- Origine: Germania
- Grupa: Toy
- Greutate: Masculi: 4-5 kg, Femele: 3.5-4 kg
- Inaltime: 25-30 cm
- Culori: Rosu, Ciocolata, Negru-maro, negru-ruginiu
- Dresaj: ferm, consecvent, necesita rabdare
- Ingrijire: usor de ingrijit
- Sanatate: Atentie la dislocarea rotulei
- Pui: 2 – 6 pui
- Media de varsta: 13 ani
- Alte nume: Zwergpinscher, Min Pin, Miniature pinscher dog
Origine
Pinscherul pitic, care se intalneste si sub denumirile de Min Pin sau Zwergpinscher, este o rasa de caine de talie mica originara din Germania. Rasa a rezultat in urma incrucisarii dintre ogarul italian si teckel(dachshund). Rasa a fost incadrata de kennel club alaturi de Affenpinscher, Pinscherul austriac, Doberman sau alti caini de apropiata (mica). Pinscherul pitic este recunoscut ca fiind „king of the toys” (regele animalelor de companie de talie mica).
Desi pinscherul pitic si dobermanul sunt asemanatori, pinscherul pitic nu este un mini doberman, acesta a aparut inaintea dobermanului cu aproximativ 200 de ani. Rasa doberman pinscher a fost creata de Karl Louis Doberman in anul 1880 si cainele doberman s-a remarcat prin faptul ca a vrut sa fie in pinscher de 15 ori mai mare. Greseala a fost facuta si in America deoarece dobermanul a fost cel care a ajuns pe continent inaintea pinscherului pitic. In 1929, anul in care a fost inregistrat oficial in AKC, este si anul in care se infinteaza MPCA (Miniature Pinscher Club of America).
Aici s-a intamplat ca din nefericire pentru cei de atunci, pentru ca nu s-au uitat la caracteristicile animalului, rasa a fost trecuta in grupul terrier timp de un an. Din cauza descrierii gresite a celor de la AKC care spun ca pinscherul pitic „trebuie sa fie un doberman in miniatura” multa lume este informata gresit ca rasa este un pinscher doberman pitic. Acest lucru nu este adevarat. Numele oficial in America i-a fost simplu „pinscher” pana in anul 1972 cand a fost schimbat in numele corect „pinscher pitic”.
Artefacte istorice si picturi arata ca pinscherul pitic este o rasa foarte veche, dar documentatia incepe cu 200 de ani in urma, fapt care face ca originile reale ale rasei sa ramana inca necunoscute. In 1836 doctorul Reichenbach a demonstrat trecerea lina prin incrucisarea teckel-ului cu ogarul italian.
Au mai fost si mai sunt si alte teorii privind originea rasei, dar cea a doctorului Reichenbach este singura sursa credibila. Cuvantul pinscher nu se traduce in germana terrier cum multi au crezut, ci mai degraba cu biter. Cuvantul este preluat din engleza si se bazeaza pe actiunea animalului de a-si musca prada. Ca si in cazul terrierilor, si pinscherul a fost creat in scopul urmaririi, prinderii si uciderii animalelor mici.
Hrana Pinscher Pitic
Pinscherul pitic, dupa cum ii spune numele nu este un caine mare care sa consume mult, dar trebuie avut grija cata mancare i se administreaza. Fiecare animal are propriul organism si propriile nevoie, si cand am spus animal nu ma refer la alte rase ci la fiecare individ al acestei rase.
Unii locuiesc la bloc, iar altii la curte, unii alearga mai mult, altii mai putin, este normal ca si cantitatea de hrana sa difere. Cand vine vorba alimente cele mai multe alimente uscate au in compozitie, soia, porumb sau orez in mare parte.
Unele mai scumpe au si carne sau peste. Pe dintii cainilor se depune tartru ca si pe cei ai oamenilor si de aceea este bine ca ei sa manance si mancare uscata si sa roada oase. Cred ca nu mai e nevoie sa va spun ca nu le fac bine dulciurile, in special ciocolata.
Apa trebuie sa fie proaspata si la discretie.
Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui
Aspect Pinscher Pitic
Pinscherul pitic este un caine de lucru, el a fost creat pentru a vana mamifere mici, in special sobolani de pe langa fermele oamenilor. El tinde sa aiba picioarele relativ lungi si corpul mic, fapt pentru care uneori pare destul de comic.
Corpul este flexibil si agil, capabil de a se ondula in multe pozitii pentru a se face confortabil. Rasa standard cere ca fiecare exemplar sa aiba o inaltime la geaban de 10-12.5cm. Aceast standard vine dupa multi ani in care rasa a crescut in Germania.
Astazi a fost stabilita o medie care este mai mica decat standardul. Parul este scurt si neted. Poate fi intalnit in culorile roscat, cafeniu, ciocolata, negru, si alte nuante apropiate. Frecvent li se scurteaza coada si li se taie urechile.
Uneori apare o mica pata de culoare alba in zona pieptului. Crescatorii au incercat sa elimine aceasta pata de-a lungul timpului, dar fara succes. Acest lucru este acceptat de catre AKC atat timp cat pana nu depaseste 3-5 cm in orice directie.
Comportament Pinscher Pitic
Pinscherul pitic este un caine loial si activ. Desi are un caracter independent este considerat si un caine de familie. El simte nevoia sa se implice in activitatile familiei si merita atentie pentru acest lucru. Spre deosebire de celelalte rase este de apreciat ca nu cere multa atentie si datorita caracterului independet sunt recomandati celor care isi cam neglijeaza animalele in special.
Recomandat este sa li se puna la dispozitie o curte unde sa poata sa faca miscare. Daca este tinut in apartament e bine de stiut ca ii trebuie mai mult decat o plimbare de 20 de minute. Se poate plictisi si poate deveni distructiv. Asa ca ce-ati spune de 2 sau poate 3 plimbari de 20 minute ? Aici nu ramane decat sa negociati cu animalul vostru ..
Avand in vedere ca blana nu le ofera prea multa protectie cand vine vorba de caldura, pinscherul prefera sa tremure de frig decat sa moara de cald. Datorita instinctului de a vana rozatoare si alte diverse animale trebuie tinuti sub observatie sa nu inghita diverse obiecte cum ar fi capace de bere, etc. pentru ca pot prezenta pericol de sufocare. Genetic au o curiozitate iesita din comun pentru orice, de la cel mai neinsemnat lucru pana la jucarii care se misca si/sau fac zgomot.
Cum le prinde le va roade si inevitabil va incerca sa le inghita asa ca nu se recomanda jucariile din cauciuc sau plastic. Pinscherul pe cat de mic pare are un caracter foarte mare. Este un caine teritorial si va sti clar care-i este locul in care va dormi si unde-i este castronul cu mancare. De obicei prefera sa doarma pe obiecte noi si moi asa ca se cuibareste in cele mai comode locuri. Am spus mai sus ca stie sa se faca, si anume, comod. De regula nu sunt crescuti sau lasati langa copii mici. Este bine sa fie tinut sub observatie avand in vedere comportamentul independent, daca nu este dresat cum trebuie pot aparea surprize.
Dresaj Pinscher Pitic
Dresarea pinscherului pitic nu este unul din lucrurile cele mai dificile, dar acesta se poate dovedi intr-adevar dificil daca nu respecti cateva reguli de baza. Acest tip de caine se bucura de dresaj, este foarte inteligent si cu siguranta vrea sa-i arate asta si stapanului.
Dresajul ar trebui sa inceapa cat de devreme posibil. Toti cateii cand sunt mici sunt simpatici, amuzanti si jucausi. La inceput ti se va parea incapatanat. Multi proprietari au renuntat usor sa-si formeze cainele. Fiti rabdatori pentru ca merita la maturitate. Secretul in dresajul unui pinscher pitic este sa fi ferm si consecvent. Lauda-i intotdeauna cand face un lucru corect sau da-i o recompensa. Impune-i comanda, o comanda este si va ramane o comanda, ea nu este o rugaminte sau o intrebare.
Cand ii spui sa faca un lucru fi ferm. Cand il inveti si/sau ii ceri sa execute o comanda spune-i si numele ca sa stie ca vorbesti cu el. Stai poti sa-i spui vecinului cand merge la piata, si cainele se opreste in mijlocul drumului exact cand pe-acolo trece o masina, aceasta greseala se face o singura data. Este bine sa-l invatati sa nu muste, in ciuda staturii sale mici are un maxilar puternic.
Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie
Particularitati Pinscher Pitic
Datorita ca este un catel de talie mica este foarte important sa aveti grija la cei din jurul lui.
Cainelui ii place sa alerge si sa se joace cu copiii. Daca un copil cade peste el isi poate rupe cu usurinta un picior.
Boli Pinscher Pitic
Luxatia patelara este o dislocare a rotulei, aceasta se poate deplasa la interior sau exterior. Aceasta poate rezulta in urma unor traumatisme sau din nastere. Ambele picioare pot fi afectate. Cazurile severe pot provoca dureri mari care se lasa cu schiopatare.
Tratamentul poate varia de la repaus pana la reconstructia chirurgicala a genunchiului. O alta boala, care este intalnita la aproape toate rasele, este displazia de sold.
Aceasta se mai confunda cu Boala Legg Perthes care afecteaza capul femurului. In aceste cazuri operatia chirurgicala este singura solutie, in care se indeparteaza o parte din os pentru a prelungi viata animalului.
Poze Pinscher Pitic
Canise Pinscher Pitic
- Canisa de Miniature Pinscher Of Transylvanian Legend
- Adresa: Tache Ioescu, Cluj, judetul Cluj
- Telefon: 0724707564
- Email: –
- Website: http://www.transylvanianpinscher.com/
2. Canisa Impala kennel
- Adresa: Bucharest, Romania
- Telefon: 0722 366 922
- Email: io@impalakennel.ro
- Website: http://www.impalakennel.ro/
Alte rase de caini
Cele mai citite articole
Comentarii