- Origine: Ungaria
- Grupa: Sporting
- Greutate: 18 – 27 kg
- Inaltime: 50 – 65 cm
- Culori: auriu, roscat, ruginiu
- Dresaj: relativ usor
- Ingrijire: usor de ingrijit
- Temperament: gentil, loial, energic, tacut, iubitor
- Sanatate: in general sanatos
- Pui: 6 – 8 pui
- Media de varsta: 12 – 15 ani
- Alte nume: Hungarian Short-haired Pointing Dog, Rovidszoru Magyar Vizsla, Hungarian Pointer, Magyar Vizsla
Originea Vizsla
Cainii din rasa Vizsla sunt parte a istoriei timpurii a Ungariei. Gravuri primitive datate cu aproximativ 1000 de ani in urma reproduc nobili maghiari la vanatoare insotiti de soim si caini cu siluete foarte asemanatoare celor etalate de cainii Vizsla din prezent.
Nu exista certitudini, dar se pare ca acesti caini au insotit triburile maghiare pe parcursul migratiilor dinspre stepele asiatice spre Bazinul Carpatic si Campia Panonica, fiind folositi in special la vanatoare.
Pentru ca populatiile fino-ugrice – stramosii maghiarilor – sunt, in esenta, popoare turcice, unii specialisti au avansat ideea ca Vizsla este rodul unor incrucisari timpurii dintre caini gonitori crescuti de triburile maghiare si o rasa de caini de talie mai mare, musculosi si mai lenti, preferati de turci si adusi de acestia in Campia Panonica.
Teoria aceasta nu prea se sustine, intrucat Turcia nu are omologata nici pana in prezent vreo rasa de caine de vanatoare si, in plus, in traditia otomana era considerata nobila vanatoarea cu soimi, fara a se pune vreun pret pe cea cu caini. Prima atestare in scris dateaza din anul 1375, rasa fiind consemnata in Cronica Ilustrata a Vienei intocmita de surorile Carmelite din ordinul regelui Louis (Lajos) cel Mare.
In principiu, acest caine de rasa a fost foarte apreciat de nobilimea maghiara care l-a adoptat fara reticente, pastrand strict puritatea rasei si tinand sub control reproducerile. In timp, cainele a suferit unele ameliorari pentru a se preta atat impotriva vanatului mare din regiunile montane si de deal, cat si la vanatorile din lunca Dunarii (pasari si animale mici). Initial, Vizsla a fost caine de aret, dar, odata cu dezvoltarea si raspandirea armelor de foc, s-a adaptat admirabil in rol de aportator de succes.
Aceasta rasa de caini a supravietuit ocupatiei turcesti instaurata in Ungaria (1526-1696), evenimentelor din timpul Revolutiei de la 1848, Primului si Celui De-al Doilea Razboi Mondial, etape extrem de zbuciumate si cu efecte devastatoare asupra teritoriului maghiar.
De cateva ori rasa a fost in pragul disparitiei (la un moment dat parea amenintata cu inlocuirea completa de catre rasele de Pointer englezesti si germane), dar cea mai grea perioada a fost inregistrata dupa Cel De-al Doilea Razboi Mondial, cand, conform unor relatari, ramasesera doar ceva mai mult de o duzina de exemplare de caini Vizsla de rasa pura in toata Ungaria.
Salvarea a venit din partea cetatenilor care se refugiasera cu tot cu caini din fata urgiei razboiului si care, la incheierea acestuia, s-au repatriat si au contribuit la formarea unui fond genetic primar din care a fost posibila renasterea rasei.
Cainii Vizsla au ajuns pe pamant american la incheierea celei de-a doua conflagratii mondiale si au ajuns repede sa fie apreciati si cautati. In 25 noiembrie 1960 Vizsla devenea cea de a 115-a rasa canina recunoscuta de reputata AKC. Vizsla sunt foarte apreciati si in Marea Britanie, unde anual sunt inregistrati peste 1000 de pui din aceasta rasa la asociatiile si cluburile canine.
Hrana Vizsla
Orice rasa de caini are nevoi specifice de hrana intr-o masura mai mare sau mai mica, iar cainii din rasa Vizsla se incadreaza in categoria celor cu anumite sensibilitati. Din start nu se poate spune ca sunt animale “mofturoase” ori cu un apetit dificil.
Dimpotriva, sunt caracterizati de o pofta de mancare absolut sanatoasa – in fond este un caine de talie medie spre mare – si, atunci cand lucrurile stau altfel, este bine sa verificati daca starea sa de sanatate este buna si daca nu sufera de o anume indispozitie.
Sunt trei aspecte definitorii din trecutul acestui caine care ii definesc profilul de hranire: “calificarea”, statutul favorizant de care a beneficiat in calitate de animal preferat de clasa nobiliara maghiara si predispozitia pentru diferite alergii, multe declansate de regimul de hrana.
Cartea de vizita a rasei o spune fara echivoc: Vizsla este un caine de vanatoare. Gratie acestui background va necesita intotdeauna genul de hrana cu un procent ridicat de grasimi de origine animala, cum este cazul cu carnea de miel si cea de pasare.
Carnea de vanat (iepure, caprioara) este iarasi bine digerata si recomandata atunci cand este disponibila. Unii crescatori chiar recomanda carnea cruda in portii mici, acordate periodic, inclusiv cea de vanat – mai ales in cazul cainilor care sunt implicati activ in partide de vanatoare – pentru o reconstituire cat mai precisa a obiceiurilor de hrana ancestrale.
Dezbaterile pe acest subiect sunt inca deschise, cu numeroase pozitii contra (pericolul infestarii cu diferiti germeni si paraziti, o exacerbare a instinctelor atavice, cu toate trasaturile lor mai aspre, dificultatea procurarii etc.), dar si destule favorabile.
Trebuie admis faptul ca un caine ramane carnivorul care a descins din lupi, chiar daca oportunismul sau in ceea ce priveste identificarea potetialelor surse de hranire si maleabilitatea dovedita la acest capitol ii fac pe multi sa il caracterizeze drept omnivor.
Desi in ansamblu sunt caini robusti, beneficiind de o buna stare de sanatate, cainii Vizsla prezinta o predispozitie pentru alergiile cutanate si cele cu baza alimentara. Din pacate nu exista o lista clara care contine alimentele sau ingredientele daunatoare, ci reactiile apar in mod specific, particularizate la fiecare exemplar.
Cele mai multe reactii apar la trecerea de la hrana pentru caini juniori la hrana pentru adulti. Alegeti cu grija o hrana de calitate si integrati-o treptat in dieta, monitorizand modul in care este primita si reactiile organismului.
Este bine ca in perioadele in care trebuie sa modificati dieta cainelui din diferite motive (etapa de varsta, epuizarea unui brand folosit anterior, regim alimentar recomandat etc.) sa va consultati indeaproape cu un medic veterinar. In colaborare cu acesta veti fi mult mai capabili sa preveniti amplificarea unor eventuale probleme de sanatate si sa le combateti eficient.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Vizsla
Vizsla este un caine de tip NPR (nose, point and retrieve) – adica are un miros bun, face un aret ferm si aporteaza in toate categoriile de teren. Puritatea rasei, cu minunata roba de culoarea aurului ruginiu, este subliniata de factori anatomici si de un tip de comportament care o plaseaza distinct printre cainii pontatori, atit cei cu origini continentale cit si insulare.
Infatisarea generala a cainilor Vizsla – sugereaza demnitate si o vigoare subtila, sub un aspect de aparenta fragilitate. Capul are o linie nobila, cu partea craniana mai lata, usor bombata, linia nasului dreapta, delimitata bine prin stop ferm conturat de craniu. Botul este larg, puternic, cu maxilare masive, dantura etaland muscatura in foarfeca.
Buzele sunt bine intinse, trufa mare este de culoarea robei. Ochii sunt potrivit de mari, rotunjiti, in tonuri chihlimbarii, uneori verzi. Urechile au forma generala triunghiulara, varful acestora fiind rotunjit, cad pe langa cap fara a forma falduri. Gatul este destul de lung, uscativ, frumos arcuit, facand o trecere armonioasa spre trunchiul alungit si musculos, cu pieptul destul de lat si adanc pana la coate.
Membrele sunt lungi, drepte, cu aplomburi corecte. Membrele posterioare sunt puternice, cu coapse musculoase. Cainele are membre cu incheieturi foarte elastice, pozitia sezand la Vizsla este foarte compacta, cu membrele anterioare lipite de piept.
Coada se obisnuieste sa fie scurtata la doua treimi din lungimea ei. Parul celei mai intalnite varietati este scurt, neted, bine culcat pe toata suprafata corpului. La exemplarele cu par lung si aspru (mai rare) roba seamana cu cea a Bracului German Sarmos.
Comportament Vizsla
Este un caine sensibil, inteligent, echilibrat, mereu pregatit si chiar dornic sa invete. Vizsla se dovedeste in mod constant plin de viata, foarte adaptabil. Ascultator si devotat fata de stapanul sau, este afectuos si iubitor cu copii.
Bine echilibrat temperamental, se simte confortabil in mijlocul familiilor numeroase. Uneori, mai ales masculii, se dovedesc adevarati „escroci sentimentali” cersind dovezi de afectiune si adorand sa fie rasfatati.
Dar vor fi usor de corectat. Strainii sunt rapid observati si semnalizati prin latrat, dar nu au parte de abordari agresive, sunt usor acceptati daca stapanul ii trateaza cu amabilitate. Vizsla este un caine care latra mult, este foarte vocal, de aceea necesita dresaj special pentru a se stapani. Se intelege bine cu alti caini si alte animale din gospodarie. Este un caine cu un nivel ridicat de activitate caruia ii place sa faca multa miscare, sa aiba ocupatie.
Imaginatia unui caine Vizsla este foarte bogata si, dublata de agilitatea de ordin fizic caracteristica, poate crea numeroase surprize unui stapan prea increzator. Evadeaza „miraculos” din cele mai dificile locuri si obtine lucruri aparent inabordabile daca isi pune in gand acest lucru. Este recomandat persoanelor active si care-si pot face timp pentru caine, pentru a-l scoate la plimbari lungi, sa-l lase sa alerge, sa faca aport, sa inoate.
Poate fi tinut si intr-un apartament daca face zilnic miscarea de care are nevoie fizic si psihic, fiind linsitit apoi. Se simte insa mai bine intr-o curte ingradita unde se poate misca in voie. Are nevoie de dresaj si socializare.
Dresaj Vizsla
Viszla este o rasa de caini de talie medie spre mare, care inregistreaza un ritm de maturizare comportamentala destul de lent. Vioi, jucaus, insistent si poznas, asa ar putea fi descris un caine Viszla in primii sai 3 ani de viata.
De obicei, aceste trasaturi sunt relevate de cainii de talie mare si uriasa, dar, spre deliciul copiilor din familie si spre exasperarea adultilor (uneori), acest caine isi prelungeste „inocenta copilariei” o perioada destul de lunga.
Ceea ce este bine sa retineti inca de la inceput in viata alaturi de Vizsla: acesti caini nu sunt animale de companie de tip pasiv; ei nu vor sta niciodata cuminti si tacuti intr-un colt asteptand sa fie bagati in seama.
Si, de asemenea, la fel de important este faptul ca, dincolo de aparenta lor emanand robustete si energie, nu sunt caini de exterior. Nu se pot adapta conditiilor proprii sezonului rece traind intr-un tarc exterior, plasat in curte, chiar daca le amenajati o cusca bine izolata termic.
Cainii Vizsla au nevoie sa fie implicati in activitatile familiei, sa simta ca fac parte efectiv din aceasta, sa „supervizeze” orice actiune care are loc in cadrul caminului si pot contribui chiar cu unele mici comisioane.
Pentru stapanul ideal – cel care prefera un stil de viata activ si variat, care accepta implicarea activa a cainelui in viata si habitalul intern al familiei sale si da dovada de intelegere in raport cu nevoile si solicitarile cainelui sau – Vizsla se dovedeste, in compensatie, un partener reconfortant. Deosebim in el un caine inteligent, creativ si receptiv.
Amprenta de caine de vanatoare este la fel de puternica in structura interna a acestor caini ca in „zorii” aparitiei rasei, cu mai bine de un mileniu in urma. Astfel, instinctul prazii este inca dominant in absenta unui dresaj corect si adecvat.
Cei mai multi caini Vizsla vor convietui alaturi de pisica familiei in conditii bune daca a avut loc o socializare precoce si au fost familiarizati unul cu prezenta celuilalt in timp (ori au crescut impreuna), dar regula nu este „batuta in cuie”, iar prezenta in aria sa de actiune a altor animale de mici dimensiuni este un act sfidand sacrificiul (atentie la animale de companie gen hamster, iguana, porcusor de Guineea, iepuri etc.).
Dincolo de orice, Vizsla ramane un caine de vanatoare versatil si cu mare putere de adaptare. Acest sport a constituit ratiunea de a fi a rasei peste secole si instinctele sunt inca puternice.
Un aspect pozitiv este ca Vizsla nu reprezinta acel gen de caine de vanatoare care acopera foarte bine terenul, ci prefera sa participe la actiune deplasandu-se in apropierea vanatorului, atent la comezile si reactiile sale. Din acest punt de vedere poate fi tinut mai usor sub control decat alti caini de vanatoare.
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Vizsla
Necesita miscare zilnica si distractie, devenind distrugatori daca se plictisesc.
Acesti caini poseda abilitatea de a sari foarte sus, astfel ca un gard de minim 180 cm va fi necesar pentru a le impiedica ca paraseasca domeniul.
Unele Vizsle sunt sensibile la unele anestezice si medicamente. Intotdeauna consultati-va cu medicul veterinar inaintea inceperii vreunui tratament la Vizsla.
Blana lor scurta si neteda este foarte usor de intretinut. Perierea cu o perie din par de porc si toaletarea cu sampoane sub forma de pudra cand este necesar sunt tot ceea ce trebuie sa faceti pentru a-i mentine blana in bune conditii.
Vizsla naparleste moderat si sezonier. Unghiile trebuie scurtate periodic, iar urechile trebuie controlate si toaletate periodic pentru a preveni dezvoltarea vreunui proces inflamator si sesizarea prezentei corpilor straini (pamant, ariste, etc.).
Boli Vizsla
Ca si in cazul altor rase, desi este o rasa compacta si rezistenta, Vizsla nu este scutita de anumite sensibilitati de natura medicala. Dintre acestea cu o frecventa crescuta au fost semnalate urmatoarele:
Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata animalului asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.
Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos care se manifesta predominant intre varsta de 2-5 ani.
Maladia von Willebrand este o tulburare a sangelui care poate determina sangerarea incontrolabila.
Vizsla este, de asemenea, predispusa hemofiliei, diverselor procese tumorale (hemangiosarcom, osteosarcom, etc), atopiei, dermatitelor. Vizita la clinica veterinara este absolut obligatorie pentru acesti caini de vanatoare.
Durata medie de viata a Viszlei este de 13-15 ani.
Poze Vizsla
Canise Vizsla
in curand..
Alte rase de caini
Cele mai citite articole
Comentarii