- Origine: Germania
- Grupa: Working
- Greutate: Masculi: 27-48 kg Femele: 25-34 kg
- Inaltime: Masculi: 66-71 cm Femele: 58-66 cm
- Culori: negru, negru-maro, maro
- Dresaj: mediu
- Ingrijire: relativ usor de ingrijit
- Temperament: puternic, loial, inteligent, dominant
- Sanatate: predispusi la unele boli
- Pui: 5 – 10 pui
- Media de varsta: 12 – 15 ani
- Alte nume: Riesenschnauzer, Giant Schnauzer dog
Origine
Cainii din rasa Schnauzer Urias s-au dezvoltat din Schnauzerul Standard. Pentru a castiga in marime rasa a fost ameliorata cu exemplare de Dog German si Bouvier de Flandra. Arealul geografic originar al Schnauzer-ilor Uriasi este zona din sudul Germaniei, nord-estul Frantei si vestul Elvetiei.
Acesti caini au fost initial utilizati pentru a mana vitele, dar in zilele noastre sunt companioni deosebit de populari. In Europa sunt folositi cu succes in munca de politie, avand o infatisare intimidanta, gratie taliei mari si a expresiei serioase.
In Statele Unite ale Americii si in Canada fac parte din echipele de cautare si salvare a victimelor, si sunt utilizati si in aeroporturi la detectia de substante ilegale sau periculoase. Caini cu o infatisare deosebit de asemanatoare au fost reprezentati in tablouri si in sculpturi inca din anii 1400.
In secolul al XV-lea a inceput sa fie folosit la manatul cirezilor de bovine, pana ce s-au dezvoltat caile ferate. A fost des utilizat ca si caine ce insotea postalioanele, gratie rezistentei fizice impresionante.
In secolul al XIX-lea, cainii Schnauzer Urias au devenit apreciati caini de paza a macelariilor in orase. In timpul celor doua razboaie mondiale aceasta rasa a fost utilizata in munca de politie si in unele actiuni de razboi, drept urmare in acele perioade exemplarele rasei s-au imputinat in mod ingrijorator.
In perioada postbelica s-a inregistrat un reviriment gratie atasamentului fata de rasa dovedit in special de catre crescatorii germani si elvetieni. Numele rasei provine de la cuvantul german „schnauze”, ce semnifica bot.
Hrana Schnauzer Urias
Fiind un caine activ si energic (mai ales daca avem in vedere varietatea miniaturala), Schanauzer are nevoie sa consume zilnic o cantitate considerabila de calorii, pentru a-si mentine sanatatea la cote optime. Energia este asigurata de prezenta in organism in proportii suficiente si corecte a proteinelor, grasimilor si carbohidratilor.
Proteinele sunt vitale in procesul de crestere si dezvoltare a organismului. Ele reprezinta caramizile din care este construita fundatia nutritiei si sunt alcatuite din unitati numite aminoacizi.
Din cei 22 de aminoacizi necesari organismului in ansamblu, un numar de 10 sunt esentiali si este vital sa se regaseasca in hrana zilnica a acestui caine. Acestia sunt: Arginina, Histidina, Izoleucina, Leucina, Lizina, Metionina, Fenilalanina, Treonina, Tritofan si Valina.
Daca la tipul de hrana pentru care va decideti este atasata si o lista detaliata a continutului in substante si componente, este bine sa va asigurati ca acesti aminoacizi sunt mentionati. Ca in cazul tuturor raselor de caini, si cand vorbim de hranirea unui Schauzer (urias, standard sau pitic/miniatural) trebuie sa avem in vedere ca ajustarea formulei de hrana va respecta criterii importante cum ar fi varsta cainelui, talia si nivelul real de activitate.
In orice caz, nu toate proteinele sunt digerabile in aceeasi masura si prezinta proprietati diferite, deci asigurati-va ca hrana cainelui vostru contine proteine de calitate superioara si usor digerabile. Spre exemplu, un nivel de 36% proteine continut de o formula de hrana bazata pe carnea de iepure (un tip de carne bine asimilat de cainii din rasa Schnauzer) nu va avea acelasi efect ca un nivel identic prezent, de data aceasta, intr-o formula de hrana bazata pe boabe de porumb, faina de soia si faina din carne si organe de pui.
Lipidele (grasimile) sunt, la randul lor, o componenta importanta in hrana pentru caini. Reprezentand o sursa foarte concentrata de energie, faciliteaza absorbtia, depozitarea si transportul vitaminelor liposolubile, cum este cazul vitaminelor A, D, E si K. Lipidele sunt, de asemenea, o sursa esentiala pentru acizii grasi. Excesele in aceasta arie sunt, la randul lor, periculoase. Hranirea in exces cu alimente saturate de grasimi pot duce la obezitate sau pancreatita.
Vitaminele sunt prezente in toate formulele de hrana comerciala pentru caini (cel putin in ceea ce priveste specificatiile de pe etichetele de produs). Dar chiar daca acceptati valabilitatea tuturor inscrisurilor postate de firma producatoare, tineti cont de urmatorul aspect: nivelul de vitamine continut de hrana comerciala acopera nevoile minimale ale raselor pentru care este recomandata. Necesarul specific al cainelui vostru rasa Schanuzer trebuie cunoscut in mod particular – si aici sfaturile medicului veterinar sau ale unui specialist nutritionist sunt extrem de binevenite – si, dupa caz, veti interveni pentru suplimentarea anumitor vitamine.
Vitaminele A, D, E si K sunt liposolubile si sunt stocate in organism, in timp ce vitamine solubile in apa, cum ar fi vitamina C si unele vitamine din complexul B sunt eliminate din organism in cazul in care sunt prezente in exces. Astfel se ajunge la o ecuatie a riscului, pentru ca vitaminele liposolubile se pot acumula in concentratii periculoase, putand produce reactii adverse sau de toxicitate.
O doza echilibrata de minerale este iarasi un element foarte important cand vorbim despre hrana pentru caini. Mineralele asigura functii dintre cele mai diverse in procesele care au loc in sange, oase si cartilaje, contribuie la reactiile enzimatice, mentin echilibrul fluidelor, ajuta la transportul oxigenului in sange, intaresc musculatura, stabilizeaza fluxul neuronal si stimuleaza productia diferitilor hormoni. Mineralele lucreaza in relatie cu alte vitamine, vitamine si enzime in organism pentru a produce efectele benefice scontate, deci echilibrul prezentei acestora este vital.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Schnauzer Urias
Cainii rasa Schnauzer Urias sunt de talie mare, par aproape patrati. Seamana foarte bine cu Schnauzer-ul Standard, doar ca este mai inalt. Capul este de forma dreptunghiulara, cu botul egal cu craniul. Ochii sunt de marime medie, de forma ovala si inchisi la culoare.
Urechile, in forma literei „V” sunt de lungime medie si, in mod natural, atarna pe langa craniu. Unii proprietari de Schauzer Urias prefera sa cupeze urechile cainilor lor (aspect care era inclus in standard pentru competitii pana in anul 2002). Are parul lung pe fata – sprancene stufoase, mustata si barba bogate – ca trasatura caracteristica acestei rase. Gatul este lung, musculos si suplu, fara riduri, cu pielea intinsa. Schnauzerul Urias are un piept pronuntat, de latime medie, bine curbat.
Spatele scurt si drept este usor inclinat posterior. Coada se taie de obicei (codotomie la 2 vertebre) si este purtata in lungul corpului. Acesti caini sunt robusti si musculosi, au un aspect general alert si inteligent.
Firele de par de pe sprancene, mustata si picioare sunt mai lungi decat in alta parte, conferind o infatisare deosebit de distinsa. Lungimea trupului este egala cu inaltimea la greaban. Mantaua ce le acopera trupul este aspra, sarmoasa si scurta, fiind dublu stratificata.
Comportament Schnauzer Urias
Cateii de rasa Schnauzer Urias sunt inteligenti, pot fi relativ usor de dresat, fiind necesara o mana ferma, dar iubitoare, care sa stie sa le invinga eventualele accese de incapatanare. Cainele Schnauzer Urias are o personalitate puternica, o vointa de fier, poate fi incapatanat si sa refuze sa execute comenzile, de aceea este nevoie ca stapanul sa dea dovada de fermitate de la inceput in relatia cu el. Se pot atasa in mod special de un singur om, sau de intreaga familie in aceeasi masura si vor manifesta un simt teritorial deosebit de bine devoltat. Cainii de rasa Schnauzer Urias sunt excelenti caini de paza, ei se grabesc sa dea alarma familiei de fiecare data cand un strain le calca teritoriul.
Cainii Schnauzer Urias se pot dovedi a fi agresivi fata de animale mici sau alti caini si in acelasi timp exagerat de protectivi cu copiii familiei din care fac parte, atunci cand acestia se joaca cu alti copii. Cateii din rasa Schnauzer Urias sunt alegerea perfecta pentru familiile active, ce au copii mai mari si nu sunt recomandati pentru cei cu copii sub 12 ani si care poseda alte animale de casa. Cainii de rasa Schnauzer Urias necesita mult timp si afectiune din partea familiei lor, si adora interactiunea umana ce le este atat de necesara. Entuziast si viguros in toate aspectele vietii, cainele Schnauzer Urias munceste si se joaca din greu, neprecupetind nici un efort pentru a fi inclus in toate activitatile familiei.
Cainii de rasa Schnauzer Urias sunt animale de casa foarte indicate, cu conditia sa fie socializati si dresati corespunzator de la o varsta frageda. Este necesar ca toti membrii familiei sa se implice in dresajul si socializarea precoce, pentru ca puiul de Schnauzer Urias sa nu incerce sa preia suprematia in ierarhia haitei, asa cum percepe el familia si sa nu reuseasca sa domine psihic vreun membru al caminului.
Toti membrii familiei trebuie sa adopte aceeasi abordare consistenta in relatia cu cainele de rasa Schnauzer Urias, pentru ca acesta sa realizeze ca este ultimul in ierarhia familiei-haitei. Trebuie sa se apeleze la precautie atunci cand straini patrund pe proprietatea unde se afla cainele de rasa Schnauzer Urias.
Catelul de rasa Schnauzer Urias trebuie sa fie socializat adecvat la o varsta frageda pentru a putea accepta vizita strainilor, altfel va fi necesar sa fie inchis intr-o incapere izolata atunci cand persoane necunoscute intra in caminul sau, pentru a evita sa manifeste exces de protectivitate fata de membrii familiei. Trebuie sa se inteleaga ca rasa Schnauzer Urias este una utilitara, de caini de paza, curajoasa, cu o natura relativ dominanta si cu predispozitia exemplarelor de a-si folosi independent gandirea atunci cand primesc o comanda inainte de a o executa. Aceste trasaturi impun un stapan care sa inteleaga rasa, apt de a demonstra calitati de lider puternice.
Daca cainele de rasa Schnauzer Urias nu este convins de faptul ca stapanul sau detine controlul complet, atunci el va prelua initiativa si va lua decizii pe cont propriu, ignorand comenzile. Tinand cont de puternicul instinct de protectie cu care este dotat acest patruped, acest fapt poate avea consecinte nefericite, deoarece cainele va fi tentat sa actioneze violent impotriva persoanelor pe care le percepe ca pe o amenintare pentru caminul sau.
Dresaj Schnauzer Urias
Cainele din rasa Schnauzer Urias are tendinta sa se impuna si poate dezvolta comportament agresiv, iar stapanul sau trebuie sa fie capabil sa controleze acest animal puternic in lesa atunci cand acesta incearca sa intre in conflict cu un alt caine agresiv.
Cainii de rasa Schnauzer Urias sunt animale de casa foarte indicate, cu conditia sa fie socializati si dresati corespunzator de la o varsta frageda. Este necesar ca toti membrii familiei sa se implice in dresajul si socializarea precoce, pentru ca puiul de Schnauzer Urias sa nu incerce sa preia suprematia in ierarhia haitei, asa cum percepe el familia si sa nu reuseasca sa domine psihic vreun membru al caminului.
Toti membrii familiei trebuie sa adopte aceeasi abordare consistenta in relatia cu cainele de rasa Schnauzer Urias, pentru ca acesta sa realizeze ca este ultimul in ierarhia familiei-haitei.
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Schnauzer Urias
Schnauzer-ul, indiferent de varietate, este predispus la infectii ale vezicii urinare (cistite) si dermatite alergice. Masculii necastrati pot dezvolta tumori ale celulelor Sertoli, iar Schnauzer-ul Urias este susceptibil la torsiune (dilatatie) gastrica.
Dintre afectiunile cu un impact mai semnificativ asupra rasei se mai pot enumera: displazia de sold (malformatie a articulatiei coxofemurale), hipotiroidismul, criptorhidismul (tulburare manifestata prin lipsa migrarii unuia sau a ambelor testicule in scrot), urolitiaza (tulburare care afecteaza tractul urinar a acestor caini, avand ca rezultat formarea pietrelor la nivelul vezicii urinare) si pancreatita (inflamatia pancreasului determinand diminuarea apetitului, stari de voma si durere abdominala).
Boli Schnauzer Urias
Fara a fi eminamenti caini bolnaviciosi sau de o sensibilitate accentuata din punct de vedere medical, reprezentantii rasei Schnauzer – varietatile urias, standard si pitic/miniatural – sunt predispusi la o serie de boli, ori „bifeaza” in cazuistica medicala veterinara cateva afectiuni notabile, chiar daca frecventa declansarii acestora nu trece peste o medie acceptabila.
Dintre bolile mai frecvente semnalate in cadrul acestei rase, ne propunem sa va prezentam pe cele ale caror implicatii sunt mai periculoase ori pot afecta intr-o masura mai grava viata si activitatea normala a cainelui vostru de rasa Schnauzer.
Displazia de sold – reprezinta o dezvoltare anormala a articulatiei coxo-femurale, frecventa in special la cainii din rasele mari, caracterizata prin laxitate exagerata (mobilitate crescuta) a articulatiei, asociata cu procese degenerative. Factorii care duc la aparitia afectiunii sunt variati: cresterea foarte rapida, miscarea excesiva, nutritia dezechilibrata, precum si, intr-o foarte mare masura, statusul ereditar. La baza aparitiei afectiunii sta neconcordanta intre dezvoltarea scheletului cu masa musculara. Ca rezultat, apare laxitatea articulara sau instabilitatea celor doua capete osoase articulate, aceasta instabilitate ducand apoi la distrugerea structurilor ligamentare, cartilaginoase si osoase care formeaza articulatia.
Dezvoltarea scheletala trebuie sa tina pasul cu ritmul de crestere al intregului organism si va avea nevoie de un aport important de vitamine si minerale din hrana. Dintre cele 3 varietati de Schnauzer, cei uriasi alaturi de cei standard sunt mai afectati de displazia de sold. Hrana corecta, adaptata fiecarei etape de crestere, atat in privinta formulei cat si a cantitatilor oferite, reprezinta o masura importanta in prevenirea bolii. De asemenea, exagerarile in ceea ce priveste dificultatea unor exercitii sau a repetitiilor in cazul unui Schnauzer junior pot reprezenta premise ale unor afectiuni la nivelul oaselor, incheieturilor, cartilajelor inter-osoase si articulatiilor.
Degenerarea retiniana progresiva – este numele dat unei serii de afectiuni degenerative, care progreseaza pana la stadiul de orbire. Boala consta in degenerarea/atrofia evolutiva a fotoreceptorilor (conurile – pentru vederea diurna si bastonasele – pentru vederea nocturna). In prima faza sunt afectate bastonasele, cainele Schnauzer pierzandu-si vederea nocturna.
Pe masura ce boala avanseaza si conurile sunt afectate. Evolutia bolii se inregistreaza simultan la ambii ochi. Orbirea definitiva se inregistreaza intr-un interval de 3-5 ani de la declansarea bolii. Boala trece adesea neobservata, fiind descoperita in general intr-un stadiu avansat. Nu este dureroasa, nu produce inflamari ale ochilor, lacrimare sau alte semne specifice bolilor oculare.
Epilepsia – se caracterizeaza clinic prin accese, atacuri, paroxisme de convulsii tonico-clonice, insotite de pierderea cunostintei. Simptomele motorii (convulsiile), pot fi generalizate (epilepsie generalizata) sau limitate pe anumite regiuni (epilepsie localizata). Chiar si in prezent, dupa cercetari de amploare, aceasta boala are cauze determinante necunoscute. Factori declansatori favorizanti pot fi specia, ereditatea (uneori epilepsia este transmisibila), varsta tanara, temperamentul nervos, dezechilibrele neurovegetative, endocrine etc. Accesele pot fi ocazionate de diferiti stimuli, distingandu-se: epilepsia emotionala (zgomote, stimuli luminosi, contentie), epilepsie traumatica, epilepsie toxica (plumb, arsenic, tutun, beladona, borhoturi, autointoxicatii renale, hepatice sau intestinale).
Cataracta – reprezinta modificarea totala sau partiala gradului de transparenta a cristalinului, cu evolutie progresiva si insotita de diminuarea vederii. Cataracta poate fi ereditara sau poate sa apara datorita imbatranirii. Pe masura ce cainele de rasa Schnauzer avanseaza in varsta, culoarea albastra-cenusie a ochilor tradeaza, de cele mai multe ori, instalarea bolii. Mostenirea ei este cel mai des intalnita la nastere sau se poate dezvolta de la o varsta frageda. Cataracta poate fi cauzata si de ranirea globului ocular, sau de o boala cum ar fi diabetul. Daca animalul sufera de cataracta datorita unei boli, prin tratarea acesteia efectul cataractei poate fi diminuat. Nu exista un tratament anume pentru cataracta. Aceasta nu este dureroasa, dar atunci cand animalul are probleme cu orientarea in spatiu vederea lui poate fi imbunatatita prin interventie chirurgicala.
Criptorhidismul – este o tulburare manifestata prin lipsa migrarii unuia sau a ambelor testicule in scrot.
Hipotiroidismul – aceasta boala se declanseaza in situatia in care glanda tiroida nu mai furnizeaza hormoni in cantitatile necesare organismului (secretii suficiente de hormon tiroidian).
Urolitiaza – este o tulburare care afecteaza tractul urinar al acestor caini, avand ca rezultat formarea pietrelor la nivelul vezicii urinare.
Diabetul – este o afectiune pancreatica asociata unei insuficiente in producerea de insulina. Cand pancreasul nu isi indeplineste in mod normal rolul sau de producator de insulina, atunci glucoza se acumuleaza in sange si devine anormal de abundenta.
Avand proprietatea de a atrage apa, glucoza va fi eliminata odata cu aceasta. Rezulta astfel tendinta de a bea cantitati din ce in ce mai mari de apa, urmata de urinari dese. Alt semnal care va indica riscul unui diabet zaharat este apetitul substantial materializat, paradoxal, printr-o slabire a organismului.
La fel ca si la oameni, la caini (in cazul nostru cainii Schnauzer urias, standard si pitic) senzatia de foame este stopata atunci cand glucoza este absorbita de celulele din hipotalamus. Cum in cazul unui Schnauzer bolnav glucoza, lipsita de aportul insulinei, nu poate intra in mod normal in celule, senzatia de satietate nu va fi resimtita. In acelasi timp organismul, nemaiputand prelua energia din glucoza, va consuma din stocul de grasimi si proteine.
Astfel, vom observa ca, desi Schnauzer-ul nostru mananca mai mult decat de obicei, el pierde in greutate. In cele mai multe cazuri este necesara administrarea insulinei pentru a pastra cainele bolnav in viata, neexistand un tratament definitiv al acestei boli. De asemenea, in paralel cu administrarea insulinei se va respecta un regim alimentar strict.
Pancreatita – Pancreatita canina este o boala care poate pune in pericol viata. Pancreasul este o glanda care functioneaza in procesul endocrin producand insulina cat si in procesul digestiv prin producerea de enzime care ajuta la digerarea hranei. Din pacate, in cazul in care aceste enzime sunt activate in interiorul glandei, pancreasul incepe sa-si digere propriile tesuturi glandulare, producand inflamatii sau pancreatita.
Simptomele tipice includ stari de voma, pierderea apetitului si dureri abdominale dar uneori acestea pot fi mascate sau vagi. In general, semnele clinice pot varia ca manifestare la caini dar includ, pe langa simptomele clinice enumerate deja, anorexie, depresie, diaree, slabiciune accentuata sau colaps, deshidratare, stare de soc si febra.
Cainii pot prezenta semne de durere abdominala prin miscari continue, tremur al corpului, plansete, sarituri, intepenirea corpului in pozitie arcuita a spatelui, intinderea pe pamant cu partea anterioara a corpului pe sol si cea posterioara ridicata. Severitatea bolii si raspunsul la tratament variaza de la caz la caz.
Animalele bolnave grav pot muri fie din cauza complicatiilor sau datorita lipsei de raspuns la tratamentul efectuat. Aceasta maladie poate fi prevenita cel mai bine prin reducerea obezitatii, printr-o dieta mai putin bogata in grasimi si prin prevenirea altor conditii favorizante asociate pancreatitei, acestea urmand sa va fie detaliate de un medic veterinar.
In plus, Schnauzer-ii sunt predispusi la infectii ale vezicii urinare (cistite) si dermatite alergice. Masculii necastrati pot dezvolta tumori ale celulelor Sertoli (o afectiune rara la nivel testicular, care poate produce feminizarea), iar Schnauzer-ul urias este susceptibil la torsiune si dilatatie gastrica.
Poze Schnauzer Urias
Canise Schnauzer Urias
in curand..
Alte rase de caini
Cele mai citite articole