- Origine: Ungaria
- Grupa: Ciobanesc si de cireada
- Greutate: Masculi: 11-16 kg Femele: 9-14
- Inaltime: Masculi: 39–45 cm Femele: 36–42 cm
- Culori: alb, negru, crem, argintiu, maro, tigrat
- Dresaj: usor de dresat
- Ingrijire: Atentie la blana
- Temperament: agil, obedient, loial, energic, inteligent
- Sanatate: rezistent la boli
- Pui: 4 – 6 pui
- Media de varsta: 12 – 16 ani
- Alte nume: Pulik, Hungarian Puli, Hungarian Water Dog, Puli dog
Origine Puli
Puli (la plural pulik) nu este numai un caine de rasa cu aspect interesant, dar, de asemenea, are si o istorie interesanta. Se crede ca la sfarsitul secolului al IX-lea, cand maghiarii au ajuns in Ungaria, si-au adus cu ei si cainii ciobanesti. Acesti caini erau folositi pentru a pastori si pazi oile. Se considera ca ei sunt stramosii Puli-ului, un animal de companie inteligent.
Dezvoltarea diferitelor tipuri de caini ciobanesti s-a bazat pe rolul lor in pastorirea oilor. Cainii ciobanesti de culori deschise, care, in cele din urma, au devenit Kuvasz-ii si Komondor-ii de astazi, au fost utilizati pentru pazirea turmelor pe timpul noptii, fiind mai usor de sesizat dupa lasarea intunericului in comparatie cu Puli.
Puli-ul negru era mai des utilizat pentru manarea la pascut a oilor pe timpul zilei. Oile se pare ca urmau mai bine instructiile date de un caine de culoare mai inchisa, iar ciobanul putea sa-si sesizeze cainele mult mai usor decat in cazul unui caine de culoare asemanatoare cu a oilor.
Cainele Puli era apreciat pentru miscarile sale agile si lente, care ii confereau calitatea de pastor si conducator al turmelor.
In secolul 17 dupa ce Ungaria a suferit o invazie cetateni din alte parti ale lumii au venit sau s-au intors in tara. Rasa a fost imperecheata cu cainii ciobanesti europeni si astfel a aparut o noua rasa de caini numita Pumi.
La inceput s-a facut confuzie intre cele doua rase. Multumita eforturilor lui Emil Raitsits la inceputul anilor 1900, Puli a fost readus la viata, fiind o rasa complet separata in comparatie cu Pumi. American Kennel Club a recunoscut Puli-ul in 1936 ca membru al clasei ciobanestilor.
In momentul de fata rasa de caine Puli este incadrata in grupa cainilor ciobanesti si este recunoscuta de urmatoarele organizatii internationale: UKC, KCGB, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR, CKC, FCI, AKC.
Hrana Puli
Nu are cerinte deosebite din punct de vedere al hranei.
Se intelege bine cu toate tipurile de mancare, fie ca aceasta este speciala, sau de la masa stapanului.
De asemenea, nici dietetic, acest caine nu pune probleme deosebite, desi are un apetit bun, dar posesorii nu vor avea prilejul sa vada ca un reprezentant al rasei va incepe sa se ingrase in exces.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Puli
Puli este cel mai mic dintre cainii ciobanesti unguresti, de talie medie. Cainele prezinta un corp compact si musculos, care se incadreaza intr-un patrat, acoperit cu o blana formata din parul dispus in snururi (sireturi). Capul acestui caine este rotund sau oval din profil, fiind acoperit de acelasi tip de par.
Are ochii migdalati, de culoarea cafelei, urechi de dimensiuni medii, pedunculate, pigmentate in negru si o coada indoita, purtata „covrig” pe spate, care nu este sesizabila.
Blana acestui caine este unica. Puful este moale, des si lanos (mitos). Parul exterior este lung si abundent. Puli-i sunt nascuti cu o blana formata din moate. Odata cu cresterea, puful creste si se amesteca cu parul exterior.
Acest lucru are drept rezultat formarea snururilor lungi, caracteristice. Aceste snururi lungi sunt, in principiu, impermeabile si ofera o protectie ridicata cainelui.
La adult, blana poate ajunge pana la pamant. Puli se gaseste in diferite varietati de culori negru ruginiu, negru, crem si alb, dar, in principiu, negrul este cea mai des intalnita culoare.
Ochii si urechile acestui caine trebuie toaletate periodic, iar unghiile scurtate. Rasa nu isi inlatura parul (nu naparleste), ci va trebui tunsa periodic.Necesita un timp suficient pentru miscare. Cainii Puli sunt energici si plini de viata, fiind in extaz cand li se permite sa se joace si sa se zbenguie, in special, daca proprietarul sau alt companion canin i se alatura.
Unii dintre ei sunt indragostiti de apa si sunt inotatori foarte buni, dar nu toti exceleaza in aceasta calitate, motiv pentru care daca li se permite sa inoate vor trebui supravegheati.Daca dresajul de supunere nu este realizat, acest caine poate dezvolta o personalitate dominanta.
Puli este un caine fara mix de culori, de obicei negru. Alte culori mai putin intalnite sunt alb, gri, sau crem. O varietate de catei de culoare crem au masca neagra. Talia medie a acestor caini este la femele de 42 cm si 43 cm la masculi.
Femelele cantaresc 10-12 kilograme, masculii cu putin mai mult. Diferenta dintre un Komondor si Puli este de marime si culoare. Cea mai des intalnita culoare la puli este negrul. La nici una din cele doua rase nu se accepta pete, dungi sau alte mixuri de culori.
Komondorul nu este decat alb, pe cand Puli poate fi si el alb, crem, galbui sau negru.
Comportament Puli
Este un caine tandru si inteligent. Odata ce necesarul de pastori canini a scazut, Puli, a devenit usor un companion apreciat. Intotdeauna dorind sa fie ocupat, Puli este un caine de talie medie, agil care adora sa aiba o activitate.
Plin de viata, prietenos, Puli este foarte loial familiei sale. Inteligenta lor nativa ii face foarte usor de educat si dresat, dar, de asemenea, le da posibilitatea de „gandi” si de a actiona pe cont propriu, la bunul plac.
Sunt caini atat supusi, cat si independenti, unele exemplare putand deveni agresive cu copiii si strainii, daca nu au socializat la timpul cuvenit. Desi este precaut cu strainii, nu este niciodata agresiv, dar poate latra amenintator daca simte ca proprietarul este in pericol.
Dresaj Puli
Sunt caini precoce, foarte usor de dresat, atat timp cat sunt folosite metode calme, care sa ii stimuleze. Dresajul trebuie sa inceapa cat mai devreme posibil, pentru ca mai tarziu ar putea dezvolta atitudini care sa nu va placa atat de mult. Un Puli bine antrenat va excela in obedienta si agilitate.
Si pentru ca tot veni vorba de agilitate, un exemplar al acestei rase are nevoie de 40-60 minute de antrenament pe zi. Sunt foarte adaptabili si le place sa se joace, dar va vor insoti la fel de veseli intr-o plimbare lunga, sau se vor juca la nebunie in gradina sau in parc.
Cainii Puli sunt apreciati pentru energia si hotararea lor, care este rezultatul trecutului lor de caini ciobanesti. Fiecare caine Puli este un cioban innascut si din instinct stie cum sa pastoreasca o turma de oi sau un septel, chiar daca a fost crescut ca si caine de familie si nu a fost niciodata antrenat sa o faca.
Este indicat sa se inceapa dresarea unui Puli de cat mai devreme, mai ales in ceea ce priveste ascultarea. Cand ajung la maturitate sunt foarte independenti, cu o vointa puternica si foarte greu de dresat.
Este un caine foarte inteligent, intelege aproape orice si va incerca sa isi organizeze raspunsurile in cuvinte, creand aproape un discurs. Un Puli bine dresat nu va intelege doar cuvintele stapanului sau, dar va putea observa si determina dorintele proprietarului si sa le indeplineasca ca pe un ordin.
Puli este un caine agil, energic, intens si niciodata lenes. Este de asemenea curajos si nu se teme de nimic. Este cu adevarat un super caine ce isi merita pe deplin respectul.
Cele mai citite articole
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Puli
Sunt caini excelenti pentru familii, adaptandu-se la majoritatea mediilor de viata si circumstantelor. Ii va placea sa locuiasca atat la tara, cat si intr-un apartament. Sunt destul de activi in interiorul caminului, dar se vor adapta fara a necesita o curte.
Este un caine energic, prietenos si protector cu stapanul sau si cu proprietatea acestuia. Se pare ca prefera sa traiasca afara, in aer liber. Se va adapta oricaror climate, fie mai reci, fie mai calduroase.
Puli este un caine foarte protector cu teritoriul sau, ceea ce il face un excelent caine ciobanesc si de paza pentru ferma. Nu sunt recomandati familiilor cu copii mici, care i-ar putea necaji sau ar putea fi rautaciosi cu ei, desi, daca sunt crescuti de pui cu acestia ii vor tolera cu siguranta.
Blana cu „sireturi” se formeaza in jurul varstei de 6 luni, moment in care puful profund, moale si lanos se amesteca cu parul exterior, mai aspru.
Dupa cum probabil va asteptati, Puli necesita o ingrijire corespunzatoare a blanii pentru a-i mentine aspectul si mirosul in bune conditii. Parul incalcit care s-ar putea forma in aceasta perioada, trebuie desfacut cu ajutorul mainii. Ghemurile formate vor fi inlaturate de la baza firului de par.
Fiecare blana este diferita, dar ca idee generala, aceste „snururi” nu trebuie sa fie mai subtiri decat diametrul unui creion. Ingirjirea blanii este un proces relaxant si placut atat pentru caine, cat si pentru proprietar, iar daca este facut periodic, ia putin timp.
Unii aleg sa desfaca snururile si sa da un aspect flocos cainelui. Altii lasa blana asa cum este ea in mod natural, intretinerea fiind mult mai usoara din moment ce trebuie ingrijita doar blana din jurul snururilor si doar din cand in cand spalata. Daca este lasata in starea naturala, Puli-ul va necesita imbaieri regulate pentru a indeparta mirosul puternic care poate aparea.
Boli Puli
Puli este, in general, un caine foarte rezistent, prezentand putine sensibilitati native.
Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.
Atrofia retiniana progresiva este o boala care determina degenerarea celulelor nervoase de la nivelul retinei.
Afectiunea, de obicei, debuteaza la cainii in varsta si poate conduce la orbire.
Durata de viata a unui Puli este de 12-16 ani.
Poze Puli
Canise Puli
in curand..
Comentarii