Achelousaurus

Achelousaurus

Achelousaurusul a fost un dinozaur erbivor descris prima data de catre paleontologul D. Scott Sampson in anul 1995, pe baza ramasitelor sale fosile descoperite in Montana (SUA), in America de Nord.

Numele stiintific de Achelousaurus horneri a fost ales in onoarea paleontologului american Jack Horner. Un craniu al unui dinozaur Achelousaurus adult este expus la Muzeul of the Rockies din Bozeman (Montana)

Prin aspectul sau impresionant, acest animal preistoric se asemana foarte mult cu dinozaurul Pachyrhinosaurus si cu dinozaurul Einiosaurus – ambii erau erbivori si traiau in zonele impadurite, iar podoabele lor capilare evidente aveau scopul sa atraga femelele in perioada de rut.
Achelousaurusul avea scutul din partea posterioara a capului foarte bine dezvoltat, prevazut cu doua fante care ii diminuau mult din greutate. Deasupra ochilor avea doua proeminente osoase, iar pe nas in loc de cornul curbat (care apare la Einiosaurus) avea o alta proeminenta osoasa de forma alungita.

Scutul era prevazut cu doua coarne mari, ascutite la varf si curbate spre partile laterale. Se pare ca acestea aveau rol de aparare, la fel ca si proeminentele osoase, iar scutul mare se banuieste ca isi schimba culoarea pentru a impresiona mai mult femelele in perioada de imperechere.

Cele mai citite articole

Corpul era imens, atingea lungimea de 6 m si inaltimea de 3 m, coada era robusta si lunga, tinuta orizontal pentru a-si echilibra greutatea corporala. Membrele posterioare erau putin mai mari decat cele anterioare, dar toate erau puternice si musculoase, se terminau cu degete robuste si gheare copitate, perfect adaptate pentru a sustine intreaga greutate a corpului.

Tinand cont de faptul ca avea un corp atat de robust si greoi cu siguranta mersul sau era pe toate cele patru membre. Cand se afla in pericol probabil ca se apara cu ajutorul celor doua coarne ascutite ale scutului, provocand rani foarte grave dinozaurilor pradatori, mai ales in zona abdominala.

Hrana Achelousaurus

Fiind un animal erbivor cu siguranta traia in zonele cu multa vegetatie, impadurite, iar hrana sa era alcatuita din plantele de la nivelul solului si frunzele fragete ale copacilor, pe care le rupea cu ciocul mare cu margini taioase si le mesteca cu dintii puternici de pe maxilare.

Acesti dinozauri traiau in turme si migrau pe distante foarte mari, de sute de kilometri.

Acest dinozaur trait in era Mezozoica, in Cretacicul superior, cu 75 de milioane de ani in urma.

Poze Achelousaurus

Bibliografie:

Cele mai citite articole