Mixosaurus

Mixosaurus

Mixosaurusul era un ihtiozaur de talie mai mica, avea corpul putin bombat cu lungimea de aproximativ 1 m si greutatea de 20 kg. Acest dinozaur-peste popula largul marii si se hranea cu peste. Se banuieste ca a trait in era Mezozoica, in perioada Triasicului mijlociu, cu aproximativ 230-210 milioane de ani in urma.

Ramasitele fosile ale acestei specii au fost descoperite in Navada, Alaska, Italia, China, Canada, Indonezia si alte zone. Acestea au fost studiate si descrise pentru prima data de paleontologul George H. Bauer, in anul 1889. Specia a fost numita stiintific Mixosaurus atavus, in anul 1887, de catre acelasi paleontolog.

Interesant era botul acestei creaturi, avea maxilarele prevazute cu numerosi dinti ascutiti, perfect adaptati sa apuce si sa retina pestii alunecosi. Privit in ansamblu Mixosaurusul se asemana putin cu Ichtyosaurusul pentru ca avea corpul alungit, dar si cu delfinul de azi.
Pentru a respira si a-si umple plamanii cu aer era nevoit sa iasa la suprafata apei, facea numeroase sarituri peste valuri in timp ce isi cauta hrana. Ochii mari ÔÇô pozitionati pe partile laterale ale capului ÔÇô erau protejati de cate un inel sclerotic cu placi osoase pentru a rezista presiunii apei din adancuri.

Coloana vertebrala era curbata in partea posterioara, exact in zona unde patrundea in inotatoarea caudala, acest lucru determina o forma aparte a acestei inotatoare. De asemenea, in dreptul acestei curburi era pozitionata inotatoarea caudala de forma triunghiulara, care avea o marime foarte mica.

Cele mai citite articole

La mijlocul sirei spinarii se ridica inotatoarea dorsala, trunghiulara, ce se prezenta sub aspectul unui spin osos relativ mic. Membrele anterioare si posterioare erau transformate in doua aripioare pectorale si doua ventrale, toate de forme alungite. Aripioarele pectorale erau mai mari decat cele ventrale.

Mixosaurusul era un animal exclusiv acvatic, un inotator excelent, foarte rapid, care isi stabiliza si orienta corpul pe o anumita directie cu ajutorul inotatoarelor laterale si a celei dorsale, iar cu ajutorul inotatoarelor caudale se propulsa in valuri asemenea unei torpile.

Hrana Mixosaurus

Mixosaurusul era un animal carnivor care se hranea cu peste.

Poze Mixosaurus

Bibliografie:

 

Cele mai citite articole