Numele Spinosaurus inseamna soparla cu coloana vertebrala (spine lizard), face parte din genul theropoda care a trait pe pamantul unde este situata acum in Africa de Nord.
Acest gen a fost primul gen cunoscut si descoperit in Egipt in anul 1912. Este descris in limba germana de palentologul Ernst Stromer in anul 1915.
Dovezile originale au fost distruse in al doilea razboi mondial, dar noi dovezi au fost descoperite in ultimii ani.
Descriere
Spinosaurus poate fi cel mai mare carnivor dintre toti dinozaurii, chiar mai mare decat Tyrannosaurus sau Giganotosaurus. Estimarile publicate in 2005 si 2007 indica faptul ca acesta a avut 13-18m lungime si 7-20 de tone greutate.
Craniul este lung si ingust, asemanator cu al unui crocodil din zilele noastre. Se crede ca Spinosaurus-ul se hranea cu peste, dovezile sugereaza ca a trait atat pe uscat cat si in apa, intocmai ca un crocodil.
Tepii distinctivi de pe spate, care au fost extensii lungi ale vertebrelor au avut lungimi de cel putin 1.65m. Exista suspiciunica tepii au fost acoperiti de piele si ca aceasta piele ar fi unita pana la varful tepilor, ca un evantai.
Unii spun ca tepii ar fi fost acoperiti de grasile si Spinosaurus ar fi avut forma unui bizon. Mai multe funtii au fost atribuite acestor tepi, inclusiv de reglare a temperaturii si infatisare.
Cap
Spinosaurus este cunoscut datorita craniului sau alungit, a dimensiunilor sale mari si a tepilor de pe spate. Craniul a avut in partea frontala un bot ingust cu dinti drepti si conici fara caneluri.
Au fost sase sau sapte dinti pe fiecare parte a maxilarului, pe partea de sus si pe partea de jos.
Se estimeaza ca acest craniu de Spinosaurus a avut aproximativ 1.75m lungime. Formele si marimea craniului poate varia in functie de specie.
Dimensiuni
De la descoperirea sa Spinosaurus a fost unul din cei mai mari dinosauri. Si Friedrich von Huene in 1926 si Donald F. Glut in 1982 au mentionat faptul ca este unul dintre cei mai masivi dinozauri, avand o lungime de 15m si o greutate de la 6-7 tone pana la greutati de peste 20 de tone.
In 1988 Grigore pavel a mentionat ca intr-adevar este cel mai lung theropod care are lungimea de 15m, in schimb referitor la greutate acesta a declarat ca Spinosaurus cantareste aproximativ 4 tone.
Intr-o lucrare in 2007 Francois Therrien si Donald Henderson folosind scalarea pe baza lungimii craniului au contestat toate estimarile anterioase spunand ca lungimea este si greutatea prea mica.
Pe baza lungimii estimate a craniului de 1.5 pana la 1.75m estimarile lor ajung la 12.6 – 14.5m raportata la o masa corporala de 12 – 20 tone. Estimari care il fac pe Spinosaurus mai mic si mai usor decat Carcharodontosaurus si Gigantosaurus.
Aceste estimari au fost contestate pentru alegerea fosilelor de comparatie.
Pentru imbunatatirea preciziei referitor la dimensiuni este nevoie de descoperirea completa sau cat mai exacta a oaselor. In prezent oasele membrelor nu sunt descoperite.
Peste sau bizon ?
Cele mai citite articole
Tepii foarte inalti de pe spatele animalului au stat la baza unui principiu care este folosit de unele animale pentru a se deplasa in apa. Lungimea tepilor neuronali au ajuns la de zece ori lungimea diametrelor vertebrelor.
Acestia sunt mai lungi in partea frontala. Acesti tepi au fost neobisnuiti, desi alti dinozauri, si anume Ouranosaurus, care a trait cateva milioane inainte in aceeasi regiune avea niste tepi ososi asemanatori.
Unii spun ca aceste structuri similare s-au dezvoltat pe parcursul adaptarii lor la mediu si a evolutiei paralele.
Pe de alta parte structura aceasta osoasa a lui Spinosaurus care este similara cu a altor dinozauri (Ouranosaurus, Edaphosaurus, Dimetrodon, etc.) a fost acoperita de grasime comform spuselor lui Stromer in 1915 si ale lui Jack Bowman Bailey in 1997.
Cei doi si altii sustin ipoteza ca acesti dinozauri cu tepi ar fi fost bizoni pe cale de disparitie asemanatori cu Megacerops si Latifrons Bison.
Exemplare
Pana in prezent sase exemplare partiale au fost descrise. Primul,BSP 1912 VIII 19, descris de Stromer in 1915 care a fost distrus in al 2-lea razboi mondial in noaptea de 24 spre 25 aprilie 1944 de un bombardament britanic la Munchen.
Cu toate acestea desenele detaliate si descrierile modelului raman. Fiul lui Stromer a donat arhivele seniorului in anul 1995.
Alt exemplar, NMC 50791, este detinut de muzeul canadian al naturii. Acesta este descris de catre Russell in 1996. Russell a declarat ca doar informatii generale ar putea fi furnizate.
Exemplarul MNHN SAM 124 este doar un bot detinut de muzeul national de istorie naturala (din Franta banuiesc). Ultimele 3 exemplare ca si primele sunt incomplete (BM231, UCPC-2, MSNM V4047). Ele pot fi gasite la Universitatea din Chicago, Tunis, si muzeul de istorie naturala din Milan. Posibil material gasit apartinand Spinosaurus-ului a fost gasit in Kenya si Tunisia.
Hrana Spinosaurus
Nu este clar ca Spinosaurus a fost in primul rand un animal de prada sau un mancator de peste asa cum ar fi indicat de falcile alungite, dintii conici si narile ridicate. Ipoteza ca ar fi un mancator de peste este sustinuta de asemanarea botului cu cel al crocodililor.
O analiza izotopica facuta de Romain Amiot si colegii sai in anul 2010 au descoperit ca raportul izotopilor de oxigen din dinti indica un stil de viata semiacvatic.
Acestia au declarat ca animalul frecventa cele doua zone concurand atat cu animalele terestre cat si cu cele acvatice pentru hrana.
La televizor
Spinosaurus a putut fi vazut in filmul Jurassic Park 3 in 2001. La aparitia filmului palentologul John R. Horner a afirmat: „Daca ne bazam pe factorul de ferocitate al animalului, nu exista nimic care a trait pe aceasta planeta care s-ar potrivi cu aceasta creatura”.
In film Spinosaurus a fost portretizat ca un animal mai mare si mai puternic decat Tyrannosaurus care a fost comparat cu un maturator de strada.
In afara de film Spinosaurus a fost prezentat publicului pe timbre (Angola, Gambia, Tanzania) si in documentare.
Comentarii