Cum face albina:
Origine
Albinele sunt insecte zburatoare, clasificate in cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai contine viespile si furnicile, cu care albinele sunt foarte inrudite.
Se pot intalni pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii; numarul speciilor cunoscute este de aproximativ 20.000 dar probabil foarte multe asteapta inca sa fie descoperite.
Albina romaneasca (Apis mellifera carpatica) sa format in conditiile specifice pedo-climatice si de baza melifera din zona carpato-danubiana.
Climatul temperat continental de la noi din tara este caracterizat prin precipitatii relativ reduse, variatii mari de temperatura si vanturi puternice.
Pentru albina noastra sunt acceptate cinci zone bioapicole principale (de referinta):
- Campia sudica dunareana (inclusiv Dobrogea si Delta);
- Zona colinara subcarpatica;
- Campia Vestica (inclusiv Banatul);
- Podisul Transilvaniei;
- Podisul Moldovei.
Hrana Albina
Albinele sunt adaptate la hranirea cu nectar si polen, primul ca sursa de energie (din cauza continutului de zaharuri), al doilea ca sursa de proteine (folosit mai mult la hranirea larvelor).
Nectarul este obtinut din florile plantelor melifere cu ajutorul trompei.
Caracteristici Albina
Multe specii de albine sunt putin cunoscute. Cea mai mica albina este cea pitica (Trigona minima) cu lungimea de circa 2.1 mm (5/64″). Cea mai mare albina din lume este Megachile pluto, care poate atinge lungimea de 39 mm (1.5″).
Tipurile cel mai comune de albine din emisfera nordica sunt speciile de Halictidae, sau albinele atrase de transpiratie, niste albine mici care adesea sunt considerate in mod gresit viespi sau muste. Cea mai cunoscuta specie de albine este albina europeana (Apis mellifera). Ingrijirea albinelor din aceasta specie poarta numele de apicultura sau stuparit.
Este o albina productiva, la familiile de albine recordiste, in conditiile de exceptionale de cules, productia de miere putand ajunge la 50-60 kg/familie. Trompa albinei are lungimea cuprinsa intre 6,02-6,64 mm, lungimea aripei anterioare 9,0-9,4 mm.
Reproducere Albina
Cele mai citite articole
In familia de albine se gasesc trei feluri de indivizi: matca,albinele lucratoare si trantorii.
Albinele lucratoare : Numarul acestora este variabil,osciland de la 10000 in perioada de iarna,pana la 40000-80000 in vara.Au talia mai mica(12-14 mm), o greutate de aprox. 100mg si aripile sunt de aceeasi lungime cu abdomenul.In fapt lucratoarele sunt femele cu organele de reproducere nedezvoltate.
Matca : Este singura femela fecundata din stup,fiind raspunzatoare de inmultirea familiilor de albine.De obicei in stup este o singura matca,avand corpul mai lung(20-25 mm), capul mic,abdomenul foarte dezvoltat,aripi mai mici si o greutate de 250-280 mg.
Trantorii :Sunt masculii care imperecheaza matca,fiind prezenti in cuib din primavara pana in toamna.In numar de cateva sute,au o lungime de 15-17 mm,aripi ce depasesc abdomenul,capul globulos si o greutate de 200 mg.
Intr-un an calendaristic familia de albine are o dezvoltare diferita,numarul indivizilor crescand sau scazand functie de anotimp si implicit de conditiile de mediu.Practic viata familiei de albine cuprinde patru mari perioade.
Prima perioada : Se caracterizeaza prin inlocuirea albinelor batrane care au iernat,cu albina tanara,nou iesita din celule primavara.Pe la sfarsitul lui februarie,matca incepe sa depuna oua in celulele fagurilor din mijlocul ghemului,acolo unde regimul termic permite cresterea de puiet.Dupa ce albinele fac zborul de curatire,matca depune din ce in ce mai multe oua.
Pe masura ce timpul se incalzeste ,ponta matcii ajunge la 1000 de oua pe zi,albinele batrane care se uzeaza fiind inlocuite treptat. Procentul albinelor tinere creste mereu si se ajunge in situatia ca la sfarsitul lunii aprilie toata albina sa fie inlocuita.Se stie ca o albina tanara are o putere mare de ingrijire a larvelor,putand hrani 2,3 sau chiar 4,ritmul dezvoltarii familiei fiind foarte mare.
Perioada a doua : Se mai numeste si perioada de crestere.Nectarul si polenul se gasesc din abundenta si isi fac aparitia trantorii.Matca este hranita puternic, depune peste 2000 de oua/zi,numarul de albine doici creste si se ajunge in situatia in care 3-4 doici ingrijesc o larva.Cand acest fenomen se suprapune cu alti factori favorizanti(lipsa de spatiu,ventilatie insuficienta etc.),apar frigurile roirii.
Albinele construiesc botci de roire,in care matca depune oua la interval de cateva zile.La urdinis se observa barbi de albine cauzate de marea aglomeratie ce exista in stup.Dupa 1-3 zile de la capacirea primelor botci,are loc prima roire,matca cu o parte din albinele tinere,insotite de multi trantori parasind stupul.
Acest roi care se numeste roi primar si care contine aprox. 50% din populatia stupului se aseaza dupa cateva minute de zbor pe o creanga sau alt suport.,de unde o sa zboare apoi spre o alta destinatie.
In familia de baza,la 8 zile de la capacirea primei botci,iese intaia matca tanara.Intentia ei este sa omoare matcile care nu au eclozionat din botci,reusind lucrul acesta daca este lasata de albine.
Daca familia ramane in frigurile roitului,albinele nu lasa matca tanara sa-si omoare suratele,iar in a 9-a zi de la iesirea primului roi,iese al doilea roi cu matca neimperecheata.Iesirea roiului 2 poate fi intarziata de o vreme nefavorabila(ploioasa).Cand se intampla asta,acest roi contine mai multe matci tinere.
Durata de viata a albinei lucratoare depinde de gradul de uzura ca urmare a activitatilor intense desfasurate de aceasta (cresterea puietului si activitatea de cules nectar si polen). Astfel albinele eclozionate in sezonul activ (din primavara, martie pana vara, in jurul lunii august) traiesc numai 40 de zile pe cand albinele eclozionate toamna traiesc pana in primavara viitoare, cand se face schimbul de generatii (6-9 luni).
Durata de viata a trantorilor este intre doua si opt saptamani si variaza in functie de sezon (activ sau perioada de repaus) si de zona geografica.
Matca este cea mai longeviva dintre membrii familiei de albine putand trai pana la 8 ani (este insa eficienta economic doar un an-doi, dupa care trebuie schimbata), este activa pe toata perioada vietii putand depune 1500-2500 si chiar 3000 de oua in 24 de ore in luna iunie. In aceasta perioada de ponta intensa regina este atent ingrijita si bine hranita de albinele din suita sa. In familiile de albine care mor iarna din cauza lipsei hranei, matca este ultima care moare, fiind hranita cu ultima picatura de miere.
Poze Albina
Stiati ca …
- Albina reprezinta simbolul harniciei si fidelitatii ?
- Albina e unica insecta domesticita de om ?
- O singura albina colecteaza cam 50 de grame de miere.
- Ca sa culeaga 1 kg de miere, o albina ar trebui sa cerceteze 2-5 milioane de flori si sa parcurga o distanta egala cu ocolul pamantului.
- Albinele pot calatori peste 80000 de kilometri.
- Stiati ca albina are doi ochi mari compusi pt departare si pt detalii, culori etc, mai are inca 3 ochi simpli in frunte cu care vede aproape.
- Albinele pot fi folosite sa detecteze minele.
- Albinele nu au urechi.
Citeste si despre fluture, termite sau licurici.
Comentarii