Insecta Ghimpe

Insecta Ghimpe

Origine

Insecta ghimpe (Umbonia crassicornis) este o insecta care face parte din familia Membracidae. Poate fi intalnita din America de Sud pana in Mexic si Statele Unite (Florida).

Prefera plantele ornamentale din regiunile subtropicale. Este o insecta daunatoare pentru aceste plante. Ea distruge planta in cautarea sevei.

Sunt cazuri in care se aduna grupuri foarte mari si dese de insecte pe crengile plantelor. Sunt asa de multe insecte incat, in ciuda marimii lor de numai 1 cm, este aproape imposibil sa atingi tulpina fara sa deranjezi vreun individ.

Traiesc si infesteaza plante pe tot parcursul anului.

Hrana Insecta Ghimpe

Atat tinerii cat si adultii se hranesc cu aceeasi plante gazda.

De multe ori pot fi vazuti pe aceleasi ramuri.

Caracteristici Insecta Ghimpe

Insecta ghimpe are lungimea de 1cm (0.4 inch). Este o insecta a carei marime si culoare variaza in functie de habitat si hrana. Masculii au de obicei culoarea galben sau verde cu dungi rosii si pete maro.

La masuli ghimpele (sau cornul) este mai inclinat spre spate decat la femele.

Cele mai citite articole

Marele avantaj al acestei insecte este ca acest ghimpe care poate fi incomod o apara de pradatori.

Femela este mai greu de observat. Protectia vine din confuzia cu un ghimpe oarecare, cum este cel de pe trandafiri, sau din dificultatea de a inghiti insecta de catre pasarile mai mici.

Adultii prefera in special urmatoarele plante gazda: wild tamarind (Lysiloma bahamensis), tamarind (Tamarindus indica), rayado bundleflower (Desmanthus virgatus), bottle brush (Callistemon sp.), Jerusalem thorn (Parkinsonia aculeata), dwarf date palm (Phoenix roebeleni) si altele ..

Reproducere Insecta Ghimpe

Masculii atrag atentia cand zboara de pe o planta pe alta in cautare de femele. Cand ajunge pe o noua planta isi misca abdomenul pentru a crea vibratii pe toata lungimea plantei.

Dupa imperechere femelele depun in jur de 100 de oua intr-o crapatura sau in scoarta tulpinii. Acestea eclozeaza dupa aproximativ 20 de zile (trei saptamani).

Dupa eclozare se formeaza o colonie mica de 15-50 de indivizi. Cei mici au trei coarne in loc de unul, cum se pot vedea la adulti.

Grija materna va dura sase saptamani, dupa aceasta perioada femela moare. In primele doua saptamani ea protejeaza ouale de paraziti. Nimfele la nastere au marimea unei seminte de susan.

In fiecare care an apar patru generatii de insecta ghimpe, dar fiecare femela depune un singur rand de oua.

Poze  Insecta Ghimpe

Stiati ca …

  • Este considerata o insecta daunatoare pentru plantele gazda pe care traieste.
  • Nu creste mai mult de 10 – 15mm.
  • Marimea si culoarea poate varia in functie de habitat si cantitatea de hrana.

Citeste si despre fluture, termite sau licurici. 

Cele mai citite articole