Cosasul de stepa

Origine

Este o specie nocturna de insecte, din familia Tettigoniidae, care traieste in Europa de Sud si in Asia, respectiv in tarile: Armenia, Austria, Azerbaijan, Bulgaria, China, Republica Ceha, Franta, Georgia, Ungaria, Italia, Rusia, Spania, Romania etc.

Cunoscuta sub denumirea populara de cosasul de stepa, aceasta insecta este atipica judecand dupa stilul de viata carnivor pe care-l duce.

Hrana Cosas de stepa

Cosasul de stepa este o insecta carnivora.

Se hraneste cu insecte mici pe care le prinde cu dibacie.

Caracteristici Cosas de stepa

Cosasul de stepa are capul obtuz, antenele filiforme si foarte lungi (mai lungi decat corpul) si fruntea abrupta.

Marginea posterioara a protoracelui prezinta o bordura ingusta. Tibiile picioarelor anterioare si ale celor mijlocii sunt inzestrate cu 10-11 spini.

Aripile, anterioare si posterioare, sunt foarte reduse sau chiar lipsesc. Corpul foarte alungit, verde, galbui-brun, la partile laterale cu cate o dunga mai deschisa decat fondul general.

Lungimea corpului este de 53-80 mm; iar lungimea ovipozitorului de 34-36 mm.

Reproducere Cosas de stepa

Se reproduce prin partenogeneza (dezvoltarea din oua nefecundate). Femela depune in sol proximativ 7 oua, aranjandu-le la adancimi diferite. Ovipozitarea decurge exclusiv in timpul zilei.

Perioada de ovipozitare dureaza pana toamna. Larvele eclozate din oua parcurg 8 stadii de dezvoltare.

Atat larvele, cat si adultii sunt pradatori polifagi consumand diferite specii de insecte (coleopere mici, plosnite, etc.).

Poze Cosas de stepa

Citeste si despre fluture, termite sau licurici