1300x300

Diceratops

Diceratops

Diceratopsul apartine seriei dinozaurilor cu coarne – Ceratopside – care aveau botul terminat cu un cioc de papagal lipsit de dinti, dar prevazut cu margini taioase. Acest animal preistoric avea pe nas un corn de dimensiune mica, iar deasupra ochilor doua coarne imense incovoiate, cu varful ascutit.

De asemenea, Diceratopsul se remarca printr-un guler impozant in zona cefei, de forma unui scut marginit de numerosi pinteni ososi, asezati la distante egale unul de altul, alcatuind un ornament foarte spectaculos. Pintenii ar fi produs cu siguranta rani foarte grave oricarui dinozaur care indraznea sa atace un Diceratops.
Acest guler enorm avea cateva deschideri acoperite cu piele groasa si solzoasa, care ii diminuau foarte mult din greutate, iar prin coloritul foarte diferit de restul corpului indeplinea rolul de atragere a femelelor in perioada de imperechere.

De asemenea, prin intermediul scutului si coarnelor ascutite dinozaurul avea un aspect fioros, el reusea sa-si sperie dusmanii uneori doar prin simple miscari ale capului, iar prin marimea mare isi proteja de lovituri zonele vulnerabile ale corpului – gatul si flancurile.

Cand se aflau in pericol masculii, respectiv exemplarele cele mai puternice formau un cerc in jurul femelelor si a puilor pentru a-i proteja de atacurile pradatorilor. Fisurile de pe scheletul unor dinozauri indica faptul ca masculii dadeau lupte napraznice chiar si intre ei, pentru suprematia in turma cat si pentru cucerirea femelelor.

Cele mai citite articole

Membrele anterioare si posterioare erau lungi, puternice si musculoase, ca niste piroane groase, se terminau cu labe robuste si gheare copitate. Corpul masiv era sustinut de toate cele patru membre, deci mersul acestui animal era intotdeauna patruped, capul era mentinut aplecat din cauza scutului enorm din zona ceafei, iar coada lunga si groasa era tinuta in jos, folosita uneori ca arma de aparare impotriva animalelor de prada.

1000x250

Capul avea o mobilitate sustinuta destul de bine de musculatura bine dezvoltata si bine ancorata de scheletul masiv. Botul era puternic, maxilarele erau prevazute cu numerosi dinti care aveau rolul de a marunti manunchiurile de plante rupte cu ajutorul ciocului, iar narile mari pozitionate deasupra arata ca simtul olfactiv era foarte fin.

Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in Wyoming (SUA), iar pe baza lor in anul 1907 paleontologul american R. S. Lull a facut prima descriere amanuntita a acestei specii si a numit-o Diceratops hatcheri.

Se banuieste ca acest dinozaur a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 67-65 de milioane de ani in urma. Un Diceratops adult ajungea la lungimea de 7-9 m si greutatea de 5 tone.

Hrana Diceratops

Aceste animale preistorice traiau in turme mari de sute sau chiar mii de exemplare, populau zonele impadurite si se hraneau cu plantele de la nivelul solului.

Poze Diceratops

Bibliografie:

Cele mai citite articole