1000x250 ro

Terra Nova

caine Terra Nova

 

 • Origine: Canada
 • Grupa: Working
 • Greutate: Masculi: 60-70 kg Femele: 45-55 kg
 • Inaltime: Masculi: 70-75 cm Femele: 60-70 cm
 • Culori: negru, gri, maro, alb-negru
 • Dresaj: usor de dresat
 • Ingrijire: necesita periere, saliveaza excesiv
 • Temperament: inteligent, docil, prietenos, calm
 • Sanatate: Atentie la bolile genetice
 • Pui: 8 – 10 pui
 • Media de varsta: 9 – 15 ani
 • Alte nume: Newf, Newfie, Terra Nova dog

Origine

Asupra originii sale sunt mai multe presupuneri. Cert este ca are ca stramos Dogul de Tibet. Aceasta rasa s-a raspandit in cursul secolului al XIX-lea, cu ajutorul pescarilor din Franta, Germania si Anglia.

Este renumit pentru salvarea oamenilor de la inec. A fost iubit si laudat de poetii Burns si Byron, care spuneau despre el ca are toate calitatile omului, dar nu si defectele lui.

Fiind calmi, blanzi si iubitori acesti caini au devenit ulterior cei mai cautati pentru companie. In anul 1979, rasa Terra Nova (Newfoundland) a fost acceptata oficial in American Kennel Club.

Hrana Terra Nova

Cand vorbim de aceasta rasa particularitatile constau in evaluarea corecta a ritmului de crestere de la stadiul de pui la cel de juniorat si apoi de caine adult si, evident, in adaptarea cantitativa. Pentru ca un caine de rasa Terra Nova este un colos.

1000x250 ro

Asa cum orice parinte responsabil ajusteaza continutul si formula de hrana la cerintele specifice fiecarei etape de varsta pe care o traverseaza progenitura sa, aceeasi grija trebuie manifestata si in cazul animalului de companie, fie el caine sau orice alta specie.

Pentru ca in cazul unui caine Terra Nova ne asteptam sa creasca de la aprox. 0,5 kg la nastere la 55 de kilograme in jurul varstei de 1 an, este foarte important sa ii asigurati hrana corecta, de foarte buna calitate (in termeni de continut si volum) pentru a permite ansamblului musculo-scheletal sa se dezvolte armonios si in reperele firesti ale rasei.

Trebuie sa stiti ca un catel poate sa consume in perioada de crestere aproape dublul cantitatii de care are nevoie un caine adult! La maturitate, un caine adult consuma in medie 6-8 masuri de hrana uscata plus 500 de grame pana la 1 kg de carne.

1. Pentru puii de 8 saptamani – cantitatea se va imparti in 4 mese egale pe zi (fara limita de timp);
2. Pentru puii cu varste intre 10-12 saptamani hrana zilnica se va acorda in 3 portii zilnice (fara limita de timp);
3. Dupa varsta de 6 luni – 2 mese pe zi (La interval de minim 6 ore,15 minute acordate fiecarei mese. Cantitatea neconsumata nu se va acorda la urmatoarea masa!);
4. Incepand cu varsta de 1 an se poate servi toata cantitatea de hrana la o singura masa, plus o gustare la un interval de minim 4 ore.

Ideal insa ar fi sa pastrati orarul cu 2 mese, pentru a evita pericolul producerii reactiei numite torsiune gastrica, mai ales in cazul in care cainele vostru este antrenat periodic in activitati dinamice (exercitii, inot, alergari in aer liber cu membrii familiei). Regula celor 15 minute ramane valabila.

Citeste mai mult despreÔÇŽ ┬áAlimentatia cainelui

Aspect Terra Nova

Este un caine de talie mare, puternic, viguros, care impresioneaza prin forta si marea lui putere de lucru. Are capul mare, lat, cu un bot mare, proeminent, cu buze mari, groase si lasate.

Ochii sunt de marime medie si de culoare caprui. Are urechi mici, cu varfuri rotunjite. Coada este mare, lata, puternica si lasata in stare de repaos.

Degetele sunt legate intre ele de o pielita fina care il ajuta la inot. Blana este dubla, groasa, impermeabila, deasa, de lungime medie. Poate avea culoarea negru ca smoala, maro, gri.

Mai exista si varianta negru cu alb denumita Landseer in memoria arstului Edwin Landseer care a pictat cainele favorit al reginei Victoria.

Cainii Newfoundland prezinta o inaltime la umar de 69-74 cm la mascul si de 63-69 cm la femela, si o greutate de 59-68 kg la mascul si de 45-54 kg la femela.

Comportament Terra Nova

Are un termperament exceptional de bland, duios si docil, inteligent si sociabil. Latra rareori, este echilibrat si increzator.

Devotat si afectuos cu stapanul si familia acestuia, protector si prietenos cu copiii, este prietenos si cu alti caini, alte animale sau cu strainii daca nu au intentii rele.

Dresaj Terra Nova

Fiind un caine inteligent si docil, dresaj se face usor si cu rezultate foarte bune daca se foloseste o voce prietenoasa, calma. Dresajul trebuie sa fie echilibrat si consecvent. Are nevoie de miscare. Ii place foarte mult sa inoate.

Dresajul la acest caine trebuie sa fie ferm, echilibrat, consecvent, cu o voce prietenoasa si calma deoarece sunt foarte inteligenti, dornici sa invete, docili si isi ating maturitatea emotionala abia dupa varsta de doi ani.

Chiar daca este un caine bland si calm, ramane totusi un caine de talie mare asa ca este indicat sa il dresati de mic pentru a nu deveni un pericol pentru straini cand va creste mare.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult despreÔÇŽ Dresajul cainelui de companie

Particularitati Terra Nova

Newfoundland-ul este cunoscut pentru faptul ca saliveaza excesiv. Acest aspect poate crea disconfort pentru anumite persoane, desi, multi crescatori considera problema salivatului un sacrificiu mic in schimbul detinerii unui caine temperat, sufletist.

Ingrijirea zilnica este necesara pentru a-i mentine blana dubla neincurcata circa 15 minute pe zi.

Desi acesti caini naparlesc moderat si sezonier si nu sunt cunoscuti ca ar genera alergii la om. Desi este bine cunoscut ca adora sa fie in jurul oamenilor, Newfoundland-ul poate petrece un volum semnificant de timp in mediul exterior, daca vremea este adecvata.

Datorita blanii sale duble, lungi, acesti caini nu tolereaza caldurile extreme sau umiditatea, preferand climatele mai reci.

Este un caine rezistent la intemperii care se simte bine in aer liber, cu un stapan iubitor. Nu este nevoie de multa experienta pentru a tine acest caine, dar trebuie avuta in vedere capacitatea financiara de a face fata nevoilor acestui caine de talie mare. Are nevoie de socializare, dresaj.

Boli Terra Nova

Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.

Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.

Hipertermia brusca este o afectiune serioasa determinata de incapacitatea organismului cainelui de a mai stabiliza temperatura corporala.

Alimentatia neadecvata genereaza la acesti caini eczeme umede.

Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce in timp de pierderea vederii.

Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza normal. In lipsa unei secretii suficiente de hormon tiroidian , afectiunea mentionata se poate produce.

Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave. Terra Nova este predispus la atopie, cistinurie si cardiomiopatie.

In medie, speranta de viata la Terra Nova este de 7-10 ani.

 Poze Terra Nova

Canise Terra Nova

in curand..

Alte rase de caini

 

Alte articole

Cele mai citite articole