprinzand un numar estimat de peste 240.000 de specii de diferite varietati de insecte, desi doar aproximativ jumatate dintre acestea au fost studiate si descrise (circa 120.000 de specii) conform estimarii autorilor.

Ordinul Diptera este unul dintre ordinele cele mai importante de insecte, dintre acestea fac parte, mustele rapitoare, si tantarii, care sunt extrem de importante datorita rolului lor in transmiterea unor maladii asa cum sunt malaria si febra galbena.

Hrana Musca

Majoritatea se hranesc cu materii organice si cu cele in curs de descompunere.

Musca se aseaza pe orice si consuma in principiu orice.

Musca este omnivora.

Caracteristici Musca

Mustele au o lungime de 5-10 mm lungime; partea anterioara a corpului este de culoare neagra, avand patru dungi incrucisate pe partea din spate; partea posterioara a corpului este gri pe fata superioara si galbena pe fata inferioara; corpul este in intregime acoperit de peri; pe cap are doi ochi compusi (ochi cu fatete) mari si rosii; mustele de casa au doar o pereche de aripi pentru zbor, cea de a doua servind la stabilizarea zborului.

Musca este un agent suparator tipic precum si un daunator igienic. Mustele deranjeaza oamenii, asezandu-se si deplasandu-se pe diverse parti ale corpului lor, zburand haotic prin camera si zumzaind. Prin depunerea oualor si din cauza etapei de hranire a larvelor, ele pot contamina mancarea.

Cele mai citite articole

Deoarece sunt purtatoare de boli, ele devin un pericol pentru igiena. Exista dovezi ca mustele de casa pot transmite bacteria Helicobacter pylori, ce poate cauza ulcer la om. Astfel se presupune ca mustele sunt purtatoare si de alte boli pe langa aceasta, desi rolul ei ca transmitator de boli este probabil adesea supraestimat.

Pentru prevenirea mustelor gunoiul biodegradabil trebuie aruncat cat mai repede si in mod regulat. Litierele pisicilor sa fie mereu curatate. Alimentele ce se pot strica, sa nu fie lasate afara si neacoperite. Potentialele locuri de clocire, precum gramezile ele balegar si compost, sa fie asezate departe de casa. Sa se impiedice patrunderea mustelor in casa, prin instalarea plaselor de muste la ferestre si la usile de la balcon.

Mustele ce apar izolat, pot fi omorate cu clasicul plici de muste. Alte metode ce au succes in combaterea mustelor sunt hartia de muste, plasele de muste, spray-urile impotriva insectelor si lampile UV. In restaurante, hoteluri si intreprinderi din industria alimentara este recomandabila folosirea lampilor UV in locul aplicarii celorlalte metode, din motive estetice.

Reproducere Musca

Printre cele mai cunoscute muste se numara mustele albastre sau mustele de carne. Femelele isi depun ouale in gunoi, compost, alimente in putrefactie (gunoi biodegradabil) si ingrasamant amestecat cu paie.

Dupa o evolutie embrionara de aproximativ 15-25 de ore ies din oua larve, care nu au nici cap, nici picioare. Prin unduirea trupului ele se pot misca usor in substratul de hrana, fara a avea nevoie de vreun ajutor. Se hranesc cu substantele din materia aflata in putrefactie. In acest timp ele cresc si naparlesc de doua ori, inainte de a trece la stadiul de pupa. In stadiile de pupa ele sunt fusiforme.

Durata metamorfozei realizata in stadiul de pupa depinde de temperatura si este de 3-8 zile. La iesirea din pupa, musca da la o parte invelisul cu ajutorul unei vezici, ce iese dintr-un buzunar in forma de arc, aflat pe cap. Mustele adulte sunt deja la trei zile de la eclozare gata de reproducere.

Mustele zboara cu mare precizie si agilitate. Viteza lor de zbor este de 2m/s (7, 2 km/h), -viteza la care bat din aripi de 200 de ori pe secunda.

Poze Musca

Stiati ca …

  • Musca traieste oriunde traieste omul, acolo unde exista hrana si deseuri.
  • Exista o specie de musca, Cephenomia, al carei zbor depaseste viteza sunetului,atingand 1300 de km/h ?
  • Larvele mustelor au fost folosite pentru a trata ranile soldatilor din razboaie

Citeste si despre fluture, termite sau licurici

Cele mai citite articole