Gasca

Gasca domestica
  • Durata de viata: Intre 12 si 26 ani
  • Unde traieste: Iazuri mari, rauri
  • Dieta: Omnivore
  • Clasa: Aves
  • Nume stiintific: (Anser cygnoides)
  • Ce mananca: Iarba, seminte, fructe de padure
  • Pradatori: Vulpi, bufnite, caini salbatici

Cum face gasca:

Origine

Gasca este raspandita mai ales in Europa Centrala unde este reprezentata de gasca cenusie din care provine gasca domestica. Intre timp a aparut in Europa gasca canadiana care acum cuibareste aici.

In Asia de Est a fost domesticita specia Anser cygnoides din care va provine specia de gaste domestice Anser cygnoides domestica.

Dupa afirmatia oamenilor de stiinta locul de bastina initial al gastei este regiunea arctica, unde de fapt este locul de cuibarire a celor mai multe specii de gaste salbatice, iarna migreaza in regiunile cu clima temperata sau tropicala.

Hrana Gasca

Gasca se hraneste in principal cu diferite tipuri de iarba, seminte, frunze si radacini, dar nu ocolesc nici viermii sau alte insecte.

In timpul secetei, cand nu gaseste hrana in habitatul sau natural, da iama prin curti, pentru a se hrani cu legume si produce pagube destul de mari.

Este o pasare de terestra si isi procura hrana mai ales de pe pamant. Cu toate acestea, gasca este buna inotatoare si se scufunda rapid in apa, daca este nevoie.

In timpul imperecherii devin violente cu celelalte pasari, chiar si din aceeasi specie, si isi protejeaza cu indarjire teritoriul.

Aspect Gasca

Cele mai citite articole

Este o pasare ceva mai mare decat rata, avand intre 63-73 cm lungime, anvergura aripilor ajungand pana la 1,5 metri. Picioarele si ciocul sunt roz-pal.

Masculii si femelele seamana din punctul de vedere al coloritului, insa ca dimensiuni, femelele sunt ceva mai mici.

Fara ca acest lucru sa aiba vreo legatura cu sexul sau varsta, pasarile pot avea tonuri variate culoare la penaj, unele au pene mai gri, altele mai castanii, acesta fiind un mod de a le diferentia.

Masculii scot sunete suierate, pe cand femelele gagaie.

Caracteristici Gasca

In comparatie cu ratele unde este exista un dimorfism sexual evident, la gaste masculul se poate deosebi numai prin marime de femela care este mai mica.

Gastele sunt pasari monogame ca si lebedele, si masculul ajuta femela la constructia cuibului.

Reproducere Gasca

Nu este o pasare migratoare. Isi face cuibul pe pamant, in apropierea apei de preferinta; nu au nici o problema in a ocupa cuiburile parasite ale altor pasari.

Femelele depun intre 5-8 oua, iar puii eclozeaza in aproximativ 28 de zile.

Desi sunt foarte galagioase si agresive uneori, gastele isi aleg partenerii pe viata si au mare grija de puii lor.

Poze Gasca

Stiati ca ..
  • Prima pasare domesticita a fost gasca.
  • Este mai mare decat rata sau gaina.

Cele mai citite articole