Rasa Tosa Inu

caine Tosa Inu
  • Origine: Japonia
  • Grupa: Working/ Mastiff
  • Greutate: 40 – 80 kg
  • Inaltime: 60 – 82 cm
  • Culori: negru, rosu, maro, tigrat
  • Dresaj: usor-mediu
  • Ingrijire: usor de ingrijit
  • Temperament: suspicios, neinfricat, curajos, agresiv, inteligent
  • Sanatate: sanatos, robust
  • Pui: 6 – 8 pui
  • Media de varsta: 10 – 12 ani
  • Alte nume: Tosa, Japanese Tosa, Tosa-Inu, Tosa-Ken, Japanese Mastiff, Tosa Inu dog

Originea lui Tosa Inu

Tosa Inu este un caine cu un aspect impunator, constient de forta sa; evalueaza corect si rapid orice situatie noua si actioneaza doar atunci cind este cazul. Isi iubeste foarte mult stapinul pe care il va apara chiar cu pretul vietii. Aceasta rasa de caini ofera exemplare de luptatori duri si neinfricati, dar cainele Tosa Inu va deveni atat de atasat si de supus pe cat o doreste stapanul sau.

Istoria impunatorilor caini din rasa Tosa Inu incepe in Shikoku, cea mai mica si mai putin populata insula dintre cele 4 principale ale arhipelagului nipon. Motivatia localnicilor pentru crearea acestei rase (una foate tanara dealtfel) rezida din imensul interes pe care il aveau pentru luptele de caini.

Dealtfel, traditia luptelor de caini – in care protagonistii de baza sunt cainii Tosa-Inu – s-a pastrat nealterata pana astazi in Japonia, in ciuda unor reprosuri severe la nivel international. Rasa originara de la care s-a plecat a fost o rasa intalnita in Shikoku, apropiata fizic de reperele Spitz-ului de talie mare din Europa.

Incepand cu anul 1854, odata cu deschiderea catre lume a ermeticului stat insular, crescatorii niponi interesati de ameliorarea rasei cainilor de lupta au importat caini cu calitati deosebite de origine europeana si au declansat procesul de incrucisare si selectie care a culminat cu aparitia impunatoarelor exemplare Tosa Inu.

Conform aprecierilor expertilor, contributiile la formarea rasei de caini Tosa-Inu au apartinut, in ordine cronologica: Bulldog-ului Englez (1872), Mastiff-ului (1874), Pointer-ului German si Saint-Bernard-ului (1876), Dog-ului German (Marele Danez) si Bull Terrier (1924-1927). Pentru cresterea volumului cutiei craniene, a masei musculare si intarirea fizicului s-a introdus in jurul anilor 1950 si rasa Dog de Bordeaux.

Nu s-a putut vorbi de o uniformitate a rasei in anii de inceput, cat incrucisarile lasau sa se intrevada, neuniform, trasaturi ale diferitelor rase, insa procesul de omogenizare a demarat rapid, deoarece stapanii cainilor de lupta au retinut pentru reproductie numai acele exemplare puternice si de tenacitate maxima, care au invins in confruntarile din arene.

Cainii invingatori in lupte, primesc titul de „YOKOZUNA” ca si campionii la sportul national Sumo si sunt decorati cu franghii groase si cuverturi colorate. Pentru ca orasul Tosa a fost, timp de secole, locul in care s-au format cei mai buni caini gladiatori, rasa a pastrat acest nume (Inu inseamna „caine”).

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, din lipsa de hrana, rasa era serios amenintata cu disparitia, dar au ramas totusi un numar suficient de exemplare pentru perpetuarea rasei. Ocupatia americana a interzis luptele cu caini, insa cativa crescatori entuziasti n-au fost de acord si au inceput in secret opera de salvare a rasei, finalizata cu standardizarea rasei Tosa Inu la inceputul anilor 1960.

Popularitatea rasei Tosa Inu in permanenta crestere nu se datoreaza insa crescatorilor japonezi, deoarece ei folosesc cainii si astazi aproape exclusiv pentru lupte, pentru un strain procurarea unui exemplar de calitate fiind aproape imposibila. Cainele Tosa Inu a intrat in atentia publicului gratie crescatorilor americani.

„Portita” prin care aceasta rasa de caini a ajuns in Occident s-a numit arhipelagul insulelor Hawaii, proprietarii de caini Tosa Inu de aici fiind de acord sa vanda crescatorilor americani exemplare de top. Crescatorii americani si europeni apreciaza desigur calitatile deosebite de paza si aparare si nu cele de lupta, desi acestea din urma pun cainele Tosa Inu in fruntea ierarhiei cainilor din aceasta categorie. Variatiile de talie, greutate si chiar privitoare la aspectul general in cazul exemplarelor de caini Tosa Inu sunt si astazi destul de mari in cadrul rasei, in functie de linia descendenta de care apartine fiecare caine.

Hrana Tosa

Cainii Tosa Inu accepta o mare varietate mare de tipuri de hrana pentru caini existente in comert, dar continutul si cantitatea trebuie adaptate la specificul acestei rase de caini mari, cu necesar proteic specific (formula pentru rase mari). Trebuie sa stiti ca hrana recomandata raselor de caini de talie mare trebuie sa contina un procent mai scazut de proteine si grasimi decat hrana destinata altor rase.

Desi crescatorii de elita japonezi continua sa ofere foarte putine date si informatii coerente despre Tosa Inu (considerand ca aceasta rasa ar trebui sa ramana strict intre granitele nationale), specialistii din SUA promoveaza ideea ca un nivel indicat pentru hrana cateilor din aceasta rasa este de 19-25% proteine si 8-14% grasimi.

Tinand cont de necesarul ridicat de hrana solicitat de acest caine de talie mare, sculptural si foarte robust, se recomanda sa uzati de hrana uscata pentru caini. Desi calitatea si prospetimea hranei gatite in casa nu vor fi egalate de nici o marca de hrana industriala, efortul necesar prepararii zilnice a meniului pentru acest urias descurajeaza inevitabil. Si bineinteles, incarca mult nota de plata, aspect deloc de neglijat.

Cautati ca specificatiile pentru tipul de hrana de caini pentru care v-ati hotarat sa indice carnea ca principal ingredient. Destul de des unui catel din rasa Tosa Inu va fi necesar sa-i suplimentati portia de hrana uscata cu bucati de carne (rosie sau alba, nu are importanta) pentru un aport nutritiv vital in procesul rapid de crestere pe care il inregistreaza.

Daca doriti sa mentineti carnea in meniu, trebuie sa stiti ca orice Tosa Inu este un avid consumator de carne, si acest ingredient se recomanda sa fie servit mai degraba in forma sa cruda decat preparata (prin fierbere sau prajire).

Dar nu renuntati la prepararea termica a carnii daca nu sunteti sigur de calitatea acesteia. Doar carnea de calitate superioara, recomandata in special consumului uman este recomandat a fi servita in stare cruda, altfel apare riscul contaminarii.

Vasele in care ii serviti mancarea acestui caine cu similitudini fizice mostenite de la cainii molossoizi ar trebui sa fie largi si putin adanci, conformatia botului sau impunand aceste conditii. Locul ales pentru servirea mesei trebuie sa fie de asa natura incat sa poata fi curatat usor dupa fiecare masa.

Acesti caini fac destul mult „deranj” in jurul vasului de mancare, datorita conformatiei botului si a buzelor largi. Apa trebuie sa fie la dispozitie, proaspata si servita in vase curate (dupa ce va bea o data contaminand-o cu saliva in exces, nu va mai reveni la acel vas, deci ideea de a folosi 2 vase de apa este destul de utila).

Este nevoie ca dieta sa ii fie supravegheata atent mai ales in perioada de la 3 luni la 1,5 ani, cat timp se dezvolta impetuos, si nu uitati ca, la maturitate, scheletul acestui caine masiv si totusi atletic, capabil de miscari uluitor de agile si complexe, deprinse in ringul de lupte va trebui sa suporte solicitari considerabile.

Tosa Inu nu agreeaza deloc sa fie deranjat pe timpul cat se hraneste, asa incat regula celor 10 minute este greu de aplicat. Vorbim aici de intervalul optim de timp in care un caine adult ar trebui sa-si serveasca masa, cu pofta si concentrare, la consumarea acestui interval resturile urmand sa fie evacuate.

Nu este recomandabil sa interveniti brusc peste Tosa atunci cand se hraneste, iar daca este imperios necesara o astfel de manevra, cea mai indicata persoana este liderul familiei, pe care cainele il percepe ca pe stapanul absolut si de care este cel mai atasat. Cel mai bine este sa va obisnuiti sa ii dozati portia optima si sa-i acordati timp sa o ingurgiteze.

Daca doriti sa il opriti din hranire (uneori veti observa cainele mancand portia altor animale din curte), sau sa va impuneti in cadrul relatiei, dati comanda de oprire si de indepartare si repetati-o cu voce ferma, pana cand este perceputa si acceptata. Acesta poate fi si un exercitiu din cadrul dresajului de obedienta.

Cainele de rasa Tosa Inu accepta bine legumele si fructele proaspete, mai ales pe durata sezonului cald, dar carnea cruda sau fiarta trebuie sa se regaseasca mereu in meniu.

Nu exagerati cu portiile sau cu suplimentele acordate intre mese, pentru ca este un caine cu predispozitie spre ingrasare si chiar obezitate, iar efortul pe care il va depune in activitatea zilnica (este destul de activ in momentele in care are obiective de interes) ii vor slabi inima.

Cele mai recomandate alimente si ingrediente:
– Carne proaspata de pasare (pui, curcan);
– Carne de vita (vaca, bizon – pentru exemplarele crescute in Statele Unite);
– Carne de vanat;
– Peste;
– Legume proaspete (fierte sumar sau crude) si fructe, alimente integrate in dieta cu caracter ocazional;
– Orez brun si fulgi de ovaz (in cantitati moderate, recomandate pentru continutul bogat in fibre);
– Iaurt proaspat, branzeturi si oua de casa (fierte sau crude).

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Tosa

Cainele Tosa Inu este mare, proportionat, emanand forta si reusind sa para din primul moment impunator. Cutia craniana este lata, patratoasa, cu stop pronuntat, botul este lat cu buzele groase atarnand lateral.

Totusi, in ciuda conformatiei buzelor specifica cainilor Mastiff, cainele Tosa Inu nu lasa bale. Ochii sunt mici, cu expresie patrunzatoare, de culoare inchisa. Urechile sunt de dimensiuni medii/mici, subtiri si plasate in partea superioara a capului, de forma triunghiulara si colturile rotunjite. Cainele Tosa Inu poarta urechile lasate, alipite de cap pana la jumatatea acestuia.

Spatele este usor incovoiat, mai inalt in zona dorsala. Coada cainelui Tosa Inu este de lungime medie, de o forma general conica si nu se taie. Cainele o poarta in sus doar cand este alert sau agitat, pozitia fireasca cade pe langa dors. Tosa Inu este un caine voinic cu o alura destul de supla, linia abdomenului este supta, pieptul este musculos, lat si adanc iar picioarele inalte se termina cu labe relativ mici comparativ vu inaltimea.

Blana este intr-un singur strat si are parul scurt si aspru. Tosa Inu necesita o ingrijire moderata a blanii, cu accent pe cele doua perioade de naparlire. Contrar aparentei fizice impunatoare, a scheletului cuoase largi, puternice si a mostenirii genetice molossoide (caini greoi, lenti, apatici), cainele Tosa Inu este surprinzator de agil si de rapid in miscari.

Comportament Tosa

Tosa Inu este tacut, intelegator, rabdator, curajos si un foarte bun caine de paza, care nu latra decat atunci cand este nevoie, are un institnct protector dezvoltat si este foarte inteligent. Sunt foarte afectuosi cu membrii familiei din care fac parte, dar sunt rezervati fata de straini.

Desi categorisiti drept caini periculosi, cainii Tosa Inu au o anume sensibilitate si disponibilitate afectiva care depaseste tiparul. Acest aspect rezida din faptul ca intre stapanul implicat in competitiile de lupta canina si reprezentantul sau Tosa Inu a existat intotdeauna o relatie stransa, de o certa intimitate, ca o puternica regula a jocului.

Proprietarii cainilor de lupta Tosa Inu si-au tratat intotdeauna reprezentantii din arena cu afectiune si respect, astfel cainii si-au dezvoltat un atasament special fata de stapan. In Japonia, in competitii, cainele Tosa Inu se bate pentru stapan si nicidecum din interes propriu. La educare trebuie sa luam in considerare aceasta sensibilitate a cainelui.

Orice pedeapsa trebuie sa fie foarte bine motivata si va trebui sa fie astfel aplicata, incat cainele sa inteleaga exact pentru ce a fost pedepsit. Tosa Inu fiind in general mult mai maleabil decat rudele din familia molossoizilor, se va supune cu usurinta procesului de educare pentru supunere. Pragul lor de excitabilitate este foarte ridicat, au o stabilitate nervoasa deosebita si suportabilitate remarcabila. Dar in nici un caz nu vor avea sarguinta unui ciobanesc german, care este in stare sa execute ore in sir cele mai diferite comenzi.

TOSA isi va pierde relativ repede interesul, dand de inteles in modul cel mai echivoc aceasta stare, de exemplu se culca si refuza sa se mai ridice. Cel care a crescut impreuna cu acesti monstri blanzi, va invata sa aprecieze la justa valoare dragostea deosebita cu care ei inconjoara copiii. Totusi, avand in vedere puterea si greutatea lor deosebita, nu este recomandat de a fi lasati nesupravegheati si singuri cu copii.

Simplul lor joc poate provoca accidentarea copiilor. Un caine Tosa Inu corect educat va avea in prezenta stapanului un comportament retinut fata de persoane straine. Unele exemplare par a fi chiar inabordabile si distante. Pare a fi deosebit de linistit si calm. Spre bucuria vecinilor, abia ca latra. Totusi, daca familia este in real pericol, va reactiona in modul cel mai dur si hotarat fata de intrus.

Calitatea lor de caini de paza si protectie este o insusire absolut nativa. Nu este necesara nici o educare in acest sens. Un Tosa Inu care primeste un antrenament si dresaj specific cainilor de paza si protectie, devine o arma de-a dreptul periculoasa.

Dresaj Tosa Inu

In educarea puiului Tosa Inu trebuie sa aveti in vedere ceea ce a demonstrat experienta, ca in cazul acestui caine, randamentul optim se poate realiza numai prin metode variate de educare, cu tenta antrenanta de joc. Nu se poate ajunge in nici un caz la vreun rezultat prin folosirea fortei si dominarea excesiva a cainelui.

Cainele Tosa Inu va raspunde favorabil numai la gesturi tandre. Orice amenintare, fie si numai verbala, comenzile taioase vor ramane fara efect in plan educational, dimpotriva, va distorsiona relatia caine-om, cainele putand deveni neincrezator.

Efectul metodelor clasice, bazate pe etalarea superioritatii si a fortei, nemaivorbind de bataie, va fi privit de caine cu un real dispret. Pragul lor de excitabilitate este foarte ridicat, au o stabilitate nervoasa deosebita si suportabilitate remarcabila.

Dar in nici un caz nu vor avea sarguinta unui Ciobanesc German, care este in stare sa execute ore in sir cele mai diferite comenzi. Tosa Inu isi va pierde relativ repede interesul, dand de inteles in modul cel mai echivoc aceasta stare, de exemplu se culca si refuza sa se mai ridice.

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Tosa

Nume traditionale pentru cainii din rasa Tosa-Inu : Musashi, Benizakura, Fuji, Sensei, Yokozuna, Samurai, Kamikaze, Seppuku, Banzai, Mikado, Bushido.

Mai sunt cunoscuti si sub denumirile: Tosa Inu, Tosa Ken, Tosa Token, Japanese Fighting Dog, Japanese Mastiff, Tosa Fighting Dog, Japanese Tosa.

Boli Tosa Inu

In Japonia, rasa de caini Tosa Inu a trecut printr-un proces de selectie „naturala”, astfel problemele de sanatate apar foarte rar. Totusi, din prudenta si din ratiuni profilactice, se va evita supraalimentarea pentru preintampinarea obezitatii, cu efect negativ asupra functiilor inimii.

Se recomanda hranirea cu mai multe mese pe zi (3-4 oferind cantitati mici), urmate de odihna pentru a evita formarea ocluziei intestinale. Cu toata marimea lor, aparitia displaziei de sold la cainele Tosa Inu este foarte rara, dar nu este exclusa, deoarece in Japonia aceasta nu este un criteriu de selectie.

Este destul de sensibil la anestezice, chiar daca este atat de mare, deci interventia pe aceasta cale se va face sub stricta supraveghere a specialistului veterinar avizat.

Poze Tosa

Canise Tosa

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole

 

Alte articole

Cele mai citite articole