Insecta bat

Insecta Bat

Origine

Insectele Bat fac parte din ordinul Phasmatodea alaturi de alte 3000 de specii de insecte bat. Desi nu multi au auzit de ele, sunt crescatori pasionati care le fac printre cele mai raspandite insecte.

Majoriatea speciilor traiesc in zonele tropicale si subtropicale din Asia, America si Australia.

Poate fi intalnita si sub numelel de insecta ramura. Numele stiintific vine din greaca veche si inseamna aparitie.

Aceste insecte sunt benefice pentru paduri pentru ca recicleaza frunzele moarte. Defrisarile masive fac ca insectele sa se duca in recolte pentru ca li s-a distrus mediul lor natural.

Trebuie protejat mediul, padurile in care traiesc pentru ca altfel vor disparea multe specii benefice.

Hrana Insecta bat

Insectele bat sunt vegetariele si se hranesc cu frunze si muguri proaspete. Unele specii se hranesc cu frunze de stejar, de Ficus benjamina sau de iedera.

Hrana potrivita in captivitate este mugurele, zmeura, lemnul cainesc sau maciesul.

Daca culegeti hrana personal aveti grija sa nu fie stropita cu substante nocive.

Cand o aduceti acasa spalati foarte bine si dupa hraniti insecta. O alternativa este sa cresteti planta voi si sa o plasati cu ghiveci in „casa” insectei pentru a se hrani.

Caracteristici Insecta bat

Insectele ramura sunt adevarati maestri ai camuflarii. In bataia vantului se leagana exact ca ramurile copacilor. Sunt multe specii de insecte bat. Unele au dezvoltat pana si protuberante care imita scoarta copacului, piatra si cele mai variate frunze. Unele specii au corpul cilindric, iar altele plat. Corpul si picioarele sunt lungi si subtiri. La unele specii antenele sunt mai lungi decat corpul.

Este din ce in ce mai intalnita in teraristica. Daca vreti sa cresteti ca animal de companie o insecta bat trebuie sa aveti o „casa” pe masura nevoilor ei. In general trebuie sa aibe pe ce sa se catere, dar are nevoie si de ramuri orizontale pe care se poate odihni. Aceasta difera in functie de specie.

Cele mai citite articole

Aceste insecte traiesc la temperaturi in jur de 25 de grade celsius cu umiditate mai mare in general. Mare atentie cu mancarea. Trebuie sa va documentati inainte de a achizitiona o astfel de insecta. Spanacul si morcovii sunt toxice pentru multe specii.

In afara de camuflaj, care este principala arma de aparare impotriva pradatorilor, mai au cateva metode de aparare in functie de specie. Unele specii trec foarte brusc la culori foarte puternice. In lumea animala vietatile colorat puternic inseamna pericol si nu sunt comestibile pentru ca sunt toxice.

Unele specii recurg la metoda mimetismului (imita alte animale, se lasa pe picioarele din fata pentru a mima scorpuinul, sau scoate sunete precum sarpele, etc.).

Insectele bat nu au glande veninoase dar se apara cum pot de pradatori. Ca sa isi salveze viata elimina substante urat mirositoare cu senzatie de greata, lacrimogen su altele. Cateva specii vomita pentru a face sila pradatorului.

O metoda scarboasa, dar daca este eficienta o aplica la nevoie. Alte insecte bat improsca cu acid. Cea mai lunga insecta bat poate ajunge lungimea de 55cm.

Rolul foarte important care-l aduc naturii este ca se hranesc cu frunze moarte si prin defecare trimit nutrienti in sol. Formeaza un nou substrat pentru anul urmator si ajuta la reciclarea padurii.

Reproducere Insecta bat

Unele specii ale insectei bat se reproduc singure. Partenogeneza este capacitatea de a se reproduce fara sexul opus.

Femelele care se reproduc singura dau nastere numai la femele. Femelele care se reproduc cu masculi dau nastere atat la femele cat si la masculi.

Cele mai prolifice insecte depun pana la 2000 de oua. Cele mai multe oua sunt atat de mici incat abia pot fi vazute cu ochiul liber.

Oualele sunt micute, ca niste seminte de plante.

Poze Insecta bat

Stiati ca …

  • Insecta bat isi poate regenera membrele pierdute.
  • In functie de specie se poate apara prin diverse metode: sasaie ca un sarpe, improsca cu acid, vomita, elimina mirosuri puternice, etc.
  • Sunt poate cei mai mari maestri ai camuflajului din regnul animal.

Citeste si despre fluture, termite sau licurici

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii

error code: 524