Numele de Arrhinoceratops a fost dat unui dinozaur descoperit in Alberta (Canada), in anul 1925, de catre paleontologul canadian William Arthur Parks. Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu aproximativ 72 de milioane de ani in urma.
Numele sau insemna „dinozaurul fara corn pe nas” si facea aluzie chiar la faptul ca acest dinozaur nu prezenta acest corn in fata ochilor. Totusi acest lucru induce in eroare deoarece animalul avea un mic ciot deasupra nasului, care putea fi considerat un corn de dimensiune mica.
Explicatia a fost gasita in faptul ca numele acestui dinozaur a fost dat dupa analiza unui exemplar descoperit la inceput, care a suferit in timp o fosilizare nereusita si care nu prezenta acest corn. Desi ulterior s-a constatat ca acest os nazal exista, nici un cercetator nu i-a mai schimbat numele. S-a ajuns la concluzia ca trebuie sa fie pastrata prima denumire, desi a fost confirmata existenta cu adevarat a osului micut de pe nas.Dinozaurul Arrhinoceratops avea corpul masiv, paleontologii au estimat lungimea sa ca fiind de aproximativ 6 m si greutatea de 2 tone. Comparativ cu dimensiunea corpului si capul era robust. Pe frunte prezinta doua coarne lungi, mari, curbate, indreptate inainte si pozitionate chiar deasupra ochilor.
Cele mai citite articole
Impresionant era gulerul masiv, cu doua ferestre ovale, acoperite de piele groasa, ce se etala maiestuos in spatele capului spre spate si care se asemana cu un adevarat scut, prevazut pe margini cu niste coarne osoase, curbate si ascutite, distribuite ordonat. Membrele acestui dinozaur erau imense, musculoase, se terminau cu degete puternice prevazute cu unghii groase si tari.
Mersul acestui animal era pe toate cele patru membre, iar coada era lunga, foarte groasa, doar cu varful subtiat. Ochii erau mari, narile proeminente, iar botul se termina cu un cioc ascutit, perfect adaptat pentru prinderea si ruperea plantelor.
Cand se simteau in pericol erau foarte uniti, se aparau stand grupati in turma, pentru a contracara mai usor atacurile dinozaurilor pradatori. Femelele formau un cerc in jurul puilor pentru a-i proteja, iar masculii luau o pozitie frontala fata de pradator si isi foloseau coarnele pentru a perfora cu usurinta abdomenul sau gatul acestuia.
Hrana Arrhinoceratops
Era un dinozaur erbivor, traia in zonele inalte acoperite cu paduri seculare si se hranea cu plante.
Poze Arrhinoceratops
Bibliografie:
- http://dli.ro/arrhinoceratops-dinozaurul-fara-corn-pe-nas.html
Comentarii