Wuerhosaurus

Wuerhosaurus

Wuerhosaurus

In Asia Cretacicului inferior a trait dinozaurul Wuerhosaurus, in era Mezozoica, cu aproximativ 140-130 de milioane de ani in urma. Acesta face parte din categoria dinozaurilor cu armura si este unul dintre putinii reprezentanti ai acestui grup care a supravietuit pana in perioada Cretacicului inferior.

Scheletul acestui interesant animal preistoric a fost descoperit pe teritoriul Chinei de azi, in provincia Xinjiang, iar in anul 1973 a fost descris de paleontologul chinez Dong Zhiming si numit Wuerhosaurus homheni.

Giganticul dinozaur se pare ca ajungea la o lungime de 6-8 m si cantarea 4 tone, dupa cum au estimat cercetatorii, traia in zonele impadurite si se hranea cu cantitati mari de plante. Pe spatele corpului sau robust se intindea un sir dublu de placi, de forma patrata, care pe mijlocul spatelui erau foarte mari si deveneau tot mai mici spre coada si respectiv spre gat.Coada era groasa la baza si subtire spre varf, iar la capatul ei se aflau doua perechi de spini grosi, cu varfuri ascutite, ca niste piroane osoase, care puteau provoca rani foarte grave adversarilor.

Capul sau era extraordinar de mic comparativ cu dimensiunea corpului, cutia craniana adapostea un creier mic, de marimea unei nuci. Orbitele mari indica ca acest animal avea vederea buna, ciocul cornos era lipsit de dinti, iar pe partile laterale ale maxilarelor avea masele destul de slab dezvoltate.

Cele mai citite articole

Avand o structura osoasa speciala a vertebrelor din gat, avea capacitatea sa-si tina gatul in pozitie orizontala, iar capul si-l cobora aproape de sol, fiind mereu preocupat de cautarea hranei. Mersul sau era pe toate cele patru membre musculoase, lungi si puternice, care reuseau sa sustina intreaga greutate a corpului, echilibrata de coada lunga si rigida.

Cand se afla in pericol, Wuerhosaurus obisnuia sa-si ridice coada flexibila prevazuta cu spini in fata pradatorului si sa se apere cu ajutorul blindajului de pe spate de lovituri si muscaturi.

Dinozaurul Wuerhosaurus face parte din ordinul Ornithischia, familia Stegosauridae. Din aceasta familie face parte si o alta specie numita Wuerhosaurus ordosensis a carei lungime a fost estimata doar la 4 m si greutatea la 1,2 tone. Ramasitele sale fosile au fost descoperite de acelasi cercetator Dong Zhiming, in anul 1993, in platoul Ordos din Mangolia.

Hrana

Wuerhosaurus era un dinozaur ierbivor.

Poze

Bibliografie:
  • http://dli.ro/wuerhosaurus-dinozaurul-cu-armura-descoperit-in-china.html

Cele mai citite articole