1300x300

Chasmosaurus

Chasmosaurus

Chasmosaurusul era un dinozaur erbivor care la fel precum Centrosaurusul prezenta un guler original, enorm, care pornea de la cap si ajungea pana deasupra umerilor. Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 70 de milioane de ani in urma.

Pe baza ramasitelor sale fosile descoperite in New Mexico (SUA) in anul 1902, paleontologul canadian Lawrence M. Lambe i-a facut o descriere abia in anul 1914 si l-a numit Chasmosaurus belli. In anul 1940 Charles Sternberg Mortram a prezentat o noua specie Chasmosaurus russelli ale carei oase fosilizate au fost descoperite in Alberta, in partea de sud-vest. Cativa ani mai tarziu, pe baza mai multor cranii suplimentare care au fost descoperite a fost descrisa o noua specie – denumita Chasmosaurus irvinensis.
Faptul ca in Alberta (Canada) s-au descoperit mai multe oase grupate care au apartinut unor exemplare diferite arata ca acesti dinozauri traiau in turme mari, probabil conduse de un lider care ii domina.

Paleontologii au estimat lungimea acestui dinozaur ca fiind de 5,2 m si greutatea de 3,5 tone. Cand se afla in pericol, platosa de pe cap dreptunghiulara, garnisita pe margini cu coarne scurte si robuste ca niste dinti de ferastrau avea rol de aparare, speria anumiti pradatori doar prin faptul ca avea o dimensiune atat de mare, depasea lungimea capului.

Greutatea acestui scut era oarecum redusa prin faptul ca prezenta doua deschideri ale structurii osoase, acoperite cu piele groasa si rezistenta.

Cele mai citite articole

In zona de deasupra ochilor erau pozitionate doua coarne mari si incovoiate, iar pe nas un al treilea corn, mai mic si mai putin ascutit decat celelalte. Botul gros si puternic se termina cu un cioc cornos si lipsit de dinti. Falcile mari era prevazute cu siruri de dinti care daca se rupeau sau cadeau erau inlocuiti cu altii, care cresteau dedesubt. Interesant la acesti dinozauri este faptul ca dintii lor aveau radacini duble – lucru prezent doar la dinozaurii cu coarne.

1000x250

Orbitele mari chiar de 122 mm i-a facut pe cercetatori sa creada ca vederea acestor dinozauri era bine dezvoltata. De asemenea, oasele membrelor posterioare si anterioare erau masive, bine adaptate sa sustina intreaga greutate a corpului. Mersul lor era patruped, coada lunga atarna in timpul mersului, iar viteza lor de alergare era de maxim 20 km/h.

Cand erau atacati metoda lor de aparare era urmatoarea: formau un cerc in interiorul caruia erau protejati puii, iar pe margini stateau animalele mai puternice, astfel pradatorul nu avea nici o sansa. Masculii erau destul de violenti in perioada de imperechere, se luptau intre ei pentru suprematia in turma sau cucerirea femelelor.

Hrana Chasmosaurus

Era un animal erbivor, care traia in zonele acoperite de paduri, iar hrana sa era formata din frunzele copacilor si plantele de la nivelul solului.

Poze Chasmosaurus

Bibliografie:

Cele mai citite articole