- Origine: Africa de Nord
- Grupa: Vanatoare
- Greutate: Masculi: 22-28 kg Femele: 18-23 kg
- Inaltime: Masculi: 66-72 cm Femele: 61-68 cm
- Culori: negru, crem, tigrat, gri
- Dresaj: se face cu rabdare si perseverenta
- Ingrijire: usoara
- Temperament: Alert, credincios, inteligent, sensibil
- Sanatate: sanatos si robust
- Pui: 4 – 8 pui
- Media de varsta: 10 – 16 ani
Origine
Provine din Africa de Nord si se considera ca este descendentul ogarului egiptean Aboker care a existat in Egipt cu mii de ani in urma.
Este cainele populatiei Berbere din Maroc, Tunisia, Algeria si Libia, al beduinilor care il folosesc la vanatoarea de animale mici si mijlocii.
In comparatie cu alti caini care sunt priviti de catre arabi ca fiind „impuri”, acest caine este pentru acestia animalul cel mai nobil si mai pretios, fiind iubit si ingrijit cu mare atentie.
In Europa a patruns doar la mijlocul secolului al XX-lea, dar nu este prea raspandit.
Hrana Sloughi
Ca si in cazul celorlalti ogari nici ogarul arab nu face exceptie. Nu necesita multa hrana, dar aceasta trebuie sa fie bogata din punct de vedere nutritional.
O alimentatie sanatoasa este importanta pentru ogari in general. Majoritatea stapanilor si crescatorilor stiu ca detin un caine pretentios si mofturos.
Nu este usor sa ii stabilesti dieta unui ogar, dar cand ai reusit acest lucru ai scapat de o problema importanta. La fel ca restul animalelor este de preferat ca animalul sa fie hranit de 2-3 ori pe zi, in loc de o masa mare.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Sloughi
Este un caine de talie mare, musculos, suplu, elegant, viguros, are capul lung, craniu plat, mai lat intre urechi, stop usor marcat, bot lung, conic, cu nas negru sau maro inchis.
Ochii sunt ovali, de marime medie si de culoare inchisa. Urechile sunt triunghiulare, usor rotunjite la varf, nu prea mari, lasate pe langa cap. Are un gat lung si puternic.
Coada este lunga, subtire, conica, arcuita la varf, o tine lasata in repaos sau ridicata in miscare.
Blana are un par scurt, moale, des si poate fi de culoarea nisipului, roscat amestecat cu alb si negru, cu sau fara masca inchisa la culoare sau pete albe pe piept si varful degetelor.
Comportament Sloughi
Este un caine foarte rezistent fizic, mandru, independent, destul de incapatanat, energic. Este afectuos si devotat stapanului, dar vigilent si neincrezator cu strainii.
Daca este socializat de mic cu diverse persoane, oriunde, accepta copiii, alti caini, chiar si unele animale din gospodarie cum ar fi pisicile.
Este folosit la vanatoare de animale mici sau mari (gazele, porci mistreti), la paza locuintei si ca animal de companie. Blana acestui caine nu necesita prea multa ingrijire. Un periaj ocazional este suficient.
Dresaj Sloughi
Dresajul acestui caine trebuie facut de o persoana cu experienta, cu multa rabdare.
Cu un dresaj consecvent, ferm, fara a fi dur si prin crearea unei legaturi de respect intre caine si dresor, se pot obtine rezultate destul de bune.
Cainele trebuie dresat in mod constant dar fara comenzi dure, pentru a se obtine rezultate bune trebuie sa se creeze o legatura bazata pe prietenie si respect intre caine si stapan.
Acest caine este recomandat drept caine de companie si caine de paza mai ales persoanelor cu experienta in cresterea cainilor si care sunt foarte active.
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Sloughi
Este recomandat sa fie tinut la casa, unde sa se miste in voie intr-o curte ingradita, el avand mare nevoie de miscare fizica.
Nu se recomanda sa fie lasat liber in spatii publice, pentru ca are tendinta innascuta sa alerge dupa diferite animale in miscare, de aceea trebuie dresat de mic, pentru a fi invatat sa socializeze cu alti caini si cu diverse persoane.
Boli Sloughi
Sloughi este in mare parte neschimbat fata de cum era in cele mai vechi timpuri, si isi pastreaza astfel o sanatate robusta genetica.
Doar cateva conditii genetice au fost observate la aceasta rasa, in special, atrofia retiniană progresivă (PRA).
Din fericire Sloughi este una dintre rasele in care aceasta conditie poate fi testata cu o proba de sange, iar dupa test lucratorii incearca sa elimine PRA din fondul genetic.
Ca toti ogarii, Sloughi este foarte sensibil la anestezie, si poate fi sensibil la vaccinuri, incalzire, precum si alte medicamente, deci aceste tratamente de rutina ar trebui date separat cu pauza in loc sa fie date dintr-o data.
In cazul in care toti pasii sunt respectati, rasa tinde sa se bucure de sanatate excelenta in varsta.
Poze Sloughi
Canise Sloughi
in curand..
Alte rase de caini
Cele mai citite articole