In anul 1915, pe teritoriul Tanzaniei de astazi, in Africa au fost descoperite ramasitele fosile ale dinozaurului Kentrosaurus, de catre paleontologul si exploratorul german Werner Ernst Martin Janensch si descrise de paleontologul berlinez Edwin Henning.
Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in Jurasicul superior, cu aproximativ 156 de milioane de ani in urma. Un schelet aproape complet reconstituit este prezentat la Muzeul de Istorie Naturala din Berlin, iar altul descris in detaliu si mult mai complet este la Muzeul Institutului de Geologie de la cea mai veche universitate germana – Eberhard Karls din orasul Tuebingen.
Era un dinozaur de dimeniune medie care ajungea la o lungime de aproximativ 4-5 metri, inaltimea de 2 metri si o greutatea de 1,5 tone.
Acest dinozaur avea corpul echipat cu o carcasa de protectie, care il apara impotriva pradatorilor si a vitregiilor naturii. Se asemana cu ceilalti dionozauri spinosi, insa avea cateva particularitati care il faceau unic.
Astfel de o parte si de alta a coloanei vertebrale prezenta doua siruri de placi osoase, verticale, destul de subtiri, de forma triunghiulara, care se intindeau de la ceafa pana la mijlocul spatelui. In continuarea spatelui pana spre varful cozii avea doua randuri de spini, care aveau lungimi de pana la 60 cm.
Partile laterale ale umerilor si ale bazinului erau de asemenea prevazute cu o pereche de tepi foarte ascutiti, cate unul pe fiecare parte a corpului si care asigurau animalului o protectie in aceste zone in fata atacului siret al unui pradator. Paleontologii considerau ca aceste placi osoase erau acoperite cu piele si strabatute de numeroase vase de sange, iar rolul lor era de aparare in fata atacurilor altor specii de dinozauri si de a regla temperatura corpului.
Cele mai citite articole
Craniul unui Kentrosaurus arata ca volumul creierului era mic, dar avea simtul olfactiv bine dezvoltat datorita cavitatilor mari nazale. In zona cozii prezenta o cavitate care adapostea un ganglion nervos cu rol de a controla miscarile membrelor posterioare si ale cozii.
Coada si membrele din spate erau mari si foarte musculoase, iar in partea posterioara a corpului prezenta si un sistem de tendoane puternice care ii permiteau animalului sa-si tina coada ridicata. In caz de pericol isi folosea coada ca arma de aparare, o flutura in fata pradatorului si il ranea cu spinii ei mari si ascutiti indepartandu-l.
Avea membrele anterioare scurte si puternice iar cele posterioare lungi si musculoase, iar forma lor i-a facut pe cercetatori sa concluzioneze ca se deplasa ca un patruped, pe toate patru. Cu siguranta ca se ridica uneori si pe membrele din spate ca sa rupa frunzele si crengile copacilor, insa conformatia si greutatea corpului arata ca nu rezista prea mult in aceasta pozitie.
Hrana Kentrosaurus
Era un dinozaur erbivor care se adapta foarte bine la conditiile de mediu, traia pe maluri de rauri si in savane, iar hrana sa consta din diferite plante care cresteau pe sol.
Uneori isi completa hrana cu ramuri, seminte sau scoarta de copac, pe care le rupea cu botul sau plat si alungit si le sfarma cu maselele destul de putin ascutite.
Poze Kentrosaurus
Bibliografie:
- http://www.kimthompsonartist.com/Art%20images/Kentrosaurus.%20Copyright%20Templar%20Publishing.jpg
- http://dli.ro/kentrosaurus-dinozaurul-african-cu-spini.html
Comentarii