ORIGINE SHIBA INU
Cainele din rasa Shiba Inu s-a dezvoltat pe pantele abrupte ale muntilor Japonezi. In jurul anilor 1920 rasa Shiba Inu si-a primit numele oficial. Primul standard al rasei a fost scris in anul 1934. In luna Decembrie 1936, rasa a fost desemnata ca fiind o resursa naturala pretioasa a Japoniei, prin intermediul unui Act oficial venit din partea Institutului Cultural. Majoritatea acestor câini provin din zona Yamanashi sau San In, adusi acolo din zona muntoasa. Cel de-Al Doilea Razboi Mondial a dus rasa de caini Shiba Inu in pragul extinctiei. Pe langa daunele produse de cel de-Al Doilea Razboi Mondial, la cativa ani dupa finalizarea acestuia, rasa Shiba Inu a fost lovita de un val masiv de îmbolnăviri cu pestă canină, care a dus rasa și mai aproape de extinctie. Cei cativa caini care au reusit sa ramana in viata au provenit din trei linii distincte: San In Shiba, Mino Shiba si Shin Shu Shiba. Cainele Shiba Inu de astazi este descendent al acestor trei varietati de caini.
CARACTERISTICILE RASEI
Acestia sunt caini cu o personalitate neinfricata, curajosi si cu aspect frumos. A detine un Shiba Inu inseamna exercitii, dresaj si socializare. Cainii Shiba iubesc familiile si vor vrea sa fie inclusi in toate activitatile acesteia. Se poarta foarte bine cu copiii, in general cu cei care au deja cativa ani. Sunt caini iubitori, afectuoși, caini care au nevoie de o multime de activitati pentru a se mentine sanatosi.
Shiba Inu are nevoie de câteva plimbări pe zi și o mulțime de timp pentru a fugi. Sunt in general agresivi fata de alte animale. E necesara o ferma sau a o casa cu destul de mult spațiu exterior pentru ca Shiba Inu să iai consume energia. Le plac jocurile interactive, iar activitatea ideală pentru un Shiba Inu este cursul de agilitate. Au nevoie de socializare pentru a nu mai fi agresivi cu alti caini. Aceasta rasa are obiceiul de a-si exprima plictiseala prin latrat excesiv, urlat si mestecatul de mobila.
Shiba Inu nu au nevoie de foarte multa îngrijire. Sunt niste caini care in mod natural sunt curati si fara miros specific de caine. O baie atunci când este nevoie ar trebui să ajungă. Atentie: imbăierea prea deasa ar putea duce la uscarea pielii si a blănii. O dată la trei luni e suficient. Nu uitati de asemenea de ingrijirea dentara.
DRESAJUL UNUI SHIBA INU
Rasa Shiba Inu este una dificil de dresat. Multi crescatori recomanda un dresor profesionist care intelege personalitatea acestui caine dominant, cu caracteristici de lider. Sunt animale destepte, carora le place sa isi foloseasca mintea si corpul. In timp si cu mult dresaj si socializare veti reusi sa aveti un asemenea caine aproape perfect.
BOLI CARE POT SA APARA LA ACEASTA RASA
Shiba Inu este o rasa in general santoasa, cu putine boli cunoscute ca fiind particulare lor. Alergiile se manifestă destul de des la aceasta rasa, cele mai intalnite fiind cele la mancare, cele la diverse elemente solide si alergiile respiratorii. E bine de stiut care sunt bolile care pot sa apara la aceasta rasa:
– displazia de sold si displazia de umar, apare cel mai des odata cu imbatranirea cainilor din aceasta rasa. Cel mai bine este sa aflati daca parintii cainelui au suferit sau sufera de aceasta boală.
– atrofia retinala progresiva. O boala oculara care implica deteriorarea graduala a retinei. La inceputul bolii, cainii isi pierd vederea nocturna, urmand ca pe masura ce boala se agraveaza, sa isi piarda si vederea pe timpul zilei.
– epilepsia este o condiție neurologica care de cele mai multe ori este mostenita.
– glaucomul este o afectiune oftalmologica prin care creste tensiunea intraoculara si poate sa duca la compromiterea vederii intr-un timp scurt. Ochii produc constant un fluid care daca nu se scurge corect produce acea presiune in globul ocular.
– melanomul ochilor/glaucom secundar apare ca o masa pigmentara, de obicei superficiala, cu extindere progresiva si aduce cu el exoftalmie, strabism, keratita.
– cistinuria este o boala congenitala prin care e eliberata in urina o cantitate mare de cistina si alti aminoacizi dibazici, cauzata de faptul ca cistina are o solubilitate redusa, ceea ce duce la o predispozitie pentru formarea de calculi renali.
– hipotiroidismul apare atunci cand corpul nu poate sa isi mentina nivelurile corecte de hormoni tiroidieni.
– luxația patelara reprezinta o deplasare a doua oase articulate, aflate in spatele genunchiului si care determină o pierdere a suprafetei de contact. La rasele mici această luxatie apare sub forma unei diformitati a tibiei sau a femurului.
Comentarii