Rasa Presa Canario

caine PresaCanario
 • Origine: Germania
 • Grupa: Caine de lucru/Molos
 • Greutate: 36 – 45 kg
 • Inaltime: 55 – 65 cm
 • Culori: Negru, rosu, maro, tigrat, gri-tigrat
 • Dresaj: necesita dresaj de supunere si ascultare
 • Ingrijire: usor de ingrijit
 • Temperament: gentil, calm, suspicios, dominant
 • Sanatate: in general sanatos
 • Pui: 7 -9 pui
 • Media de varsta: 9 – 11 ani
 • Alte nume: Perro de Presa Canario, Dogo Canario, Canary Dog, Presa, Presa Canario Dog

Origine Presa Canario

Originar din Insulele Canare, Presa Canario este un caine musculos cu o personalitate puternica. Aceasta rasa a fost initial utilizata la luptele de caini si a fost creata in urma incrucisarii cainilor de cireada, acum disparuti, care fusesera adusi in Insulele Canare de catre colonistii spanioli.

Cainii Presa Canario au fost caini de lupta extraordinari, dar numarul lor a scazut aproape pana la disparitie atunci cand luptele de caini au fost interzise in anii 1940. In 1960, cativa crescatori interesati s-au straduit sa restabileasca rasa prin incrucisarea rasei Perro de Ganado Majorero cu alte rase de talie mare. In urma acestei incrucisari au aparut doua varietati.

Provine din Insula Gran Canare si este un caine de talie mare si puternic obtinut in urma incrucisarii cainilor aparuti dupa incrucisarea initiala cu mastiff-ul si marele danez. Cealalta varietate provine din Tenerife si este mai agila. Aceasta varietate a fost creata prin incrucisarea bulldog-ului, bullmastiff-ului, marelui danez, Staffordshire bull terrier-ului, pitbull-ului si dogului de Bordeaux.

Astazi se spune ca este un metis rezultat in urma tuturor incrucisarilor mentionate si a straduintelor multor crescatori, metis care este dotat cu toate caracteristicile unui excelent caine de cireada si de paza si protectie.

Cu toate acestea, acesti caini sunt interzisi in cateva state datorita tendintei lor spre agresivitate.

Poate fi intalnit si sub urmaoarele denumiri: Caine Presa Canario, Dogo canario, Perro de presa canario.

Hrana Presa Canario

Cand vine vorba de mancare este bine sa aveti buget pentru ca dogo canario este un consumator la propriu. Este bine sa stiti ca un astfel de caine mananca in multe cazuri mai mult decat un om.

Este un caine care are nevoie de energie cand se pune in miscare, pentru manarea vitelor de exemplu, si aceasta energie nu vine decat din mancare si miscare.

Portia zilnica de mancare se stabileste in functie de fiecare individ, mai exact de nivelul de activitate si varsta. Ca si in cazul celorlalti caini recomand mancarea gatita in casa cu un continut echilibrat de proteine, vitamine, minerale, carbohidrati si acizi grasi.

Daca nu reusiti sa-i stabiliti o dieta corecta va sfatuiesc sa consultati un medic veterinar. In afara de mancare cainele trebuie sa aibe la discretie apa pentru a bea cand ii este sete.

Citeste mai mult despreÔÇŽ ┬áAlimentatia cainelui

Aspect Presa Canario

Este un caine de talie mare si puternic, cu un cap mare si patratos. Botul este lat si puternic. Nasul este negru, iar ochii sunt inchisi la culoare. Urechile sunt adesea cupate, iar coada este de lungime medie. Corpul este masiv si emana forta.

Crupa este usor ridicata. Presa Canario are o piele groasa, o osatura compacta si o musculatura bine dezvoltata. Blana este scurta si aspra si poate fi dungat pe fond cenusiu, cenusiu si cafeniu cu marcaje albe pe gat si piept si o masca inchisa la culoare in jurul ochilor si a fetei.

Presa Canario atinge o inaltime la nivelul greabanului in jur de 55-65 cm si o greutate corporala de circa 38-48 kg.

Comportament Presa Canario

Are un caracter puternic si agresiv innascut, avand nevoie de un stapan care sa stie sa-l domine. Acest caine este un luptator formidabil, dar este foarte loial stapanului sau.

Sunt caini de paza inegalabili, simpla lor infatisare fiind un factor intimidant, fara sa mai mentionam abilitatea lor de a infrunta intrusii.

Detinut de persoana nepotrivita, acest caine poate deveni periculos, dar cu un stapan ferm si consecvent el poate fi un companion devotat si agreabil. In concluzie, ceea ce trebuie sa stiti este ca Presa Canario nu este un caine indicat pentru persoanele neexperimentate.

Dresaj Presa Canario

Are nevoie de un program complex de socializare inceput inca din copilarie si de un dresaj de supunere si ascultare.

Sunt caini foarte independenti si au nevoie de un stapan experimentat pentru a-i putea controla.

Citeste mai mult despreÔÇŽ Dresajul cainelui de companie

Particularitati Presa Canario

Presa Canario trebuie sa fie crescut de proprietari experimentati. Aceasta rasa a fost initial utilizata pentru a pastori si pazi turmele de vite, in luptele de caini si pentru paza si protectie.

Acesti caini pot fi si caini de companie daca beneficiaza de un program de socializare si de un dresaj adecvat inca de mici. Presa Canario este tolerant cu copiii, dar trebuie sa fie supravegheat intotdeauna in preajma acestora.

Copiii trebuie invatati sa nu-l necajeasca sau sa-l agreseze. Daca Presa Canario este crescut alaturi de alte animalute de casa, acesta le va tolera. Sunt prietenosi si loiali membrilor familiei lor, dar sunt agresivi cu strainii.

Boli Presa Canario

Ca si in cazul altor rase de caini, nici Presa Canario nu este scutit de anumite sensibilitati de ordin medical. Dintre acestea, cu o frecventa crescuta, au fost semnalate urmatoarele:

Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata animalului asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.

Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.

Speranta medie de viata a rasei Presa Canario este de 8-11 ani.

Poze Presa Canario

Canise Presa canario

 1. Canisa Dogo Canario Kennel

Alte rase de caini

Cele mai citite articole

 

Alte articole

Cele mai citite articole