Spitz Finlandez

caine Spitz Finlandez
  • Origine: Finlanda
  • Grupa: Non-Sporting
  • Greutate: 14 – 16 kg
  • Inaltime: Masculi: 44–50 cm Femele: 39–45 cm
  • Culori: roscat, auriu, auriu-roscat
  • Dresaj: mediu-dificil
  • Ingrijire: relativ usor de ingrijit, trebuie periat
  • Temperament: jucaus, galagios, loial, inteligent, independent
  • Sanatate: robust si rezistent
  • Pui: 3 – 6 pui
  • Media de varsta: 12 – 15 ani
  • Alte nume: Suomenpystykorva, Finsk Spets, Loulou Finnoi, Finnish Spitz dog

Origine

Ciobanescul islandez este considerat o podoaba a culturii populare islandeze, o mostenire oferita din tata-n fiu de mai bine de 1000 de ani. Numit si Spitz islandez sau cainele de turma islandez, protagonistul nostru este singura rasa de caini originara din Islanda.

Face parte din grupa a 5-a FCI, cea a cainilor nordici si de tip spitz, rase vechi ce inca mai pastreaza caracterul primitv. Rasa Buhund norvegian si Cainele urs de Karelia sunt rudele sale cele mai apropiate.

Originea acestui caine este satrans legata de nasterea poporului islandez. Prin secolul 9 e.n. colonistii vikingi calcau pentru prima oara pe pamantul inghetat al Islandei de azi. Erau insotiti de niste caini robusti, puternici si curajosi, nu cu mult diferiti de Islandezul de astazi.

Viata la ferma depindea in mare masura de prezenta acestor caini. Nu erau doar caini de turma, ci si buni paznici si companioni. Ciobanescul islandez nu se indeletnicea doar cu manatul turmelor de oi ci aveau de indeplinit sarcini mult mai complexe.

Atunci cand o ovina se ratacea prin perisajul necrutator al Islandei, cainele avea datoria sa o gaseasca si sa o aduca teafara la suratele sale. Aceasta implica o mare capacitatea de rezolvare a unor sarcini complexe, spirit organizatoric, independenta si determinare.

Nu doar oile intrau in atributiile destoinicului cainel, ci si turmele de vite sau ponei. Vara, animalele mari erau lasate sa pasca libere prin muntii islandezi, protectia lor fiind asigurata doar de acesti caini. Ei aveau menirea sa le ocroteasca si sa le aduca acasa atunci cand stapanul dorea.

In secolul 18, Islandezul aproape ca a disparut din cauza jigodiei si ciumei, care au exterminat 75% din populatia de caini. Acest fapt a facut ca autoritatile islandeze sa interzica importul de caini. Lucru, de altfel, benefic pentru rasa, care a reusit sa isi pastreze puritatea, cladita in sute de ani.

Chiar daca in prezent este considerata o rasa rara, in lume, Ciobanescul islandez nu este pe cale de disparitie. In tara sa de bastina este chiar foarte popular, iar crescatorii autohtoni se straduiesc sa mentina rasa lor, mandrie nationala, pe linia de plutire.

Poate fi intalnit si sub numele Suomenpystykorva.

Hrana Spitz Finlandez

Spitz-ul Finlandez este un iubitor de mancare. Ii place sa manance si mai ales, ii place sa manance bunataturi. Asa ca atentie la mancarea pe care i-o oferiti si pe care i-o ofera copiii.

Acest lucru ajuta la dresaj pentru ca acest caine face orice pentru o gustare. Atentie la cantitatea de mancare pentru ca se pot ingrasa usor.

Desi nu sunt caini pretentiosi este bine sa i se ofere hrana pentru caine. Nu conteaza daca este cumparata sau gatita in casa, important este sa ii ofere animalului toate vitaminele si proteinele de care acesta are nevoie.

Majoritatea stiu ca unul din alimentele principale este carnea. Sunt stapani care isi hranesc cainii cu carne cruda.

Este recomandata mai saraca in grasimi. Pentru a avea un caine in forma si de greutate normala trebuie sa aveti grija sa-si faca exercitiile zilnice. Nu uitati ca are nevoie de apa proaspata zilnic pentru a bea cand ii este sete.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Spitz Finlandez

Ciobanescul islandez este un caine de talie medie spre mica, cu corp robust, dar bine proportionat. Vazut din lateral, corpul este rectangular, cu linia spatelui mai lunga decat cea a inaltimii la umar.

Gatul este moderat de lung, usor arcuit, musculos si purtat sus. Capul este lat, cu bot conic, ce se termina cu o trufa neagra. Urechile sunt triunghiulare, cu varful rotunjit si purtate erecte. Buzele pigmentate in negru. Coada stufoasa este tinuta sus, sub forma de secera.

Inaltimea este cuprinsa intre 40 si 48 de cm, masurata la umar. Greutatea este cuprinsa intre 9 si 15 kg. femelele sunt sensibil mai mici decat masculii.

Blana poate fi lunga sau scurta, ambele variante fiind graose si rezistente la umezeala. Coloritul poate fi: cafeniu, rosiatic, gri, maro, negru cu pete albe etc.

Comportament Spitz Finlandez

Finnish spitz-ul este un caine activ si prietenos, care adora sa fie in preajma persoanelor familiare. Distant in preajma strainilor, acest caine va latra si poate deveni agresiv cu persoanele care nu-i confera incredere. Unele exemplare pot avea o atitudine dominanta si, in special, masculii.

Finnish spitz-ul este, de asemenea, cunoscut ca si prepelicarul latrator al Finlandei, ceea ce va face sa deduceti ca acestei rase ii place sa latre. Acest lucru poate fi o problema cand este crescut in zonele urbane si aveti vecini in apropiere, in special, daca cainele este lasat afara pentru perioade lungi de timp. Daca nu are nimic de facut, Finnish spitz-ul va latra in orice moment si la fiecare cadere a unei frunze.

Finnish spitz-ul este un caine de companie excelent adresat familiilor care se adapteaza bine atat in regiunile urbane, cat si in cele rurale. Rasa este toleranta cu copii, mai ales daca creste de mic cu acestia.

Acest caine este foarte protector cu familia sa si va latra intotdeauna cand se apropie persoane straine. Prefera ambiantele mai racoroase. Este un caine activ, ceea ce il face un companion excelent pentru jogging.

Finnish spitz-ul poate trai fericit intr-un apartament atata timp cat este scos frecvent la plimbare. Aceasta rasa se va intelege bine cu alte animalute de casa, daca este crescut cu acestea.

Dresaj Spitz Finlandez

Finnish spitz-ii pot fi caini dificil de educat, mai ales cei cu un caracter dominant si independent.

Pentru a avea rezultate este necesar un antrenament ferm si consecvent si multa rabdare.

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Spitz Finlandez

Finnish spitz-ului nu-i place sa fie lasat singur, fara nimic de facut.

Sunt caini inteligenti si necesita o stimulare mentala pentru a preveni dezvoltarea comportamentelor distructive si latratul excesiv.

Boli Spitz Finlandez

Finnish spitz-ul este o rasa robusta si rezistenta cu putine afectiuni cunoscute.

Cele mai frecvente sunt displazia de sold, luxatia patelei si atrofia retiniana progresiva, o maladie care determina degenerarea celulelor nervoase de la nivelul retinei, conducand la orbire.

Durata medie de viata a Finnish spitz-ului este de 12-15 ani.

Poze Spitz Finlandez

poze caine spitz finlandez

poze caine spitz finlandez

Canise Spitz Finlandez

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole

 

Alte articole

Cele mai citite articole

Comentarii
Toate comentariile

Comentarii