Pumi

caine Pumi
 • Origine: Ungaria
 • Grupa: Ciobanesc si de cireada
 • Greutate: Masculi: 10–15 kg Femele: 8–13 kg
 • Inaltime: Masculi: 41–47 cm Femele: 38–44 cm
 • Culori: negru, gri, argintiu, ruginiu, crem
 • Dresaj: relativ usor
 • Ingrijire: necesita periere periodica/zilnica
 • Temperament: galagios, protector, activ, inteligent
 • Sanatate: in general sanatos
 • Pui: 7 – 8 pui
 • Media de varsta: 12 – 14 ani
 • Alte nume: Hungarian Pumi, Pumi dog

Origine

Pumi este o rasa de terrieri de talie mica-medie, un caine ciobanesc din Unagaria. Pumi a fost un caine comun de ferma, pastorind nu doar oi, dar si vaci si porci, si folosit la prins mici rozatoare daunatoare.

El este originar din secolele XVII-XVIII, cand terrieri ciobanesti au fost adusi in Ungaria din Germania si Franta. Acest tip de terrieri s-au imperecheat cu cainii de tip Puli care traiau in Ungaria, rezultand acest tip de terrieri ciobanesti.

Ca si caine folosit la munca, a fost o rasa imperecheata liber din rase precum Puli sau Mudi, pana in anii 1970. Pana destul de recent a existat un registru-B special pentru Pumii imperecheati.

Paternitatea acestor caini nu este cunoscuta, dar daca indeplinesc criteriile rasei ei pot primi un „pedigree-B”.

Rasa a fost recunoscuta oficial in 1966 si a ramas destul de necunoscuta in afara Ungariei pana in 1970. In 1973 primii caini Pumi au fost exportati in Finlanda, si in 1985 in Suedia.

Ulterior, Pumi au fost exportati si in Germania, Olanda, Italia, si in 1990 in SUA.

Hrana Pumi

Are nevoie de o alimentatie care sa contina carbohidrati, proteine, vitamine si minerale, cu accent pe proteine.

Apa trebuie sa fie proaspata (schimbata zilnic) si la discretie pentru ca patrupedul sa-si poata potoli setea cand doreste.

Citeste mai mult despre…  Alimentatia cainelui

Aspect Pumi

Este un caine de talie medie, cu corp patrat, musculos. Capul este potrivit de lung cu craniul bombat cu botul lung si nas negru.

Ochii sunt putin oblici si caprui, iar urechile sunt in forma de V, de marime medie, drepte, cu varful rasfrant si acoperit de par aspru des si zbarlit.

Coada lunga este purtata orizontal si curbata la varf. Parul este aspru, carliontat si formeaza smocuri dar nu corzi. Poate avea culorile : gri-argintiu, gri-caramiziu, negru, alb, brun-roscat cu sau fara zone albe (de dorit fara pete).

Are nevoie de un periaj saptamanal si mai intens in perioada de naparlire. Are o inaltime cuprinsa intre 34 – 45cm si o greutate cuprinsa intre 8 – 14kg.

Comportament Pumi

Este foarte activ, vioi, indraznet, inteligent, cu miros excelent, destul de galagios.

Este devotat si afectuos cu familia, dar timid si rezervat cu strainii. Socializat de mic cu copiii se poate intelege cu ei daca nu il tachineaza prea mult, la fel si cu celelalte animale din casa.

A fost crescut pentru paza si conducerea turmelor de vite. Astazi este folosit si la vanatoare, ca paznic al locuintelor sau ca animal de companie.

Dresaj Pumi

Este un caine relativ usor de dresat. Este istet si inteligent si pricepe cu destula usurinta ce i se cere. Fiind un caine galagios, trebuie invatat cand sa taca.

Cele mai citite articole

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Pumi

Este un caine rezistent la intemperii. Este fericit alaturi de un stapan foarte activ care sa ii dea mereu ceva de facut deoarece este dependent de munca.

Locul ideal este o ferma cu animale unde si-ar gasi rostul. Are nevoie de socializare, dresaj, activitate organizata si exercitii.

Este o rasa destul de necunoscuta in afara Ungariei, dar in Suedia si Finlanda in jur de 100 de Pumi sunt inregistrati in fiecare an. In ambele tari Pumi este un caine foarte popular pentru agilitatea sa si ei sunt intalniti peste tot in campionate.

In Scandinavia, este folosit in competitiile de obedienta si de dans canin.

Boli Pumi

Este o rasa de caini sanatoasa, cu o speranta de viata de 12 pana la 14 ani, dar unii caini au trait chiar si peste 19 ani.

Cele mai frecvente afectiuni medicale sunt luxatiile de patela (labuta) sau de sold.

Informatiile cele mai multe despre aceasta rasa provin din Finlanda si Suedia, si aproximativ 80% din cainii nascuti acolo au solduri perfect sanatoase.

Poze Pumi

poze caine pumi

poze caine pumi

Canise Pumi

in curand..

Alte rase de caini

Cele mai citite articole