- Origine: Scotia
- Grupa: Terrier
- Greutate: 8-10 kg
- Inaltime: 25 – 30 cm
- Culori: negru, tigrat, crem
- Dresaj: se face cu rabdare
- Ingrijire: periere periodica
- Temperament: jucaus, alert, independent, iute
- Sanatate: in general sanatos
- Pui: 4 – 6 pui
- Media de varsta: 12 – 15 ani
- Alte nume: Scottie, Aberdeen Terrier, Scottish Terrier dog
Origine
Scottish terrier-ul, cunoscut si ca „Aberdeen terrier”, numit popular Scottie este o rasa de caine pitic, mai exact, una din cele cinci rase de terrier care provin din Scotia, celelalte fiind Skye, Cairn, Dandie Dinmont si West Highland White Terrier. Scotish terrier-ul este o rasa independenta si robusta cu o blana mai aspra la exterior, dar moale si deasa la baza.
Are o forma distincta si a fost detinut de multe celebritati, inclusiv al 32-lea presedinte al americii Roosvelt. Descris ca un caine teritorial poate fi un caine de paza bin si tinde sa fie foarte loial familiei lor.
Si la capitoul celebritate si cultura sta bine. Este singurul caine care a trait la Casa alba mai mult de 3 ori. Presedintele Roosvelt a fost renumit pentru catelul sau Fala, un cadou de la verisoara lui Margaret Stuckley. Presedintele o iubea atat de mult pe Fala ca rareori pleca undeva fara ea. Inainte l-a mai avut alti doi terrieri pe nume Duffy si Elanor, sotia lui l-a avut pe Meggie cand a venit la Casa alba. Mai recent, presedintele Bush a avut doi terrieri pe nume Barney si Beazley.
Barney a jucat in doua filme produse la casa alba. Alte persoane care au avut Scottish terrier: Regina Victoria, Eva Braun, Dwight D. Eisenhover, Jacqueline Kennedy Onassis, Ed Whitfield, Rudyard Kipling si presedintele Poloniei Lech Kaczynsky. Scottie este, de asemenea, renumit pentru prezenta sa pe tabla jocului monopoly. Inca de la aparitia jocului popularitatea lui a crescut mai ales in Scotia si America.
Gruparea initiala a mai multor terrieri highland (inclusiv Scottie) a generat o oarecare confuzie in linia rasei. In documentele de la inceputul sec. 16 nu se specifica daca Scottie este predecesorul lui Skye sau invers. Scottie a fost initial crescut pentru a a vana bursuci si vulpile din Highland, Scotia. Originea reala a rasei este obscura si lipsita de documente.
Primele scrieri despre un caine asemanator cu Scotish terrier-ul dateaza din anul 1436. Doua sute de ani mai tarziu Sir Joshua Reynolds a pictat un portrer al unei tinere care mangaie un caine similar cu Scottie din zilele noastre. In secolul 17 cand regele James VI devenea James I al Angliei a trimis 6 scotish terrieri unui monarh francez drept cadou. Dragostea si admiratia sa pentru aceasta rasa i-a sporit popularitatea in intreaga lume.
Dupa secolul 19 multi scriitori au afirmat ca in Anglia exista doua tipuri de terrier scotian: cel scotian care cu siguranta este rasa pura si cel englez care a fost produs prin incrucisare. In timp ce unii incrucisau rasa spre a obtine altceva, crescatorii au incercat sa standardizeze rasa. In 1881 Scottish terrier club of England a fost fondat drept primul club dedicat rasei. Secretarul clubului HL Ludlow este responsabil pentru popularitatea rasei in parile de sud ale Marii Britanii. In anul 1888 se infinteaza si in Scotia clubul „Scottish terrier club of Scotland”.
Dupa lungi dezbateri in 1930 s-a acceptat un nou standard care a revolutionat rasa, standard recunoscut si de Kennel club din Anglia. Scottie a fost introdus in America abia in anul 1890, iar in anul 1936 era a 3-a cea mai populara rasa din Statele Unite. Scotish terrier se bucura de atentia lumii din plin castigand 9 concursuri, mai mult de cat orice alta rasa, cu exceptia fox terrier wire. Prima medalie a fost castigata in 1911, iar ultima in 2010.
Hrana Scottish Terrier
Intoxicatia alimentara este una din cele mai comune probleme cu care se confrunta proprietarii de terrieri. De ce ? Pentru ca nu stiu cum sa-si hraneasca animalul. Dupa cum am mai spus si la alte rase nu toate alimentele pe care le consuma omul sunt bune si pentru animal. Unele sunt chiar interzise, ca de exemplu ciocolata.
Unul din motive este cantitatea de substanta atribuita unui corm de 4-5 ori mai mic. Simptomele unei intoxicatii alimentare sunt aceleasi ca la om: diaree, varsaturi (voma), proasta dispozitie, dureri stomacale, scarpinatul excesiv, infectii cutanale, caderea parului, infectii. Principalele alimente care ii provoaca probleme cainelui sunt: carnea de vita, pui, oua, porumb, produse lactate, soia, grau.
Este nevoie de generatii pentru ca un animal sa dezvolte o toleranta la anumite alimente. Asa ca pana vor trece cel putin cateva generatii va rog sa-l hraniti pe Scottie cum se cuvine. Daca nu stiti ce mancare sa-i oferiti cel mai bine este sa cumparati mancare pentru caini de la un magazin gata preparata.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Scottish Terrier
Scottish terrier-ul este un caine de telie mica, dar are un corp musculor si gatul gros si puternic. Picioarele sunt scurte, chiar prea scurte proportinal cu gatul lung.
Desi nu are labe mari ii place sa sape. Urechile si coada sunt caracteristice rasei, ele sunt tinute drepte tot timpul. Ochii sunt mici si migdalati de culoare maro sau negru.
Masculul are o greutate de 9-10kg si o inaltime de 25cm, iar felema 8-9 kg cu inaltimea de 20-25cm. Blana este aspra la exterior, dar deasa si moale la baza. In general este intalnit in culoarea negru, dar poate fi si tigrat sau alb.
Comportament Scottish Terrier
Este o rasa teritoriala, alerta, care se deplaseaza repede, poate chiar mai repede decat alte rase terrier. Este cunoscut ca fiind independent, sigur pe el, jucaus, inteligent, etc. A fost poreclit „Diehard” datorita naturii sale si determinatii de care da dovada. A fost descris ca fiind iubaret, dar si incapatanat.
Poate fi uneori distant, cu toate ca s-a observat ca sunt foarte loiali familiei lor si se ataseaza in special de o persoana sau doua mai mult decat restul. Scottish terrier-ul este un caine de paza foarte bun pentru ca latra doar atunci cand este necesar si este precaut cu strainii. Crescut initial pentru vanatoarea de vulpi si bursuci este un animal neinficat. Este dispus sa alerge veverite, soareci, sobolani, pisici, s.a.
Dresaj Scottish Terrier
Scottie face parte din familie si cum ocupa un loc important, prezenta lui afecteaza atat viata ta cat si a membrilor familiei tale, si pentru a exista o relatie cat mai buna intre el si voi ii trebuie un dresaj corect. Cu cat stie mai multe comenzi cu atat comunicarea va fi mai usoara. Este exact ca un copil care merge la scoala pentru prima data.
Trebuie sa stiti ca prin natura lor scotish terrierii sunt caini independenti cu o personalitate puternica (unii o numesc incapatanare). Are tendinta naturala de a prelua comanda si de a fi sef. Daca nu il controlezi tu, te va controla el pe tine. Trebuie sa-l faci sa inteleaga ca el trebuie sa faca ce ii spui tu si nu invers. Tu dai comanda si el executa, sau el face ce vrea si tu il vei urma.
Ca orice alta rasa trebuie tratat ca un copil, cu intelegere, cu rabdare, niciodata cu fermitate sau tipete. Nu il loviti pentru ca dupa ce ca nu va invata nimic poate deveni agresiv, e normal sa se apere. Dresajul este mai dificil la inceput pentru ca dupa cum spuneam nu le place sa fie condusi, ci sa conduca. trebuie rabdare.
Este recomandat ca sedintele de dresaj sa fie scurte si dese. Ele trebuie sa fie scurte si la obiect ca altfel cainele se poate plictisi si nu-ti mai acorda atentie. Repetitia este mama invataturii. Cand reuseste rasplatiti-l cu laude, mangaieli si/sau mici recompense. Toti membrii familiei este bine sa foloseasca acelasi mod de comunicare.
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Scottish Terrier
Doua probleme ereditare sau caracteristice acestei rase: boala von Willebrand si osteopatia craniomandibulara.
Crampe, luxatii s-a mai observat la aceasta rasa. Cataracta sau glaucomul poate aparea odata cu inaintarea in varsta.
Nu exista probleme de piele in special la acest caine dar daca are contact cu microbul poate lua paraziti sau raie. Durata de viata este de obicei cuprinsa intre 11-13 ani.
Boli Scottish Terrier
Scottie are o sansa mare sa dezvolte cateva tipuri de cancer. Conform cercetarilor programului medical veterinar care dateaza din 1986 poate sa dezvolte unul din cele 6 tipuri de cancer: cancerul de vezica, melanomul malign, carcinomul gastric, etc.
Conform cercetarilor sunt de 20 mai multe sanse sa faca cancer la vezica decat alte rase. Raportul este de 2:1 la femele. Simptomele sunt urinarile dese, infectii, etc. In scopul de a ajuta prevenirea cancerului la caine, proprietarul ar trebui sa se asigure ca animalul nu intra in contact cu erbicide, pesticide, solventi, fum de tigare, s.a.
O alta problema pe care o poate avea cainele tau: crampele. Este vorba despe o tulburare ereditara care impiedica animalul sa se deplaseze. Aceasta este cauzata de creierul cainelui care din cauza durerii acesta merge haotic(deplasarea picioarului inainte nu se mai face in mod normal, misca picioarele in spre lateral) si la o viteza mai mare, chiar o alergare tinde sa cada si chiar cade de cele mai multe ori.
Boala von Willebrand este o tulburare ereditare a coagularii sangelui atat la caine cat si la om. Aceasta poate provoca tulburari ale unei functii care provoaca sangerari prelungite. La caini se pot vedea sangerarile nazale. Sunt trei stagii la aceasta boala, I cel mai des intalnita, iar II si III sunt de forma mai avansata si mai rare. Boala von Willebrand este relativ comuna la scottish terrier.
Poze Scottish Terrier
Canise Scottish Terrier
- Canisa inglyber
- Adresa: Le Pont Bernot 18320 TORTERON France
- Telefon: 02 48 76 10 21 / 06 81 50 59 16
- Email: contact@inglyber.com
- Website: http://inglyber.com/
2. Canisa Raibeart
- Adresa: Braila ,Romania
- Telefon: 0747379316
- Email:revelioh@yahoo.com
- Website: http://www.raibeartscotties.com/
Alte rase de caini
Cele mai citite articole