Rasa Welsh Terrier

caine Welsh Terrier
  • Origine: Tara galilor (Marea Britanie)
  • Grupa: Terrier
  • Greutate: 9 – 10 kg
  • Inaltime: 40 cm
  • Culori: negru-maro, cenusiu-maro
  • Dresaj: usor de dresat
  • Ingrijire: nu-l lasa singur, se plictiseste repede
  • Temperament: alert, prietenos, inteligent
  • Sanatate: rezistent si robust
  • Pui: 4 – 6 pui
  • Media de varsta: 10 – 12 ani
  • Alte nume: Welsh Terrier dog

Origine

Dupa cum ii sugereaza si numele, cainele Welsh Terrier a fost creat in Wales (Tara Galilor) cu cateva secole in urma pentru a vana vidrele, vulpile si viezurii.

Acest terrier era utilizat pentru a incolti vanatul sau pentru a-l forta sa iasa din vizuina sau din grota lui intr-o arie accesibila vanatorului pentru a-l impusca.

Se crede ca Welsh Terrier-ul ar fi urmasul terrier-ului englez negru cu puncte de foc. Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, Welsh Terrier-ul s-a bucurat de o mare popularitate in tara sa natala, dar nu era prea cunoscut in afara acesteia.

In 1884, primul Welsh Terrier si-a facut aparitia in Anglia si, in cele din urma, in 1888, rasa a fost importata in Statele Unite. A fost pentru prima data recunoscut de catre American Kennel Club in anul 1888 ca membru al grupei terrier-ilor. In zilele noastre este in primul rand un companion indragit, care-si pastreaza inca abilitatile de vanator.

Hrana Welsh Terrier

Cand vine vorba de mancare fiecare caine are necesitatile sale nutritionale. In linii mari hrana este asemanatoare cu a oricarui terrier.

Masa cainelui trebuie sa fie bogata in proteine, vitamine si minerale. In cazul in care aveti indoieli privind calitatea si cantitatea alimentelor este recomandat sa consultati medicul veterinar pentru a stabili o dieta corecta cainelui vostru.

Alimentele nerecomandate sunt ciocolata, cacaoa, inghetata si produsele similare. In schimb apa trebuie sa aibe la discretie pentru a bea cand ii este sete.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Welsh Terrier

Este un terrier cu parul sarmos si aspru, asemanandu-se foarte bine cu un Airedale Terrier. Are un cap rectangular, lung si plat cu o mustata, barba si sprancene stufoase. Botul este patratos in varf si nicioadata ascutit.

Urechile au forma literei „V” si sunt indoite spre fata. Nasul este negru, iar ochii migdalati sunt mici, inchisi la culoare.

Pintenii, atat de la membrele anterioare cat si cei de la cele posterioare sunt excizati. Coada este, in general, scurtata.

Blana Welsh Terrier-ului este sarmoasa si aspra. Coloritul blanii este in principal, negru cu cafeniu-roscat, cu vesta neagra. La unii caini, vesta este sura, cenusie. Puii se pot naste complet negri, urmand ca, in timp, extremitatile sa se deschisa la culoare progresiv, ramanand numai vesta neagra.

Welsh Terrier-ul adult poate atinge la maturitate o inaltime de maxim 39 de centimetri si o greutate corporala de circa 7-9,5 kg.

Comportament Welsh Terrier

Este un caine activ si jucaus, iar in comparatie cu alti terrieri, este cel mai putin artagos.

Este vigilent si prietenos, afectuos si inteligent. Welsh Terrier-ul este, de asemenea, curios si curajos.

Unii dintre ei pot fi foarte combativi cu alte animalute, in timp ce altii nu sunt nici pe departe atat de carcotasi.

Ii place sa inoate sau sa sape gropi. Unii Welsh Terrier-i, in special femelele, sunt dificil de invatat sa-si faca necesitatile in afara caminului.

Dresaj Welsh Terrier

Dupa unele pareri, este terrierul cel mai usor de dresat pentru ca este inteligent, pircepe cu usurinta ce i se cere si are un caracter mai tolerant decat alti terrieri.

Cu toate acestea dresajul trebuie sa fie conscevent, ferm si destul de variat pentru a-l atrage. Ii place sa se joace cu mingea, sa alerge si sa se joace fara lesa intr-un spatiu mai mare.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Welsh Terrier

Ca si in cazul altor terrieri, poate deveni distrugator, sapand gropi daca este lasat singur prea mult timp.

Blana Welsh-ului are nevoie de ingrijire pentru a fi mentinuta in bune conditii. Pentru exemplarele de concurs se recomanda o frizura speciala, parul de pe picioare, abdomen si din jurul fetei ramanand mai lung, dandu-i aspectul tipic. Rasa naparleste putin sau aproape deloc.

Boli Welsh Terrier

Este o rasa robusta si rezistenta cu putine sensibilitati de ordin medical. Cel mai frecvent intalnite sunt epilepsia, glaucomul, dermatita atopica si hipotiroidismul.

Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza normal. In lipsa unei secretii suficiente de hormon tiroidian, afectiunea mentionata se poate produce.

Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se manifesta cu predilectie in jurul varstei de 2-5 ani.

Atopia este o boala a pielii de natura alergica, imun-mediata.

Glaucomul este o afectiune grava si dureroasa care determina cresterea presiunii intraoculare. Poate conduce la orbire daca nu este tratat la timp.

Durata medie de viata a Welsh Terrier-ului este de 10-12 ani.

Poze Welsh Terrier

Canise Welsh Terrier

in curand..

Bibliografie:

  • http://www.yourpurebredpuppy.com
  • http://www.infocaini.ro
  • http://www.animale.ro

Cele mai citite articole