1300x300

English Toy Terrier

caine English Toy Terrier
 • Origine: Anglia
 • Grupa: Toy
 • Greutate: 2.5 – 3.5 kg
 • Inaltime: 25 – 30 cm
 • Culori: negru-maro
 • Dresaj: usor de dresat
 • Ingrijire: usor de ingrijit
 • Temperament: abil, alert, incapatanat, inteligent
 • Sanatate: in general sanatos
 • Pui: 2 – 4 pui
 • Media de varsta: 15 ani
 • Alte nume: English Toy Terrier, Black and Tan Terrier, Black and Tan Manchester, Manchester Terrier, Toy Manchester Terrier dog

Origine

English Toy Terrier-ul este membru al grupului de terrier-i de talie mica, pitici chiar, folositi initial pentru vanatul soarecilor si a iepurilor si cu timpul ajungand sa fie printre cele mai indragite animale de casa. In anul 1960, English Toy Terrier-ul a fost recunoscut ca fiind Miniature Black & Tan Terrier insa radacinile sale sunt mult mai profunde.

Acesti caini au fost foarte folositori odata cu industrializarea de pretutindeni, dovedindu-se foarte folositori. Se spune ca erau purtati la brat si lasati liberi in locul in care era o invazie de soareci, folositi si pentru capturarea vulpilor. Proprietarii de English Toy Terrier faceau pariuri pe acesti catelusi – care prinde mai multi soareci, deoarece erau foarte iscusiti in aceasta meserie, antrenati pe masura.

Odata cu popularitatea rasei cresc si cerintele pentru asemenea exemplare si se incearca o serie de incrucisari a caror rezultate nu au fost tocmai cele dorite, afectat fiind sistemul de sanatate al cainelui.

Dupa aceasta decadere a rasei care aproape a dus la disparitia English Toy Terrier-ului, se fac noi incercari de incrucisare pentru reabilitarea cainelui axate pe sanatate si practic pe la sfarsitul secolului al XIX-lea rasa este oarecum reabilitata.

1000x250

Dar datorita faptului ca aveau culori neacceptate s-au facut si alte incercari si ulterior s-a ajuns la rezultatul pe care-l cunoastem cu totii astazi. English Toy Terrier-ul, din cate precizam, a suferit de cateva boli drastice, dar in urma reglementrilor acestea s-au eliminat.

Rasa este in general sanatoasa in momentul de fata si nu cauzeaza probleme mari in cadrul caminului crescatorilor.

Hrana English Toy Terrier

English Toy Terrier nu este un caine foarte pretentios, si hrana sa nu presupune eforturi dietetice deosebite.

Se impaca la fel de bine cu mancarea speciala, cat si cu ceea ce primeste de la masa stapanului, dispunand de un apetit bun.

Nu au tendinta de a se ingrasa daca mananca mai mult, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ii supra-alimentati.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect English Toy Terrier

English Toy Terrier-ul este un caine de talie mica, are blanita neagra si foarte placuta la atingere, moale si matasoasa, urechile sale stau mai tot timpul ridicate, iar corpul lor maruntel prezinta o lungime mai mare fata de inaltimea sa.

Desi este micut, acest caine este destul de bine facut, nu este slabanog, are un gat lung si usor arcuit, plin de eleganta. Facand parte din grupa terrierilor, English Toy Terrier-ul, desi este un catelus, are pieptul adanc si destul de puternic.

Picioarele sale sunt la fel de puternice si compacte, armonios arcuite, blana sa este scurta si lucioasa iar coada de marime medie este mereu purtata in jos, rare fiind ocaziile in care o tine usor arcuita in continuarea partii dorsale.

La maturitate English Toy Terrier-ul ajunge la inaltimea de aproximativ 30 de centimetri si greutatea de 3,6 kilograme, fiind cunoscute exemplare care trec peste aceste limite in functie de felul in care sunt hraniti si ingrijiti.

De regula masculii sunt mai dezvoltati si mai puternici fata de femele.

Comportament English Toy Terrier

Acest micut caine dispune de temperamentul unui terrier.

Pe ansamblu, sunt caini foarte afectuosi, prietenosi si dedicati in totalitate familiilor din care fac parte.

Vor fi foarte veseli daca sunt langa aceasta, indiferent daca locuiesc la curte sau intr-un apartament de bloc, fiind apropiati de copii, mai ales de cei care sunt putin mai marisori.

Dresaj English Toy Terrier

Un astfel de caine are nevoie de 20-40 de minute de exercitii zilnice.

Dupa cum se vede, nu este un caine care sa aiba nevoie de foarta multa miscare, si chiar daca uneori par obositi, le place intotdeauna foarte mult sa faca plimbari lungi sau alergari prelungite in parc, alaturi de stapanul lor, fiind capabili sa se plimbe kilometri intregi.

In ceea ce priveste dresajul, acesta trebuie sa fie consistent, pentru ca sunt independenti si de foarte multe ori se lasa calauziti de propriile instincte.

Trebuie socializati de mici cu celelalte animale din casa, ca si cu copii mici.

Tineti minte ca, la origine, acesti caini au fost folositi la vanatoarea de soareci si vulpi, asa ca fiti atent in ceea ce priveste animalele de dimensiuni mai mici care pot exista in casa.

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati English Toy Terrier

Costurile de achizitionare ale unui ETT nu sunt foarte mari, putand spune ca acest caine va genera cheltuieli medii la achizitionarea sa.

Normal, in functie de calitatea exemplarului, puteti plati putin mai mult decat in mod obisnuit pentru aceasta rasa, dar asta nu inseamna ca bugetul va fi foarte afectat.

In ceea ce priveste durata de viata a unui ETT, aceasta este estimata la 9-15 ani, cu o medie de 12-13 ani. La nastere, o femela poate aduce pe lume pana la sapte pui, dar media se situeaza intre doi-patru pui, chiar daca sunt suficiente cazurile in care aceasta naste un singur pui.

Boli English Toy Terrier

English Toy Terrier a suferit, in trecut, de anumite afectiuni, atunci cand a aparut, aproximativ acum 100 de ani.

Numai ca, de-a lungul timpului, crescatorii au inceput sa amelioreze din ele, si, din 1950, se poate spune ca aceasta rasa este una sanatoasa, care nu pune foarte mari probleme crescatorilor si posesorilor.

Poze English Toy Terrier

Canise English Toy Terrier

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole

 

Alte articole

Cele mai citite articole