1300x300

Huayangosaurus

Huayangosaurus

Dinozaurul Huayangosaurus reprezinta cea mai mica specie de animale preistorice din categoria stegozaurilor. Avea lungimea estimativa de 4 m si greutatea de 1,4 tone.

Ramasitele sale fosile care datau din era Mezozoica, din perioada Jurasicului mijlociu, de acum 160 de milioane de ani in urma au fost descoperite in China. Pe baza lor paleontologul Dong Zhiming a facut o descriere a acestei specii in anul 1982 si a numit-o Huayangosaurus taibaii.

Comparativ cu dimensiunea corporala mare craniul era mic, ingust si turtit, botul se termina cu un cioc cornos ca de papagal, iar falcile puternice erau prevazute si anterior si pe partile laterale cu numerosi dinti de marimi si forme diferite, unii mai mari in forma de frunza, altii mai mici, ascutiti si subtiri.
Corpul masiv al dinozaurului era protejat pe partea dorsala de doua randuri de placi osoase mari de forma triunghiulara, care se insirau de la cap pana la mijlocul cozii.

Acestea erau prinse bine in pielea groasa ce acoperea corpul animalului, aveau dimensiunile diferite, cele mai mari erau pozitionate pe mijlocul spatelui, iar cele mai mici pe gat si coada. Cercetatorii au ajuns a concluzia ca placile s-au dezvoltat din ghimpi ososi ÔÇô partea posterioara a acestora s-a latit si a schimbat in timp aspectul ghimpelui.

Cele mai citite articole

Capul era si el protejat prin placi osoase mici si solzi rezistenti, iar extremitatea cozii era prevazuta cu doua perechi de spini ascutiti, foarte periculosi, care semanau cu niste coarne de taur. Pe partile laterale in zona umerilor aparea cate un spin ascutit de lungime mare, cu rol de protectie a flancurilor.

1000x250

Membrele anterioare aveau cam aceeasi lungime cu membrele posterioare, erau masive, terminate cu labe puternice si degete cu gheare copitate. Mersul dinozaurului era patruped, relativ lent si greoi.

Placile de pe spatele Huayangosaurusului aveau si rol de termoreglare, erau acoperite cu piele strabaduta de vase de sange care facilitau schimbul de caldura cu mediul inconjurator. De asemenea, prin schimbarea culorii placile descurajau pradatorii, iar in cadrul grupului in perioada de imperechere aveau rolul de atragere a femelei de catre mascul.

Hrana Huayangosaurus

Dinozaurul Huayangosaurus popula campiile impadurite si savanele de pe teritoriul jurasic al Chinei si se hranea ca orice animal erbivor cu plantele de pe sol.

Poze Huayangosaurus

Bibliografie:

Cele mai citite articole