Cu aproximativ 190 de milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in perioada Jurasicului inferior a trait pe supercontinentul Pangea unul din primii dinozauri zburatori pterozaurieni numit Dimorphodon. Aceasta reptila zburatoare a fost clasata in categoria dinozaurilor zburatori cu coada lunga.
Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Anglia in anul 1828 de catre colectionarul Mary Anning, iar pe baza lor in anul 1829 specia a fost numita initial de catre profesorul de geologie William Buckland drept Pterodactyl macronyx. Mai tarziu, in anul 1859, in urma studiilor facute asupra acestor descoperiri dar si asupra altor doua fosile noi mai complete, paleontologul britanic Sir Richard Owen a facut o descriere amanuntita a acestei specii si a numit-o Dimorphodon macronyx.
In anul 1998 au fost gasite alte ramasite fosile in straturile superioare jurasice din Tamaulipas – un stat in partea de nord-est a Mexicului – iar specia a fost numita Dimorphodon weintraubi. La Muzeul de Istorie Naturala din Londra sunt expuse majoritatea fosilelor acestui dinozaur.
Numele de Dimorphodon facea referire la forma dintilor acestui dinozaur, care in partea anterioara a maxilarelor erau mari, ascutiti si grosi, iar in spate erau mai mici si numerosi. Maxilarul inferior cuprindea un numar de aproximativ 30 de dinti mici, subtiri si ascutiti. Craniul acestui dinozaur era foarte mare comparativ cu dimensiunea corpului. Cercetatorii au estimat lungimea unui Dimorphodon adult ca fiind de 1 m, greutatea de 500 g si deschiderea aripilor de 1,2 m.
Capul
Cele mai citite articole
Capul foarte lung si mare masura aproximativ 20 cm, gatul era destul de scurt dar gros, orbitele largi arata ca avea o acuitate vizuala buna, putea aprecia cu exactitate distantele pana la prada, indiferent daca se afla pe sol sau in zbor. Volumul mare al craniului arata ca avea creierul dezvoltat, iar conformatia aripilor demonstreaza capacitatea de a efectua un zbor activ, asemanator liliecilor.
Botul
Botul impresiona prin grosimea sa foarte mare, iar dentitia – adaptata pentru a prinde prada alunecoasa – indica faptul ca hrana acestui dinozaur era formata atat din animale mici, insecte dar in special din pesti, el traia mai ales in zonele din apropierea malurilor de ape.
Membrele
Membrele anterioare si posterioare erau foarte puternice, se terminau cu degete lungi cu gheare ascutite si curbate, care il ajutau sa se catere si sa alerge cu usurinta pe stanci, de unde decola asemanator unui zmeu. Coada rigida, lunga si dreapta, cu un pliu tegumentar la capat ii folosea drept carma, il ajuta in mentinerea echilibrului si a pozitiei de zbor. Membrele posterioare erau robuste si musculoase, cu ajutorul lor se deplasa foarte rapid pe sol cat si pe stancile abrupte.
Hrana Dimorphodon
Avea capacitatea de a prinde mici vertebrate si insecte atat de pe sol, cat si din zbor si talentul de a imita sunetele emise de alti dinozauri.
Poze Dimorphodon
Bibliografie:
- http://www.rareresource.com/photos/dinosaur-gallery/Dimorphodon3.jpg
- http://dli.ro/dimorphodon-primul-dinozaur-zburator.html