Gecko Leopard

Gecko Leopard

Origine

Gecko leopard (Eublepharis macularius) este o specie de soparla, de origine Pakistan, Afganistan,Iran, Irak si este una dintre cele mai indicate specii pt. detinere a unei reptile de catre incepatori. Este o specie docila, extraordinar de frumoasa si delicata !

Gecko leopard traiesc in zone aride in special deserturi pietroase, evita deserturile nisipoase. Sunt strict nocturni !!!! Se feresc de caldura zilei ascunzandu-se in crapaturi si caverne, iar noaptea ies la vanatoare in cautare de insecte (mananca si scorpioni precum si alte soparle !).

Traiesc in colonii si sunt exclusiv terestri ( nu au acea capacitate intalnita la gecko tokay sau bibroni de a se „catara” in plan vertical pe orice suprafete).

A fost descris prima data ca specie in anul 1854 de zoologul Edward Blyth. Este supranumita „leopardul desertului”.

Hrana Gecko Leopard

In general gecko leopard este insectivor, ceea ce inseamna ca se hraneste cu greieri, viermi, molii, paienjeni, furnici si alte insecte.

Este bine de stiut ca gecko nu se hraneste cu cadavre.

Caracteristici Gecko Leopard

Ajung in marime la 20-25 cm, iar numele ii revine de la petele care le acopera corpul (la maturitate), asemanatoare cu petele leopardului.

Culoarea de fond este galbena (la cei cu colorit standard) desi au aparut mai multe varietati de culori (albino, amelanistici,jungle, dungati, leucistici,etc…), majoritatea fiind mutatii produse prin incrucisarea selectiva a parintilor cu un colorit deosebit.

Este o specie la care sunt prezente pleoapele (putand clipi, iar atunci cand dorm, o fac cu ochii inchisi). Degetele picioarelor prezinta gheare si nu se pot “catara” pe planuri verticale ca alte specii de gecko (ex : gecko bibroni, phelsuma,etc).

Cele mai citite articole

Coada este foarte sensibila, fiind prezent fenomenul de autotomie specific soparlelor (isi rup coada cand se simt amenintate), insa din cauza acestui fapt este necesara o deosebita grija in manipularea lor deoarece in coada se afla rezervele de grasime si apa ce le ajuta sa reziste fara hrana si apa o anumita peroada de timp (ce poate diferi in functie de temperatura mediului in care-si duc traiul).

Reproducere Gecko Leopard

Soparlele gecko leopard sunt cunoscute ca dependente de caldura in determinarea sexului. Cercetarile arata ca mai multe femele pot iesi la temperaturi mai scazute (26 – 30grC) si ridicate (34 – 35grC).

Masculii ies de regula la temperaturi intermediare (31 – 33grC). Femelele reproduse la temperaturi mai mari (hot females) de regula nu se pot reproduce.

Maturitatea sexuala este atinsa la varsta de 8-9 luni. Inmultirea se face cu un mascul si mai multe femele gecko. Femelele se vor aseza in fata lui si masculul va alege cu care se va imperechea.

Cand va fi gata va da din coada si va urmari femela. Dupa ce o prinde va avea loc imperecherea. In timpul actului o poate musca de gat si uneori coada ei se poate desprinde. Nu va ingrijorati aceasta va creste la loc.

Gecko leopard se imperecheaza de obicei in timpul verii. Femelele pot stoca sperma asa ca nu mai este nevoie de mascul o perioada de la prima imperechere.

Dupa imperechere femela depune doua oua la un interval de timp de 21 – 28 de zile. Dupa 45-60 de zile apar mici picaturi de umezeala pe oua si acestea se pot micsora putin, este semn ca se clocesc.

Puiul de leopard va avea un „dinte de ou” pe botul sau care il ajuta sa sparga coaja sa iasa din ou. Acest dinte va cadea in 1-2 zile.

Boli Gecko Leopard

  • Gastoenteritis sau diaree. Este o boala cauzata de o infectie din motive de igiena a terariului.
  • Boli osoase ale metabolismului. Din cauza lipsei calciului si a vitaminei D. Sunt critice pentru formarea osoasa in timpul dezvoltarii.
  • Anorexia. Poate fi cauzat de stres sau alte boli.
  • Stomatita. Apare cand gecko prezinta umflaturi in zona gurii.
  • Pneumonia. infectie severa a tractului respirator cauzata de bacterii la plamani
  • Criptosporidioza. Cunoscuta si sub numele de Cripto, este o boala contagioasa de obicei fatala la gecko daca nu este detectata si tratata.

Poze Gecko Leopard

Stiati ca ..

  • Hrana trebuie oferita vie pentru ca Gecko Leopard este atrasa de miscare ?
  • Se hraneste noaptea deoarece sunt specii nocturne ?
  • Gecko leopard este un popular animal de companie ?

Citeste si despre Gecko Pisica

Bibliografie:

Cele mai citite articole