Insecta frunza

Insecta Frunza

Origine

Insecta frunza (Phasmida Phylliidae) face parte din familia Phylliidae, ordinul Phasmatodea. Traieste in zonele tropicale si subtropicale din toata lumea, dar cea mai densa populatie poate se afla in Asia de sud si Australia.

Mai sunt numite si frunze mergatoare sau frunze care merg. Pana acum sunt descrise 37 de specii in 4 genuri.

Fosilele unei insecte frunza care dateaza de acum 126 milioane de ani a fost descoperita de o echipa de cercetatori. Este cea mai veche insecta frunza cunoscuta. Aceasta a fost descoperita in China in provincia Liaoning.

Hrana Insecta frunza

Insecta frunza are un rol esential in ecosistem.

Ea consuma muguri, diverse frunze si frunze bolnave, iar prin defecare pregateste solul pentru anul urmator.

Ca si insecta bat este o insecta ierbivora.

Caracteristici Insecta frunza

Masculii insecta frunza pot atinge o lungime de 8cm, iar femelele de 12cm. Corpul masculului prezinta mici gauri in partea inferioara a corpului in timp ce femela prezinta mici stratii.

Majoritatea insectelor de acest gen se camufleaza ziua ramanand nemiscate, aproape imobile, pentru ca sunt nocturne. Corpul lor imita cel mai bine frunzele.

Cele mai citite articole

Sunt considerate cele mai spectaculoase specii imitatoare lume. Aceste insecte se camufleaza atat de bine incat este aproape imposibil sa le vezi printre crengile copacilor. Pentru a se deplasa ziua se misca lent si ondulat pentru a simula miscarea unei frunze in bataia vantului.

Daca este atacata de pradatori si este prinsa de picior poate renunta la el ca sa-si salveze viata. Piciorul se regenereaza ca si coada soparlei, in timp. Doar masculii pot zbura, femelele nu.

Reproducere Insecta frunza

Femelele se pot reproduce fara ajutorul masculilor. Oualele nefecundate depuse de femele produc insecte frunza femele. Ele pot depune mii de oua in aceasta perioada.

Din cauza acestui proces in care femelele se pot inmultii singure numarul lor este mult mai mare ca al masculilor. Astfel ca raportul este de un mascul la 20- 500 de femele, in functie de zona.

Din ouale de culoare neagra depuse de femela eclozeaza nimfe rosii-maro. Dupa prima naparlire incep sa devina mai verzi, iar cand ajung la maturitate or sa fie complet verzi in afara de cateva pete maronii.

Avantajul insectei frunza este oualele au o protuberanta care o consuma furnicile. Astfel ca furnicile cara oualele in musuroaiele lor, consuma protuberanta si astfel oualele sunt protejate de pradatori.

Speranta de viata este diferita. Daca masculii traiesc cel mult cateva saptamani, femelele traiesc 6-10 luni.

Poze Insecta frunza

Stiati ca …

  • Picioarele insectei frunza se pot regenera ca si coada soparlei.
  • Doar masculii pot zbura.
  • Femelele se pot reproduce fara ajutorul masculilor.

Citeste si despre fluture, termite sau licurici

Cele mai citite articole