Oaia

Oaie animal
  • Durata de viata: Intre 5 si 10 ani
  • Unde traieste: Pasuni si regiuni montane
  • Dieta: Erbivor
  • Clasa: Mamifere
  • Nume stiintific: Ovis Aries
  • Ce mananca: Buruieni, flori, iarba
  • Pradatori: Coioti, lupi, oameni

Origine

Traiesc pe tot globul in afara de Antarctica, indiferent de clima: desert sau padure tropicala. Cele mai multe sunt in Australia.

Oaia (Ovis aries) este un mamifer rumegator, copitat , aproape in toate cazurile domestic, fiind cel mai larg distribuit in lume dintre animalele domestice, crescut pentru lana, piele, carne si lapte.

Varietatile domestice sunt cele mai larg distribuite dintre animalele domestice, putand fi gasite in aproape toate tarile lumii.

Mai mult de 800 de rase de oaie domestica au fost create. Rasele sunt adaptate de la desert la conditiile tropicale.

Cum face oaia:

Hrana Oaie

Aceste animale traiesc in turme numai in mediul domestic. Sunt vegetariane, hranindu-se cu buruieni si iarba, iar pe timpul iernii cu graunte. Numele lor difera in functie de sex si varsta.

Astfel, masculul oaie este numit berbec, femela mai poarta numele de mioara, iar puiul se numeste miel.

Oile si berbecii au coarne scobite, neramificate, care nu le cad.

Coarnele berbecului sunt masive si curbate spiralat. Coarnele femelei adult sunt scurte si foarte putin curbate.

Aspect Oaie

Oaia are un corp dolofan, care este acoperit cu o blana buclata alba, maro sau neagra, in functie de specia din care face parte. Fata este ingusta si lunga, avand in lateral 2 urechi ascutite, iar coada cu care se termina corpul este scurta. Picioarele se termina cu 2 degete, care se continua cu copite in locul unghiilor.

Doar masculul are coarne incovoiate si lungi. Oile sunt de culoare alba, maro sau neagra in functie de specia din care fac parte. Oile sunt animale copitate, avand copita despicata in doua.

Ele sunt animale rumegatoare, cu dintii incisivi superiori lipsa si cu un stomac cu patru compartimente. Oile au un bot lung, destul de ingust si urechi ascutite.

Cele mai citite articole

Lungimea oii este, in medie, 1.5 m, avand o coada scurta si un adult poate cantari de la 75-200 kg. In salbaticie animalele sunt alerg?tori sprinteni si cataratori.

Rasele de lana
Aproape jumatate din populatia de oi este crescuta pentru lana. Aceste oi sunt adaptate la conditiile semiaride si sunt caracterizate de dimensiuni medii, cu capacitatea de a produce mari cantitati de fibre de lana. Rasa a fost modificata si adaptata la conditiile din diferite tari, si diferitele subtipuri sunt combinate de obicei cu numele tarii in care traiesc, de exemplu merinos australian.

Rasele de carne
Oaia de carne se regaseste in rasele cu lana medie sau lunga. 15 % din populatia globala de oi este crescuta pentru carne. Intre rasele cu lana de dimensiuni medii se numara rasele Suffolk, Hampshire, Shropshire, Southdown, Dorset, Isle-de-France, Cheviot, si Oxford; iar cele cu lana lunga sunt rasele Leicester, Lincoln, Cotswold, si Romney Marsh.

Oaia cu coada grasa
Aceste oi sunt numite asa fiindca pot depozita mari cantitati de grasime in coada si in regiunea crupei. Ele sunt crescute in principal pentru capacitatea de a produce lapte superioara altor rase; lana lor, oricum este aspra, grosolana, fiind folosita in principal la confectionarea de covoare. Oaia cu coada grasa se gaseste in principal in regiunile extrem de aride ale Africii, in Orientul Mijlociu si Asia si reprezinta 25 % din populatia totala de oi. Principalele rase sunt Awassi, Bakhtiari, Karakul, si Karamon. Pieile mieilor nou-nascuti din rasa Karakul sunt folosite la manufacturarea asa-numitelor haine de blana persana.

Oile paroase
In ansamblu, oile domestice sunt mult mai lanoase decat suratele lor salbatice, dar anumitor rase le lipseste lana si sunt acoperite de par. Ele se gasesc in regiunile tropicale si sunt folosite pentru carne. Intre speciile acestui tip se numara oaia cu burta neagra Barbados, oaia persana cu capul negru si rasa Peliquey.

Caracteristici Oaie

La comportament prea multe nu sunt de spus. Oaia nu prea are comportament, ea actioneaza din instinct: mananca pentru ca-i este foame, bea pentru ca-i este sete, fuge cand se simte amenintata si fuge ori in turma ori hai hui unde-i vede cu ochii, de unde si vorba.. ca oaia pe campii.

Rumega, merge, behaie si face renumitele „masline”. Pot trai fara apa o lunga perioada si pot smulge iarba care este foarte apropiata de pamant, in timp ce vacile nu pot face asta. Se stie ca pe unde trece oaia nu mai trece numeni. Ca nu mai are de ce.

Rade tot ca termitele. Cel mai bun exemplu este oaia insasi: Oaia este pamantul si lana este iarba, cand isi pune concasorul in functiune ramane pamantu chel.

Termeni specifici
Ca denumire regionala din Transilvania si Banat se foloseste termenul pacuina, iar un termen arhaic este mariala. Crescatorii de oi folosesc denumiri diferentiate pentru a desemna exemplarele speciei:

  • berbec/berbeci pentru masculii speciei capabili de reproducere,
  • batal/batali pentru masculii speciei castrati in vederea imbunatatirii calitatii carnii si a lanii,
  • arete/areti pentru un berbec de prasila,
  • oaie/oi pentru femela capabila de reproducere,
  • mioara/mioare pentru oile de pana la doi ani, care inca nu au fatat,
  • miel/miei, uneori chiar miala/miale, pentru desemnarea exemplarelor tinere in general, sau diferentiat dupa sex.

Un grup de oi se numeste turma de oi.

Reproducere Oaie

Ca si multe alte animale crescute pentru carne si lapte, intra in calduri la intervale periodice in lunile de toamna, cu toate ca acest lucru poate varia in functie de locatia in care sunt crescute.

In climatele temperate, oaia poate sa fie in calduri in orice perioada a anului. Oaia naste 1-2 miei.

Acestia la citeva ore de la nastere deja sint in masura sa-si urmeze mama pe distante mai scurte.

Poze Oaie

Stiati ca …
  • La rasa Tigaie, berbecii au coarne mari, cu lungimea de 60-70 cm, rasucite in una sau doua spirale.
  • Conform estimarilor, spre sfarsitul secolului 20 existau mai mult de un milliard de oi din toata lumea.

<<<< Inapoi la animale domestice

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii