- Origine: China
- Grupa: Non-Sporting
- Greutate: Masculi:25-30 kg Femele: 18-25 kg
- Inaltime: 46-51 cm
- Culori: Negru, rosu, crem, liliac
- Dresaj: ferm, este incapatanat
- Ingrijire: are nevoie de miscare
- Temperament: devotat, suspicios, dragastos, independent
- Sanatate: Atentie la bolile ereditare
- Pui: 4 – 6 pui
- Media de varsta: 9 – 11 ani
- Alte nume: Shar Pei Chinezesc, Shar-Pei, Shar Pei dog
Origine
Shar-pei-ul este o rasa foarte veche si unica, existand de secole in provinciile sudice ale Chinei, respectiv in Kwan-Tung. Este foarte probabil ca rasa sa dateze inca din jurul perioadei Dinastiei Han (202 i.Hr. – 220 d.Hr). Ascendentii exacti ai Shar-pei-ului nu sunt pe deplin cunoscuti. Se crede ca ar fi un descendent al Chow-chow-ului, cu toate acestea, singura legatura clara intre aceste rase este limba violet. Initial recunoscuta ca o rasa de lupta, Shar-pei-ul isi gasea, de asemenea, utilizarea si la vanatoare, la pastorirea vitelor si pentru aparare domeniului stapanului sau.
Termenul shar-pei se traduce ca blana rugoasa, nisipie sau ca blana asemanatoare glaspapirului sau smirghelului referindu-se la senzatia de par aspru, tepos al blanii acestei rase. Dupa ce comunistii au preluat puterea in China, cainii au fost efectiv eliminati. Din moment ce cainii au fost, initial, proprietatea bogatasilor, ei au fost considerati a fi o amintire a unei clase de elite care nu mai exista. Actiunea de a detine un caine in timpul regimului comunist atragea dupa sine pedepse severe.
Datorita, in primul rand, eforturilor omului de afaceri Matgo Law din Hong Kong (care la momentul respectiv era o colonie a Marii Britanii), cativa Shar-pei au fost importati in Hong Kong si Taiwan. De acolo, inmultirea a continuat, iar rasa s-a perfectionat. Din 1968, Shar-pei-ul era recunoscut de catre Hong Kong Kennel Club. Rasa si-a facut aparitia pentru prima data in Statele Unite in 1966 si a fost in cele din urma acceptata de catre American Kennel Club in 1988 ca membra a grupei raselor non-sporting (de agrement).
Erau utilizati la vanatoare, paza cirezilor si protectia caminului si familiei, fiind crescuti in acea perioada pentru inteligenta, forta fizica si aspectul fizic amenintator. Cativa ani mai tarziu cainele din rasa Shar-Pei a ajuns apreciat la luptele dintre caini, gratie pielii prea largi si a mantalei extrem de aspre, trasaturi menite sa il ajute in lupta pentru ca adversarului i-ar fi fost greu sa ii apuce si sa ii mentina trupul intre dinti.
Alte calitati ale sale, dorite pentru a putea preveni ranirea in altercatii constau in urechile mici si ochii adanciti in orbite. Popularitatea sa deosebita in aceste lupte i-a adus numele de Cainele Chinezesc de Lupta. Atunci cand comunistii au venit la putere la mijlocul secolului XX, guvernul a impus initial o taxa costisitoare pentru toti cainii, urmata de interzicerea cresterii lor. Apoi au fost scosi in afara legii, ceea ce a dus la pierderea a mii de exemplare.
In acele timpuri cainii de rasa Shar-Pei au fost salvati de la extinctie de un om de afaceri din Hong Kong, pe nume Matgo Law ce a apelat la americani in 1973 prin intermediul unei reviste canine. La sfarsitul anilor 80 cainele Shar-Pei a fost descris in Cartea Recordurilor drept cel mai rar din lume. Popularitatea rasei Shar-Pei, al carei nume de traduce ca „piele de nisip”, cu referire la blana aspra, a crescut imens in ultimele decenii.
Hrana Shar Pei
In alimentatia rasei shar-pei este bine ca hrana sa contina 20-24% proteina si minim 12% grasimi.Tinand cont de acesti parametri este mai usor sa reusim sa-i respectam in cazul in care alegem ca hrana cainelui sa fie bazata exclusiv pe hrana uscata de tip industrial, in care ingredientele sunt bine dozate.
Conditia este, ca in cazul in care hranim cainele cu hrana uscata industriala, sa alegem calitatea super premium. O hrana de proasta calitate poate produce probleme de sanatate si totodata o cheltuiala in plus la medicul veterinar.
Sunt suficiente marci de hrana industriala pe piata din Romania, care se potrivesc rasei shar-pei si o sa-mi permit sa enumar cateva:Belcando Puppy, Trainer Fitness Puppy, Hill’s Puppy cu miel si orez.
A doua modalitate de hranire pe care o putem alege este aceea de a-i da cainelui numai hrana preparata in casa.In general aceasta alimentatie se bazeaza pe un amestec egal de orez, carne(de pui sau vita) si legume.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Shar Pei
Shar-pei-ul este usor de recunoscut datorita pielii sale cutate. Mai accentuate la catei, la majoritatea Shar-pei-lor adulti inca se pastreaza multe dintre aceste cute. Din moment ce cainele a fost, initial, creat ca si rasa de lupta, pielea lasata, extrem de mobila ii permite Shar-pei-ului sa se intoarca si sa-si continue lupta, chiar daca este inhatat de alt caine.
Exista doua varietati distincte de aspect al blanii la Shar-pei, ambele cu par scurt si aspru. Cele mai cunoscute varietati de culoare sunt cafeniu, negru, crem, roscat, ciocolatiu si argintiu.
In afara cutele caracteristice, Shar-pei-ul este una dintre rasele rare a carui limba este albastru inchis-violet. Capul este lat, cu un bot plat si cu buze groase amintind de un hipopotam. Urechile sunt mici, cazute, purtate pe langa cap. Coada este tinuta in sus si rasucita pe spate formand o bucla mai stramta sau mai larga. La Shar-pei-ul adult inaltimea la nivelul greabanului este de 46-51 cm, iar greutatea corporala poate ajunge pana la 18-25 kg.
Comportament Shar Pei
Cateii de rasa Shar-Pei sunt deosebit de loiali fata de stapan, exceleaza prin inteligenta ascutita, nu sunt genul care sa asculte de fiecare data orbeste comenzile. Cainele din rasa Shar-Pei este jucaus, activ, dominant si curajos. Leaga o relatie foarte stransa cu familia lor, dar nu sunt ostili fata de straini. Daca cainele Shar-Pei intalneste pisici si copii cat este inca pui, atunci nu in mod obisnuit nu va avea nici o problema cu acestia.
Cateii rasa Shar-Pei au o expresie incruntata, dar sunt surprinzator de calmi, independenti si devotati. Sunt atat de populari si pentru ca sunt companioni incantatori si buni caini de paza, avand puternice instincte de aparare. Cainii din rasa Shar-Pei traiesc pentru a-i fi alaturi stapanului, fiind deosebit de sensibili la dispozitiile si emotiile acestuia, intelegandu-i fiecare gest. Cainele Shar-Pei daruieste iubire neconditionata, nu cere in schimb decat sa isi simta familia aproape si sa fie inclus in cat mai multe activitati posibile. Daca este abandonat in curtea din spate si exclus din viata de familie, nu numai ca va fi nefericit, dar s-ar putea sa si manifeste probleme de comportament.
Cainii din rasa Shar-Pei necesita un stapan increzator, rabdator, daca sunteti prea inconstant, delicat si bland in ochii cainelui, el va fi tentat sa preia controlul. Aceasta rasa are nevoie de un dresaj ferm, dar gentil si extrem de consecvent, potrivit firii lor incapatanate si indraznete. Cateii de rasa Shar-Pei vor refuza comenzi de la membrii familiei care nu au reusit sa se impuna in fata lor. Cainilor de rasa Shar-Pei, incapatanati si independenti, trebuie sa li se arate cu blandete, dar si cu fermitate , care este pozitia lor in casa si cine detine controlul. Ei au nevoie de un stapan care sa aiba abilitatea sa fie liderul haitei.
Ca la majoritatea cainilor, dresajul de obedienta de baza este esential pentru a face din Shar-Pei un bun companion de familie, si un bine educat, si astfel acceptat membru al societatii. Este un caine inteligent, care invata repede ce este necesar sa execute, cu conditia ca dresajul sa fie aplicat cu blandete, fermitate, corectitudine si consecventa. Pentru a scoate ce e mai bun din cateii de rasa Shar-Pei e necesar sa se aplice metodele de educatie pozitiva, bazate pe recompense.
Tonul aspru si corectiile fizice nu va vor face sa ajungeti departe cu educatia, dar vor duce la lipsa respectului, a increderii si confuziei. Deosebit de inteligenti, se plictisesc usor daca li se cere sa execute repetat exercitii pe care le stiu deja. Cheia consta in a mentine sesiunile de dresaj scurte, nostime si cat mai variate posibil. Socializarea trebuie inceputa precoce, introducerea catelului in situatii cat mai variate, unde sa poata sa cunoasca oameni si lucruri noi, il vor ajuta sa se integreze mai usor in lumea oamenilor, si ar trebui sa previna orice tendinta de suspiciune exagerata fata de straini.
Cateii de rasa Shar-Pei sunt igienici, mananca curat si invata repede sa isi faca necesitatile fiziologice in exteriorul locuintei, dar urasc apa si ar face orice ca sa evite contactul cu ea. Vointa de fier, increderea in sine, uneori incapatanarea cateilor de rasa Shar-Pei indica faptul ca nu sunt o alegere recomandata pentru proprietarii novice.
Dresaj Shar Pei
In ultimii ani, multe dintre exemplarele de Shar-pei au manifestat comportamente agresive si greu de strunit.
Dupa multa munca din partea crescatorilor, rasa de astazi este semnificativ mai putin agresiva si mai usor de controlat.
In ciuda acestui aspect, rasa nu trebuie tinuta sub un control riguros si nu necesita o socializare timpurie.
Fiind un protector al familiei innascut, Shar-pei-ul este un bun caine de paza.
Cele mai citite articole
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Shar Pei
Shar-pei-ul poate avea un comportament agresiv fata de straini si nu are suficienta rabdare sa suporte poznelor copiilor. Cainele prefera sa fie regele sau regina casei. Din acest motiv, este de o importanta covarsitoare pentru proprietari, ca acestia sa se impuna ca lideri ai familiei, timpuriu in viata cainelui.
Puii de Shar-pei cresc foarte repede intr-un timp scurt, motiv pentru care trebuie hraniti corespunzator.
Shar-pei-i necesita multa miscare pentru a-si consuma energia, dar trebuie sa aveti in vedere sa-i tineti in lesa, in public, pentru ca au tendinta de a sari la harta cu alti caini, iscandu-se adevarate lupte. De asemenea, nu trebuie sa-l extenuati in zilele toride, deoarece ei nu suporta temperaturile crescute.
Shar-pei-ul trebuie periat periodic. Blana lor nu trebuie niciodata trimata. Aceasta rasa prezinta o blana simpla, fara puf profund si protector. Shar-pei-ul naparleste sezonier sau putin cate putin pe tot parcursul anului. Imbaierea o data pe saptamana si perierea zilnica sunt absolut necesare in timpul perioadelor de inlocuire ale blanii. Unii proprietari sustin ca au dezvoltat alergii la blana aspra a Shar-pei-ului.
Boli Shar Pei
In general, Shar-pei-ul este un caine sanatos cu cateva implicatii de ordin medical. Totusi, urmatoarele afectiuni au fost semnalate cu o frecventa crescuta:
– entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand induce probleme mult mai severe.
– glaucomul este o afectiune grava si dureroasa care determina cresterea presiunii intraoculare. Poate conduce la orbire daca nu este tratat la timp.
– piodermita se refera la infectiile cutanate profunde.
– atopia este o boala a pielii de natura alergica.
– hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza adecvat. In lipsa unei cantitati suficiente de hormon tiroidian, imbolnavirea se poate produce.
Febra Shar-pei-ului este un sindrom neinteles inca in totalitate. Shar-pei-ii afectati prezinta febra intermitenta si marirea in volum a genunchilor (umflati). In plus, desi acestea nu apar frecvent, urmatoarele afectiuni au fost, de asemenea, semnalate:
– torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata animalului asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
– displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.
De asemenea, Shar-pei-ul este predispus la demodecie (demodicoza), displazie de cot, amiloidoza si prolapsul pleoapei a III-a.
Poze Shar Pei
Canise Shar Pei
- Canisa Imperial Fu
- Adresa: Vrancea, Romania
- Telefon:+40740044244
- Email: –
- Website: http://sharpeiromania.webs.com/
2. Canisa Bonomiella
- Adresa: Polonia
- Telefon:+48 696 636 300 / +48 62 78 12 279
- Email: –
- Website: http://www.sharpei-bonomiella.pl/
Alte rase de caini