Velociraptor

Velociraptor

Velociraptor a aparut in perioada Cretacica cu 75 milioane de ani in urma si a populat planeta timp de 4 milioane de ani. Velociraptor, denumit pe scurt si Raptor, este unul dintre ei mai populari dinozauri fiind bine cunoscut publicului larg mai ales dupa aparitia in filmul Jurassic Park.

Stilul sau era simplu si asemanator cu cel al pasarilor. Clocea oua de 12cm si zilnic se apara de pradatori si avea construite cuiburile in copaci inalti.

Descriere

Velociraptor a fost un animal de inaltime medie, avand o lungime de 2m, o inaltime de 0.5m si o greutate de doar 15kg. Craniul, cu o lungime de 25cm, are o forma unica, concav pe suprafata superioara si convex pe cea inferioara.
Falcile sunt dotate cu 26-28 de dinti pe fiecare parte, acestia sunt usor separati, facand diferenta doar cei din fata care se presupune ca s-au adaptat nevoilor de a captura si tine prada care se zbate. Avea cioc plat ca de rata si gheare de gaina.

Coada era lunga ca o carma, aceasta ajutandu-l sa-si tina directia. Locomotia se facea pe doau picioare scurte. Se spune cu certitudine ca ar fi fost unu dintre cei mai rapizi dinozauri atingand viteza de 60km/h pe distante scurte.

Ca si alte animale din specia sa, Velociraptor avea un membru superior ca o mana cu trei gheare asemanatoare cu cele ale pasarilor din ziua de azi. In 2007, paleontologii au descoperit noi urme de Velociraptor bine conservate care confirma prezenta penelor.

Provenienta

Toate exemplarele cunoscute au fost descoperite in Mongolia. In urma studiilor s-a confirmat ca aceste exemplare au trait intre 83 si 70 milioane de ani in partea tarzie a epocii Cretacice.

Cele mai citite articole

Multe surse au presupus ca Velociraptor a trait pe un teren arid cu nisip si dune de nisip, in timp ce studiile il plaseaza intr-o zona usor umeda. Doua exemplare gasite in intregime se presupune ca ori au fost inecate, ori ranite, ori acoperite de dune de nisip.

Comportament

Inca de la exemplarul descoperit in 1971 s-a confirmat comportamentul agresiv. Comparatii intre Velociraptor, pasari, si reptile indica faptul ca animalul ar fi fost nocturn.

Majoritatea atacurilor pentru hrana ar fi avut loc noaptea sau pe inserat. In timpul atacurilor un atu era gheara puternica si ascutita care nu ar fi tintit abdomenul ci mai degraba jugulara, artera carotida sau traheea.

A fost carnivor, probabil ca ar fi mancat orice putea cioparti. Nu se exclude sa vaneze in haite ierbivori de aceeasi dimensiune sau mai mari.

Popularitate

Desi aspectul si dimensiunile i-au fost modificate in filmul care l-a facut popular, Jurasic Park, se bucura de un mare succes.

S-au creat linii intregi de jucarii, filme animate, jocuri video, seriale de televiziune pentru copii, documentare, etc.

Diverse echipe sportive sau firme si-au asociat numele cu Velociraptor, cum ar fi echipa de baschet a orasului Toronto care s-a numit Toronto Raptors.

Poze Velociraptor

Cele mai citite articole