- Durata de viata: Intre 15 si 18 ani
- Unde traieste: Zone de munte / gospodarii
- Dieta: Erbivor
- Clasa: Mamifer
- Nume stiintific: Capra aegagrus hircus
- Ce mananca (mancarea principala): Iarba, fructe, frunze
- Predatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Oameni, lupi, feline, vulturi
Origine
Capra era numita „vaca omului sarac”. Se poate creste chiar si conditii ostile.
Este deosebit de vioaie si interesata de tot ce se intampla in jurul ei. Se adapteaza foarte bine mediului in care traieste.
Capra este una dintre cele mai jucause animale domestice. Iedul este cel mai iubit pui de animal de casa – este inofensiv chiar si cu cei mici.
Hrana Capra
Daca nu sunt posibilitati de pascut, sunt bune si furajele. Capra mananca 2-3 kg de hrana uscata pe zi. Insa, spre deosebire de ceea ce se stie din popor, capra este un animal foarte pretentios: se satura foarte repede de un singur fel de furaj.
Are nevoie de o alimentatie variata, formata din diferite buruieni si fructe. In sezonul de iarna se recomanda hranirea cu 1-1,5 kg fan, 0,5-1 kg paie si 2 kg de sfecla pe zi.
Omul a recunoscut importanta laptelui in alimentatie inca din cele mai vechi timpuri. Multe generatii au crescut cu lapte de capra.
Deoarece acest animal nu raspandeste patogenul TBC -ului, cum o face vaca, in perioada de dinaintea tratamentului termic al laptelui, consumul de lapte de capra a fost cel mai bun si sanatos mod de a preveni eventualele boli.
In zilele noastre, in urma multo analize si cercetari, s-a demonstrat ca laptele de capra este foarte sanatos si valoros. Este usor de digerat, este bogat in vitamine (A, E, K si C) si minerale, precum si in aminoacizi.
Aspect Capra
Cele mai multe capre au doua coarne de diferite marimi in functie de rasa. Coarnele sunt din os si au rolul apararii, dominarii si pastrarii teritoriului.
Caprele sunt rumegatoare, stomacul lor fiind impartit in 4 camere.
Mai multe tipuri de capre si tapi au barba si caruncule in zona gatului. Coada caprei este scurta si indreptata in sus.
Sunetul scos de capra se numeste behait.
Caracteristici Capra
La fel ca si oaia, se numara printre primele animale domesticite. Capacitatea sa de a „utiliza” tot ce gaseste este unica printre animalele domestice. Suprafetele abrupte si pamanturile nelucrate sunt o joaca pentru aceasta vietate.
Are mare nevoie de miscare. Ocupa primele locuri in topul animalelor care produc cel mai mult lapte (avand in vedere greutatea si marimea sa). Carnea ei este foarte buna, in timp ce parul si pielea sunt materii prime in anumite ramuri industriale.
Caprele trebuie lasate sa pasca – acest lucru e benefic atat pentru crescator, cat si pentru animal. In cazul multor specii de capre, capacitatea de a trai in turme este foarte mica. De aceea este indicata cresterea lor alaturi de oi. Se intalnesc deseori capre in turmele de oi.
Caprele au un caracter puternic. Ele sunt curioase si inteligente; vor explora tot ce este nou imprejurul lor ajutandu-se de buza superioara si limba. Vor apasa tot felul de butoane, strica aparatul de filmat, trage de haine sau mananca diverse obiecte mici pe care le poate inghiti.
Caprele sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a urca in copaci. Ele sunt foarte bune cataratoare.
Reproducere Capra
Caprele, ca si multe alte animale crescute pentru carne si lapte, intra in calduri la intervale periodice in lunile de toamna, cu toate ca acest lucru poate varia in functie de locatia in care sunt crescute. In climatele temperate, o capra poate sa fie in calduri in orice perioada a anului.
De regula, fiecare gestatie inseamna un ied. In unele cazuri, caprele pot da nastere la gemeni. O capra va fi capabila sa se reproduca la varsta de un an. In medie, femela trebuie sa atinga greutatea de 34 de kg inainte sa se inmulteasca, cu toate ca acest lucru poate varia in functie de rasa si de descendentii acesteia.
In lunile de toamna, ziua devine tot mai scurta, iar acesta este semnul ca incepe sezonul de imperechere al caprelor. In aceasta perioada este ceva normal sa vezi o capra in calduri.
In zonele ecuatoriale, aceste animale se inmultesc pe tot parcursul anului. Cu o perioada de gestatie de aproximativ 150 de zile, o capra ar putea da nastere unui ied in lunile de primavara.
Este absolut necesara o vizita la veterinar. De asemenea, acesta te poate sfatui cu privire la o anumita dieta. Exista diferite boli care pot afecta capra gestanta si iedul din pantecul ei. Pe langa vaccinarile anuale regulate, care includ antitetanosul, exista vaccinuri speciale care trebuie administrate animalului inainte de a se inmulti.
Cand o capra este in calduri, acest lucru indica faptul ca ea este pregatita sa se inmulteasca. Schimbarile comportamentale care sunt asociate unei capre in calduri sunt vocalizarile acesteia (altfel spus chemarea partenerului), cautarea altor capre, interesul crescut pentru tapi si lingusirea, ceea ce include datul din coada.
Apetitul scazut nu este ceva anormal la animalele care sunt in calduri. Exista cateva moduri prin care sa iti pot da seama daca un act de reproducere va avea succes. Aparatele cu ultrasunete pot detecta cu eficacitate un embrion la aproximativ 45 zile de gestatie. De asemenea, exista alte doua forme prin care poti testa daca animalul e sau nu gestant.
Unul dintre teste examineaza nivelul hormonilor prezent in laptele sau in sangele caprei. O alta metoda testeaza nivelul anumitor proteine din sangele acesteia.
Pana la varsta de 4 luni, iezii primesc acelasi tip de hrana. Apoi, crescatorul trebuie sa selecteze iezii si sa-i separe in doua grupe: iezii crescuti pentru carne, ce urmeaza a fi sacrificati si iezii opriti pentru crestere.
Poze Capra
Stiati ca …
- Nu iti poti da seama daca o capra este sau nu gravida doar uitandu-te la ea, chiar si la gestatiile tarzii.
- Caprele produc 2% din cantitatea mondiala de lapte.
- Laptele de capra natural vindeca multe boli dintre care unele boli rare.
Comentarii