Origine
Gandacul Hercule (Dynastes hercules) este cel mai mare gandac din familia din care face parte. Traieste in padurile tropicale din America centrala si de sud.
Numele i-a fost data de la capacitatea de a ridica greutati de 850 de ori mai mari decat corpul sau.
Numarul populatiei de gandaci Hercule, este in scadere continua datorita pierderii habitatului (defrisarea padurilor, poluarea apei si a aerului).
Este o specie frumoasa care in curand va fi pe cale de disparitie.
Hrana Gandacul Hercule
Gandacul hercule isi petrece cea mai mare parte a timpului cautand hrana, atat in forma de larva, cat si ca adult. Cand este larva sapa tunele si cauta radacinile copacilor preferati cu care se hranesc.
Ca adult acopera o suprafata mult mai mare si cauta la nivelul solului mancare.
Gandacul Hercule este omnivor. Cea mai mare parte a hranei pe care o consuma de-a lungul vietii este bazata pe plante.
Radacinile sunt favorite, dar mai consuma si fructe sau alte insecte mici.
Caracteristici Gandacul Hercule
Gandacul Hercule este cel mai mare si cel mai faimos din genul lui. Cele mai mari exemplare au peste 17cm lungime. Doar masculii au acesti clesti mari, ceea ce face ca dimorfismul sexual sa fie evident. Masculii sunt singurii care au coarne.
Femela are corpul mai mare. Subspeciile de mai jos au marimi cuprinse intre 5 si 15cm. In general in descrieri femelele apar ca fiind mai mici pentru ca multi fac masuratoarea cu clestii masculilor.
Coarnele gandacului Hercule pot creste mai mari decat corpul acestuia. Ele sunt folosite la rezolvarea disputelor dintre masculi. Are ca dusmani naturali liliecii, sobolanii, pasarile, reptilele si alte animale omnivore.
Cele mai citite articole
De departe pasarile sunt cele mai periculoase. Gandacul Hercule este una din cele mai puternice fiinte de pe pamant. Acesta poate sa ridice si sa care peste 850 de ori greutatea lui.
Adultii pot emite un sunet cand se simt amenintati, sunt apucati cu mana sau de un pradator. Daca pot acestia vor incerca sa zboare ca sa scape.
Subspecii:
Dynastes hercules baudrii
Dynastes hercules bleuzeni
Dynastes hercules ecuatorianus
Dynastes hercules hercules
Dynastes hercules septentrionalis
Dynastes hercules tuxtlaensis
Dynastes hercules occidentals
Reproducere Gandacul Hercule
Stadiul de larva la gandacul Hercule dureaza pana la doi ani, iar larva creste pana la 11 cm si atinge greutatea de 100 de grame. Cea mai mare parte din viata in stadiul de larva este de a sapa tunelui in cautare de radacini pentru a se hrani.
La sfarsitul perioadei de larva se transforma in pupa in care se dezvolta gandacul adult. Adultii vor strabate o suprafata mare in cautarea hranei preferate.
Maculii duc lupte severe pentru reproducere. Lupta are loc pana cand unul din cei doi cedeaza.
Castigatorul se imperecheaza cu femela. Imperecherea are loc in sezonul ploios (din iulie pana in decembrie). Adultii devin maturi sexual dupa varsta de 15-22 de luni.
Femela depune pana la 100 de oua in pamant. Perioada de gestatie este de 30 de zile. Dupa depunerea oualelor nu este nevoie de ingrijire materna.
Dupa nastere larvele trec prin mai multe stagii pe masura ce cresc.
Poze Gandacul Hercule
Stiati ca …
- Duce lupre severe cu alti masculi pentru imperechere
- Este considerat cea mai puternica fiinta pentru ca poate ridica si duce de 850 de ori greutatea lui
- Are coarnele mai lungi decat corpul.
- Fara coarne femela este mai mare decat masculul.
Citeste si despre fluture, termite sau licurici.