- Origine: Irlanda
- Grupa: Terrier
- Greutate: 11 – 12 kg
- Inaltime: 43 cm
- Culori: rosu, maro, crem
- Dresaj: usor de dresat
- Ingrijire: are nevoie de multa miscare
- Temperament: protector, respectuos, inteligent, dominant
- Sanatate: rasa robusta si rezistenta
- Pui: 4 – 6 pui
- Media de varsta: 12 – 15 ani
- Alte nume: Irish Red Terrier, Irish Terrier dog
Origine
Rasa Terrier Irlandez dateaza de aproximativ 2000 de ani, fiind considerata una dintre cele mai vechi rase de Terrieri. Originea rasei este controversata, iar multi sunt de parere ca acest caine a fost creat in sudul Irlandei (Country Cork) prin imperecherea unor terrieri diferiti. Prima atestare a Terrier-ului Irlandez provine din reprezentarile picturale datand din jurul anilor 1700.
Terrier-ul Irlandez este un vanator versat, dar si un exterminator al animalutelor de vizuina, vidrelor si al sobolanilor de apa.
Rasa a fost, de asemenea, utilizata in acele timpuri ca si caine recuperator si ca mesager in timpul razboaielor. In 1875, Terrier-ul Irlandez a fost prezentat in expozitiile canine din intreaga Irlanda pentru prima data. In jurul anului 1880, acest caine a fost desemnat ca facand parte dintre cele mai populare rase din Anglia.
Cuparea urechilor era o manopera uzuala in Anglia pana la sfarsitul anilor 1880. In 1889, clubul Terrier-ului Irlandez din Anglia a decis ca Terrier-ii Irlandezi nou-nascuti incepand din acel an sa nu mai aiba urechile cupate. Acest lucru a starnit o polemica care a condus la interzicerea cuparii urechilor la orice rasa etalata in expozitiile chinologice din Anglia.
In 1896 s-a infiintat Clubul American al Terrier-ului Irlandez. Terrier-ul Irlandez a fost recunoscut de catre American Kennel Club in grupa terrierilor. Astazi, rasa este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, CET, CKC, APRI, ACR. Asociatia Chinologica Romana recunoaste Terrier-ul Irlandez in grupa terrier-ilor.
Hrana Terrier Irlandez
Cainele nu este deloc unul pretentios.
Se impaca le fel de bine cu mancarea obisnuita, de la masa stapanului, dar si cu mancarea speciala, fie ca este uscata, fie ca este vorba de conserve de carne sau altceva.
Nu necesita o atentie speciala a hranirii, neavand tendinte catre ingrasare sau dezvoltarea unor probleme secundare din cauza nutritiei.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Terrier Irlandez
Caine de talie medie, acest terrier este bine proportionat si musculos, semanand foarte bine cu un fox terrier cu parul sarmos, desi este un pic mai lung si mai inalt decat acesta.
Fata este incadrata de mustati lungi, o barba, un nas negru si maxilare puternice. Terrier-ul irlandez are un cap lung si plat, ochi mici si inchisi la culoare si urechi de forma literei „V”, indoite la varf spre fata. Coada lui este scurtata si purtata ridicata. Membrele anterioare sunt lungi, drepte si musculoase.
Blana terrier-ului irlandez este dubla, fiind formata dintr-un par exterior de protectie aspru, gros, tepos si sarmos si un puf profund moale si subtire. Parul de pe urechi este mai scurt si adesea mai inchis la culoare decat pe restul corpului. Varietatile de culoare sunt reprezentate de rosu, portocaliu sau auriu.
Terrier-ul irlandez adult poate atinge la maturitate o inaltime la nivelul greabanului de circa 40-43 cm si o greutate corporala in jur de 11-12 kg.
Comportament Terrier Irlandez
Terrier-ul Irlandez este extrem de inteligent si de echilibrat, dar are o fire combatanta, fiind intotdeauna pus pe cearta, la fel ca multi alti membri ai grupei terrier-ilor.
Acestui caine ii place foarte mult sa se joace, parand inepuizabil. Curajos si curios, Terrier-ul Irlandez este gata oricand de actiune si aventura.
Are un instinct al proprietatii foarte bine dezvoltat, motiv pentru care trebuie sa socializeze de la o varsta cat mai frageda pentru a nu deveni distructiv si agresiv. Ca si altor terrieri, Terrier-ului Irlandez ii place sa sape gropi si sa fugareasca micile vietati, motiv pentru care trebuie tinut in lesa cand este scos in spatii publice.
Dresaj Terrier Irlandez
Terrier-ul Irlandez este usor de educat. Are tendinta de a fi incapatanat, dar cu toate acestea isi doreste sa-si multumeasca stapanul.
Cand este scos in public, Terrier-ul Irlandez trebuie tinut in lesa pentru a-i struni pornirile incontrolabile si tendinta de a se lua la incaierare cu alti caini.
Acest comportament poate fi prelucrat si estompat printr-un dresaj de baza si de supunere.
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Terrier Irlandez
Terrier-ul Irlandez este afectuos, loial si curajos, dar poate fi foarte agresiv fata de alti caini. Adora sa alerge si sa se joace cu copiii, precum si sa fie in preajma familiei sale.
Terrier-ii Irlandezi sunt caini de paza excelenti, fiind extrem de vigilenti si curajosi. Terrier-ul Irlandez se va acomoda traiului intr-un apartament, daca este scos la cateva plimbari zilnice sau beneficiaza de o curte, oricat de mica.
Terrier-ul Irlandez este plin de energie, necesitand multa miscare pentru a-si consuma energia si pentru a-l mentine controlabil. Din cauza antipatiei lor pentru alti caini, dresajul consecvent si supravegherea permanenta sunt absolut necesare cand Terrier-ii Irlandezi sunt scosi in spatii publice.
Terrier-ul Irlandez are nevoie de o periere zilnica pentru a-i mentine blana in bune conditii. Blana sa viguroasa si rezistenta este usor de intretinut si rareori este inlocuita.
Imbaierea lui se va face numai cand este necesara, altfel ca, utilizarea sampoanelor uscate, sub forma de pudra, sau stergerea cu o carpa umeda sunt suficiente.
Boli Terrier Irlandez
Terrier-ii Irlandezi sunt, in general, robusti si rezistenti, cu putine sensibilitati de ordin medical. In afara de litiaza vezicala cu cistina, aceasta rasa este, de asemenea, predispusa unor tulburari de comportament cum ar fi saparea de gropi.
Desi acestea se produc rar, urmatoarele afectiuni au fost, de asemenea, semnalate:
Melanomul este un tip de tumora care are la origine melanocitele, celule sintetizatoare de pigment. Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului.
Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce treptat la orbire.
Displazia retiniana este o afectiune congenitala a retinei care poate induce orbire.
Speranta de viata a Terrier-ului Irlandez este de circa 12-15 ani.
Poze Terrier Irlandez
Canise Terrier Irlandez
in curand..
Alte rase de caini
Cele mai citite articole
Alte articole
Bibliografie: