In vara anului 1963 in Grimmen, la aproximativ 20 km de orasul Greifswald din nordul Germaniei, cercetatorul Werner Ernst a descoperit ramasitele fosile ale unui dinozaur erbivor care a trait in era Mezozoica, in perioada Jurasicului inferior, cu aproximativ 190-180 de milioane de ani in urma.
Specia a fost descrisa in anul 1991 de catre paleontologul Hartmut Haubold si numita Emausaurus ernst in onoarea descoperitorului Dr.Werner Ernst – angajat la Institutul Geologic al Universitatii din Greifswald. De asemenea, numele de Emausaurus a pornit de la acronimul EMAU inspirat de la Ernst Moritz Arndt University.
Scheletul partial al acestui dinozaur a fost expus la Universitatea din Greifswald si conform specialistilor reprezinta singurul specimen de acest gen din toata lumea.
Universitatea a pus la dispozitia paleontologilor fonduri pentru restaurarea fosilelor descoperite, deoarece conservarea lor era foarte importanta. De asemenea, in fata Universitatii din Greifswald s-a realizat si o sculptura din bronz a acestui dinozaur.
Cele mai citite articole
Cercetatorii au estimat lungimea unui exemplar adult la 2 m, inaltimea la 0,7 m si greutatea la 40 kg. Avea corpul protejat pe partea dorsala cu numeroase placi osoase si proeminente ascutite ce se intindeau din zona gatului pana la varful cozii.
Singurele sale parti vulnerabile erau flancurile si abdomenul. Se deplasa atat biped, cat si pe toate cele patru membre lungi, musculoase terminate cu degete lungi si gheare ascutite.
Hrana Emausaurus
Craniul aproape complet al acestui animal preistoric – prin forma dintilor si a maxilarului – a oferit datele necesare stabilirii ca Emausaurusul a fost un mare erbivor care popula zonele impadurite din apropierea cursurilor de ape.
Avea botul lung, terminat cu un cioc curbat lipsit de dinti, cu ajutorul caruia reusea sa smulga plantele de la nivelul solului. Falcile nu erau foarte puternice, aveau dinti in forma de lingura pentru maruntirea partiala a bucatilor vegetale, apoi hrana ajungea in stomac unde era macinata cu ajutorul unor pietre stomacale – numite gastroliti – pe care Emausaurusul le inghitea in dorinta de a-si usura digestia.
Poze Emausaurus
Bibliografie:
- http://imgc.allpostersimages.com/images/P-473-488-90/49/4914/Y3K9G00Z/posters/side-profile-of-an-emausaurus-walking.jpg
- http://dli.ro/dinozaurul-emausaurus-descoperit-in-germania.html
Comentarii