Rasa de Caine Tibetan Terrier

caine Tibetan Terrier
 • Origine: Tibet(China)
 • Grupa: Terrier
 • Greutate: 8 – 14 kg
 • Inaltime: 36 – 43 cm
 • Culori: alb, negru, auriu, gri, tricolor, tigrat
 • Dresaj: relativ usor
 • Ingrijire: necesita periere periodica
 • Temperament: gentil, rezervat, energic, iubitor
 • Sanatate: in general sanatos
 • Pui: 5 – 8 pui
 • Media de varsta: 12 – 15 ani
 • Alte nume: Tsang Apso, Dokhi Apso, Tibetan Terrier dog

Origine

Tibetan Terrier este o rasa foarte veche ale carei origini sunt de cel putin doua mii de ani. A fost crescut mai ales pentru a mana turmele de oi, paza manastirilor si ca animal de companie sau ca vanator de rozatoare.

A fost foarte pretuit de calugarii budisti, privit ca un simbol sfant, nu era niciodata vandut ci doar oferit cadou. Este inrudit cu Lhasa Apso.

A ajuns in Anglia in jurul anilor 1930 datorita unei doctorite, Grieg, care vindecand o printesa tibetana a primit cateva exemplare din acesta rasa. Primul exemplar a ajuns in SUA in anul 1956.

Hrana Tibetan Terrier

Tibetanul terrier este un caine inteligent si poate fi pretentios cand calitatea alimentelor nu este suficient de buna.

Acest lucru inseamna ca o dieta de calitate ii va asigura hrana de care el are nevoie. Este un caine plin de energie, energie care si-o ia din hrana calitativa.

Poate fi hranit cu mancare cumparata din magzin, dar cea mai buna mancare este cea gatita in casa conform varstei si nivelului de activitate.

Are nevoie de apa proaspata la discretie pentru a consuma cand ii este sete. Este bine sa nu exagerati cu portiile de mancare pentru ca poate fi predispus la obezitate.

Cele mai importante alimente nerecomandate sunt ciocolata, cacaoa, inghetata si produsele similare.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Tibetan Terrier

Este un caine de talie medie, patratos, puternic, robust. Capul este proportional cu corpul, craniul si botul sunt egale ca lungime, nasul negru. Capul este acoperit de par lung ce cade in fata peste ochi, formand mustati si o mica barba.

Ochii sunt mari, distantati, de culoare inchisa. Urechile sunt de marime medie, in forma literei V, atarna pe langa cap, dar nu lipite ci sunt acoperite de franjuri bogate. Coada este de lungime medie, purtata sub forma de bucla pe spate si acoperita cu franjuri bogate.

Blana este dubla cu un prim strat moale si scurt si un strat exterior cu un par des, lung, drept sau putin ondulat, nici matasos, nici lanos, dar fin. Poate fi negru, alb, in diferite nuante de bej, gri sau mutlicolor.

Inaltime 34.0 – 43.0 cm. Greutate 9.0 – 13.0 kg

Comportament Tibetan Terrier

Este un caine inteligent, vioi, curajos, tenace, vigilent, linistit, bland. Este afectuos si devotat stapanului, accepta copiii dar sa nu il necajeasca, este rezervat si precaut cu strainii.

Trebuie socializat de mic pentru a nu avea probleme mai tarziu cu alte animale si alti caini, avand altfel tendinta de a fi dominant fata de acestia.

Dresaj Tibetan Terrier

Este un caine inteligent, sensibil la tonul vocii si de aceea cu un dresaj calm, bland, dar consecvent se pot obtine rezultatele dorite.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Tibetan Terrier

Blana acestui caine trebuie periata zilnic pentru a nu se incalci si spalati regulat. Se va inaltura parul crescut in exces in urechi sau intre pernitele de la picioare.

Este un caine care se adapteaza conditiilor de viata oferite in aer liber sau intr-o casa, apartament.

Are un nivel destul de ridicat de activitate, are multa energie, ii place miscarea, distractia cum ar fi concursurile de agilitate si flyball.

Este un caine folosit atat la paza, dar mai ales ca animal de companie. In tara sa de origine mai este folosit la paza turmelor de oi.

Boli Tibetan Terrier

Rasa Tibetan Terrier se bucura in general de o viata lunga si sanatoasa asociata cainilor mici de pana la 12 – 16 ani.

Desi este un animal atletic Tibetanul Terrier este susceptibil catorva boli: displazia de sold, luxatia patelara, atrofierea retinei, cataracta si probleme ale inimii.

Poze Tibetan Terrier

poze caine tibetan terrier

poze caine tibetan terrier

Canise Tibetan Terrier

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole