1 Decembrie Romania party Paradisul Verde banner

Tyrannosaurus Rex

Tyrannosaurus Rex

Tyrannosaurus Rex este cel mai popular dinozaur de pe planeta. Numele Tyrannosaurus Rex vine din limba greaca. Tyrannos inseamna tyrant, sauros inseamna soparla si rex inseamna rege.

Pe scurt: regele soparlelor.

A trait in partea de vest a Americii de Nord. Fosilele gasite intr-o varietate mare dateaza de acum 67 milioane de ani.

Tyrannosaurus Rex a fost un carnivor biped cu un cap masiv echilibrat de o coada lunga si puternica.

Descriere

T Rex a fost unul dintre cei mai mari dinozauri terestri carnivori din toate timpurile. Avea 13m lungime si 4m inaltime. Greutatea a variat de-a lungul anilor de la 4,5 tone la aproape 8 tone.
El s-a facut cel mai mult cunoscut in filmul de mare succes Jurasic Park. Gatul era in forma de s, scurt si puternic sa sustina capul masiv. Cele doua membre anterioare aveau 3 degete.

In contrast membrele posterioare erau lungi si musculoase. Dintii erau ascutiti si lungi, cel mai mare descoperit avand lungimea de 30cm.

Cele mai citite articole

Ca multi alti dinozauri T-Rex are corpul aplecat la 45 de grade si coada tarata pe sol, asemenea unui cangur. Acest concept dateaza din anul 1865 de la Joseph Leidy, primul om care a descris un dinozaur intr-o postura de biped.

Mai tarziu presedintele muzeului american de istorie naturala, Henry Fairfield Obson a intarit afirmatia lui Joseph L. dupa dezvelirea primului schelet complet al unui T-rex in anul 1915. Doua urme ale Tyrannosaurului Rex au fost gasite.

Prima descoperita in Philimont Scout Ranch, New Mexico, in anul 1983 de geologistul American Charles Pilmore. A doua urma a fost gasita in anul 2007 de paleontologistul Phil Manning din Montana. Ea are 76cm lungime.

Locomotie

S-au pus doua mari intrebari referitor la mobilitatea lui T-Rex: cat de repede se putea intoarce si care este viteza maxima pe care o poate atinge in linie dreapta ?

Ambele releva daca animalul este vanator sau carnivor care se hraneste cu lesuri. Oamenii de stiinta au presupus ca viteza de deplasare ar fi undeva intre 18 si 40km/h cu exceptii care l-ar face pe „micut” sa alerge cu 72km/h.

Se considera ca ar fi avut muschii picioarelor mult mai mari decat media din ziua de astazi si in conditiile astea viteza unui T-rex ar fi de 40-70 km/m.

Sa muti 5-8 tone cu o viteza de 70km/h iti trebuie o forta uriasa. S-a pus si ipoteza ca din cauza greutatii sa nu poata alerga.

Poze T-Rex

Cele mai citite articole

1 Decembrie Romania party Paradisul Verde banner